Enkla Elbolagets logga

En enda elräkning på elva månader

Utanför fönstren skymtar havet, och inne, vid köksbordet, råder lugnet. Ja, just så känns det hos Björn Brorsson och Josefin Lundin i Listerby – harmoniskt och i sin ordning. Full koll på allt vad energiförbrukning och kostnadskalkyler heter. Kunder hos Enkla Elbolaget har de varit sedan… ja, hur länge är det egentligen?

– Hm… 2011? Nej, i alla fall sedan 2009! Vi har varit ute efter en bra helhetslösning, därför har vi velat köra vidare med Enkla Elbolaget både gällande el, laddboxar och solpaneler.

Utöver helhetserbjudandet har smidigheten och tryggheten lockat mest:

– Att vara kund hos Enkla Elbolaget är aldrig omständigt. Vi får alltid snabb, transparent och enkel återkoppling från kundservice. Med elfonden Relaxa får vi en trygghet åt båda håll, jämfört med fast pris som är låst även när priserna går ner, och rörligt pris som kan skena iväg ordentligt.

Referensfamiljen Brorsson/Lundin
Familjen Brorsson/Lundin: Björn Brorsson och Josefin Lundin
Bor: i tvåplanshus i Listerby
Enkla Elbolaget-kund sedan: 2009

Kontrollerbar energiförbrukning

Både Björn och Josefin tänker mycket på effektivitet i sina arbeten – Björn som försäljningschef hos en bilåterförsäljare med stor framgång inom laddbara bilar, och Josefin som produktutvecklare inom växtbaserade livsmedel.

Effektivitetstänket verkar avspeglas också i energiförbrukningen i hemmet:

– Allt hänger såklart ihop. Sedan vi började producera vår egen el med solpaneler tänker vi igenom och styr när vi använder våra hushållsmaskiner. Tvättmaskinen försöker vi till exempel köra när solen skiner.

Utöver uppvärmningen av huset är det laddning av elbilen som drar mest. Men också den är genomtänkt:

– På vardagarna försöker vi ladda på natten, när vi har som minst belastning i huset.

Sparar in med elbil

Sedan 2017 kör Josefin och Björn laddbar bil och idag finns även ren elbil i hushållet. Därför ryms två laddlösningar i carporten, bägge installerade utan krångel. Huset i Listerby ligger med bara sexton minuters pendlingsavstånd för Björn – men en hel timme bort för Josefin.

– Från ca 11 kWh till uppåt 40 kWh till och från jobbet per dag gör det helt klart värt det med ren elbil. Vi sparar runt 4 000 kr i månaden i rena bränslekostnader.

­Björn förklarar att det främst var den goda kalkylen som låg till grund för valet att köpa elbil, men lägger till att miljöaspekten självklart också är en stor fördel.
– Josefin är den av oss som är mer aktiv på miljösidan och tänker på vad vi gör för avtryck, och jag ser mer till det tekniska och ekonomiska. Det ger en bra mix.

En enda elräkning på elva månader

Det var i början av året som Björn och Josefin valde att låta installera solpaneler, och det har redan börjat löna sig.
– Nu i december fick vi vår första faktura sedan februari, säger Björn. Övriga månader har vi inte betalat någonting för elen. Det är tack vare solpanelerna. Vissa månader tjänar vi till och med på den el som blir över och som vi kan sälja vidare.

Det är tydligt att solcellerna idag är en självklar del hos Björn och Josefin.
– Solpaneler är en stensäker investering. Även om man skulle ta ett lån för själva installationen så betalar det sig med den höga avkastningen.

Framtidens energilagring?
Inte helt oväntat glider samtalet in på framtidens energiförbrukning och energilagring. Björn ser positivt på utvecklingen av elbilen som en extern powerbank, som så småningom lär kunna driva både värmepump, tv och… ja, you name it.

– Vi får se vad det dyker upp för typer av batterier och energilagringslösningar framöver. Om en sån tjänst skulle dyka upp hos Enkla Elbolaget skulle vi vara på. Vi uppskattar ju som sagt att ha allt samlat hos ett och samma bolag.

Oavsett vad framtiden väntar, och oavsett ekonomiska, tekniska eller klimatmässiga aspekter i fokus, verkar både Josefin och Björn överens om att det är just framåt vi ska:
– Vi är inte rädda för nytt, vi följer utvecklingen. Det är lätt att undra vad vi kan göra för skillnad egentligen, att vi är små och få, men någon måste visa att det går för att resten ska orka haka på.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt