Enkla Elbolagets logga

Installation av laddbox

Installation av laddbox

Kan jag installera laddbox själv?

Det är viktigt att anslutningen till husets elcentral görs på korrekt sätt. Därför rekommenderar vi att arbetet görs av en kvalificerad installatör. Funderar du på att installera en effektvakt, även kallad lastbalansering, som reglerar effekten och förhindrar överbelastning? Då är det en bra idé att göra det på samma gång.

Vad krävs för att installera en laddbox hemma?

Här är checklistan för vad som behövs:

  • Behörig installatör: Det är viktigt att anlita en kvalificerad och behörig elektriker eller installatör. Då vet du att installationen görs på ett säkert och korrekt sätt.

  • Elanslutning: Laddboxen behöver ström och ska anslutas till elcentralen i ditt hus. Elektrikern kan behöva dra en ny elledning från elcentralen eller fasadskåpet till platsen där du vill ha din laddbox.

  • Elkapacitet: Det är viktigt att säkerställa att ditt elsystem har tillräcklig kapacitet för laddboxens behov av el. Du kan behöva uppgradera din huvudsäkring för att hantera belastningen från laddboxen.

  • Säkra driften: Fundera på om du också ska installera en effektvakt/lastbalansering för att övervaka och reglera elanvändningen och undvika överbelastning på elnätet.

  • Koll på eventuella tillstånd och regler: Beroende på var du bor kan det finnas särskilda regler för installation av en laddbox – och särskilda tillstånd att ansöka om. Så hör dig för och följ lokala bestämmelser och byggregler om det finns sådana.

Måste jag ha lastbalansering?

Det är inte nödvändigt, men det är en väldigt smart komplettering och en bra investering. Lastbalanseringen hjälper till att fördela den tillgängliga elen mellan olika hushållsapparater och laddningen av elbilen så att elsystemet i ditt hus inte ska överbelastas. Om du ofta har igång flera apparater samtidigt som bilen laddas så är balanseringen en stor fördel. Dessutom kan du göra val som att bara ladda bilen på solel, om du har solceller. Lastbalanseringen ger dig helt enkelt en stabil och säker laddning av din elbil.

Måste man ha jordfelsbrytare till billaddare?

Ja, det är en stark rekommendation att använda jordfelsbrytare i samband med laddning av elbilar för att förbättra säkerheten. Jordfelsbrytaren övervakar strömmen som passerar genom laddningskretsen och bryter den omedelbart om något inte stämmer eller om el “läcker” ner i jorden. Så en jordfelsbrytare minimerar risken för elektriska stötar och skyddar både bilen och användaren.

De flesta leverantörer av laddboxar för hemmabruk har krav på att jordfelsbrytare ska finnas.

Hur stor säkring behövs för laddboxar?

Säkringsstorleken för en laddbox varierar. Hur stor den behöver vara beror på faktorer som modellens effektkrav, din bostads elektriska kapacitet och hur mycket el bilens batteri kan ta emot. Fråga en professionell elektriker om råd för att få veta om din nuvarande huvudsäkring är rätt dimensionerad för din bil och förutsättningarna i ditt hus.

Måste man ha 3-fas för laddbox?

Nej, det är inte nödvändigt att ha 3-fas för en laddbox. Det styrs av laddboxens specifikationer och vilken kapacitet din elbil har. Vissa laddboxar och elbilar kan fungera med enfasanslutning, andra kräver 3-fasanslutning för snabbare laddning. Det beror helt enkelt på, så du gör bäst i att läsa på om vad som krävs just för din laddbox och elbil.

Finns det bidrag för att installera laddbox?

Privatpersoner kan få stöd genom statens gröna teknikavdrag, som fungerar på ett liknande sätt som rot- och rutavdragen. Med detta avdrag får du 50 % rabatt på både laddboxen och installationskostnaden direkt på fakturan från installatören. Tänk på att avdraget enbart gäller när laddboxen installeras i ditt hem.

Laddutrustning

Vad är skillnaden mellan laddbox och laddstolpe?

En laddbox är installerad på en fast plats, vanligtvis hemma eller på en privat parkeringsplats, och är tänkt att användas av dig som bor i huset eller fastigheten. Den ansluts direkt till fastighetens elnät och används för att ladda elbilar.

En laddstolpe är en offentlig laddningsenhet som finns på platser där många bilar passerar, till exempel på offentliga parkeringsplatser eller gator. Ofta har laddstolpen mer än ett  laddningsuttag så att flera elbilar kan laddas samtidigt.

Hur mycket ström drar en laddbox?

En laddbox kan dra mellan 3,7 kW och 22 kW ström beroende på modell och laddningshastighet. För att få exakta uppgifter om den laddbox som du valt eller funderar på att välja – ta en titt på tillverkarens specifikationer eller ställ frågan till din elektriker.

Laddning och elförbrukning

Vad ska jag tänka på vid laddning av elbilen?

  • Använd rätt laddutrustning: Installera en laddbox för att ladda säkert och effektivt hemma. När du behöver ladda under en bilresa, använd snabbladdningsstationer som är kompatibla med din bilmodell.

  • Ladda lagom: Rekommendationen för att optimera batteriets livslängd är att ladda till 80 procent och att inte låta det gå under 20 procent innan det laddas igen – det kallas för 80/20-regeln.

  • Planera laddningen: Ladda när elpriserna är låga, det brukar de vara på natten. Det är möjligt om du har  ett timdebiterat rörligt elavtal eller vår elfonden Relaxa. Planera för längre resor och se till att du vet var laddstationerna finns på vägen till resans mål.

  • Undvik snabbladdning om det inte är nödvändigt: Snabbladdning, särskilt över 20 kW, kan påverka batteriets hållbarhet negativt. Så snabbladda bara om du måste det och försök att välja laddare med lägre kapacitet.

  • Ladda just innan du ska köra: Undvik att låta bilen stå fulladdad under långa perioder. Batteriet mår bäst av att laddas i samband med att du använder bilen, särskilt om du ska köra en längre sträcka.

  • Håll bilen inkopplad i nätet: Om bilen står stilla och inte används under en längre tid är det bäst att hålla den inkopplad i elnätet. Det finns en risk att batteriet skadas om det blir helt urladdat.

  • Kör bilen effektivt: Använd regenerativ bromsning och undvik att trampa gasen i botten för att få maximal räckvidd.

Kan man ladda en elbil i ett vanligt eluttag?

Varken Elsäkerhetsverket eller försäkringsbolagen tycker att det är en bra idé. De avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag eftersom de inte är dimensionerade för “långladdning” och det finns en risk för brand. Det går att ladda i ett eluttag i nödfall,  kanske är du på besök hos någon som inte har laddbox men måste ladda bilen. Då ska du se till att sänka effekten och helst inte använda förlängningssladd.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstiden varierar ganska rejält från bilmodell till bilmodell. Hur lång tid laddningen tar beror på batteriets storlek, laddarens effekt och hur mycket ström bilens batteri kan ta emot.  Att ladda ett helt tomt batteri med en effekt på 11 kW kan ta cirka 6–8 timmar beroende på bilmodell och batterikapacitet. Med en effekt på 22 kW kan samma batteri laddas på cirka 3–4 timmar. Och om du använder snabbladdning med en effekt på 50 kW kan batteriet laddas tillräckligt mycket för att nå nästa laddpunkt på ungefär 30-45 minuter, men laddningshastigheten minskar i takt med att batteriet närmar sig full laddning.

Hur ofta ska jag ladda min elbil?

Hur ofta du behöver ladda beror på bilens räckvidd, alltså batteriets kapacitet, och din körstil. Räckvidden på elbilar ökar i takt med teknikens utveckling och vissa bilar kan köra upp till 74 mil på en laddning. Merparten av de elbilar som finns idag rullar mellan 30 och 40 mil under optimala förhållanden. Körstilen påverkar räckvidden eftersom snabba accelerationer och högre hastigheter ökar energiförbrukningen.

Rekommendationerna för att batteriet ska hålla länge och ladda optimalt är att man ska undvika att ladda batteriet till 100 procent och att låta det närma sig total urladdning. Det sägs att man får bästa möjliga batterihälsa om laddningen hålls på mellan 20 och 80 procent.

Många elbilsägare ansluter sin bil till laddboxen över natten. Laddningen tar i genomsnitt 8–12 timmar och räcker för daglig användning för de flesta förare. För längre resor är stopp vid snabbladdningsstationer längs vägen närapå ett måste, men om du snabbladdar ofta kan det påverka batteriets livslängd negativt.

Kostnader och laddning

Var är det billigast att ladda bilen?

Hemmaladdning är som regel det billigaste alternativet eftersom elen kommer från det vanliga elnätet. Om du dessutom har ett elavtal med timpris kan du tajma laddningen till natten för att dra nytta av lägre elpris.

Vad kostar det att ladda en elbil på en offentlig station?

Kostnaden för att ladda en elbil på en offentlig station varierar och styrs bland annat av vilken operatör det är, laddningshastigheten och eventuella tilläggskostnader. Priserna kan skilja sig åt från plats till plats och vid olika tidpunkter på dygnet. Vanligtvis debiteras du per kWh eller betalar en fast avgift per laddning. Ett tips: undersök priserna innan du börjar ladda för att undvika obehagliga överraskningar.

Vilka säkerhetsanordningar är viktiga att inkludera vid installation av en laddbox?

Experter rekommenderar att en behörig installatör drar el direkt från fastighetens elcentral. Det är även en bra idé att passa på att installera smarta säkerhetsanordningar, som en effektvakt/lastbalansering, för att undvika att ditt elsystem blir överbelastat.

Kan man ladda en elbil varje dag?

Javisst! Det är inga problem att ladda bilen varje dag, tvärtom är det en fördel för dig som alltid vill vara säker på att du har tillräckligt med räckvidd för ditt vardagsliv. En elbil är byggd för att för att klara frekvent laddning och de flesta moderna batterier har inte den ”minneseffekt” som fanns hos vissa äldre varianter.

Kan man överladda en elbil?

I teorin så kan en elbil bli överladdad om batteriet laddas till mer än maximal kapacitet. Men moderna laddboxar/laddstolpar och elbilar är konstruerade för att förhindra överladdning. Antingen avbryts laddningen när batteriet är fullt eller så sänks laddningshastigheten när det närmar sig 100 procent.

Fast när det kommer till snabbladdningsstationer så ska du alltid undvika att låta bilen vara ansluten när den är färdigladdad. Batteriet kan nämligen bli överhettat och det har negativ effekt på batteriets hälsa i det långa loppet.

Hur många kW kan man ladda hemma?

Vanligtvis kan du ladda din elbil med upp till 22kW i laddboxen hemma. Det är i det flesta fall den högsta tillåtna effekten för laddning av elbilar i hushållsmiljö, men det finns undantag beroende på elbil och laddutrustning. De flesta laddare som används hemma tillåter en laddning på mellan 3,7 kW och 22 kW beroende på deras kapacitet och elbilens förmåga att ta emot ström.

Kan en 7kW bil eller 7kW-kabel använda en 22kW laddare?

Det går bra att ansluta både bil och kabel med en laddkapacitet på 7 kW till en 22 kW-laddare. Men eftersom det är bilens maxkapacitet som styr så begränsas laddningen till 7 kW.

Hur mycket kan man ladda på 16A? Kan man ha en laddbox på 16A?

På en 16A-krets kan man vanligtvis ladda med en effekt på upp till cirka 3,7 kW – standard för enfasig laddning. Det går att installera en laddbox på en 16A-krets, men man ska vara medveten om att laddhastigheten begränsas till den maxeffekt som stöds av den aktuella ampere-nivån (16A 3-fas är 11kw laddning).

Kan man starta bilen när man laddar batteriet?

Som regel är det säkert att starta en elbil medan den laddas, det är moderna laddsystem och fordon utformade för att hantera. Men det är ändå bäst att inte starta bilen i onödan eftersom det blir ett avbrott i laddprocessen då. Kolla så att laddkabeln är korrekt ansluten och att det inte finns några tecken på skador på utrustningen. Och oroa dig inte – det går inte att köra iväg med bilen när laddkabeln sitter i, det finns ett säkerhetsstopp för den saken.

Hur länge kan en elbil stå utan att ladda ur och vad händer om elbilen laddar ur helt?

En elbil kan stå utan att laddas i flera veckor eller månader, beroende på bilmodell och batteriets kondition. De allra flesta batterier behåller en viss laddningsnivå – så mycket som  systemet behöver. Om en elbil skulle ladda ur helt kan batteriet skadas och förlora i kapacitet över tid och därför är det en bra idé att undvika total urladdning.

Ladda på resa

Var kan jag ladda min elbil när jag är på resa?

När du är ute på en bilresa och behöver ladda batteriet kan du använda publika laddstationer, eller laddpunkter som de också kallas. Många laddföretag har tagit fram appar som hjälper dig att hitta till, och använda, laddpunkterna. Dessutom har några av elbilsföretagen egna tjänster där du kan ladda, oavsett vem som äger själva stationen.

Idag görs max 10 procent av laddningarna i Sverige på publika laddstationer. Det smidigaste sättet att få tillgång till publika laddpunkter är genom laddföretagens appar som vi nyss nämnde. Att ladda ner och börja använda en ladd-app är gratis och många elbilsägare har flera stycken appar för att ha så stort urval som möjligt. Än så länge finns det nämligen inte en app som visar alla laddpunkter. Det är lätt att bli kund, du skapar ett konto i appen och betalar bara för den el du använder. När du är på resande fot i elbil kan det kännas tryggt att planera lite extra och ha koll på var du ska stanna och ladda längs färdvägen.

Några av elbilsproducenterna erbjuder sina kunder att ladda via deras tjänst, oavsett vilket företag som äger laddstationen. Det är bekvämt och minskar behovet av planering och/eller appar lite grann. Men oftast betalar du då lite mer för elen.

Vad bör man tänka på vid användning av offentliga laddplatser?

De två viktigaste sakerna att tänka på när du använder offentliga laddstationer är att bara parkera på en laddplats om du ska ladda din elbil, och att flytta bilen så snart laddningen är klar. Du behöver helt enkelt visa hänsyn och vara medveten om att andra också behöver komma åt och ladda. Varför inte sätta en lapp på rutan som visar när din bil förväntas vara klar? Det underlättar för andra elbilsförare på ett enkelt och vänligt sätt.

Vilken laddningsapp är bäst?

Vilken laddningsapp som är bästa valet just för dig beror på dina behov och var du oftast laddar din bil. Prova dig fram och läs om de olika apparna så hittar du snart de som har bäst användarvänlighet, täckning och priser – de som passar dig.

Vad kostar det att ladda en elbil på en offentlig station?

Kostnaden för att ladda en elbil på en offentlig station varierar och styrs bland annat av vilken operatör det är, laddningshastigheten och eventuella tilläggskostnader. Priserna kan skilja sig åt från plats till plats och vid olika tidpunkter på dygnet. Vanligtvis debiteras du per kWh eller betalar en fast avgift per laddning. Ett tips: undersök priserna innan du börjar ladda för att undvika obehagliga överraskningar.

Kan man ladda en elbil utan app?

Jo, det är möjligt att ladda en elbil utan att använda någon av apparna. På många laddstationer kan du betala med en tagg eller direktbetalning. Appar används för att hitta tillgängliga laddstationer, hantera betalningar och övervaka laddningsprocessen, men de är oftast inte ett måste för att du ska kunna ladda din bil.

Vad är viktigt att veta om bogsering av en elbil eller hybridbil?

Om du behöver bogsera en el- eller hybridbil gäller andra rekommendationer än för bensin- eller dieseldrivna bilar. Det finns stor risk för att bilens system överhettas och därför ska hjulen som regel inte rulla mot marken och det säkraste alternativet är att bilen sätts på ett transportfordon med flak. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller för just din bil – så läs manualen noga.

Hur kan Assistancekåren hjälpa vid elbrist på vägen?

Om du blir stående på vägen med tomt batteri kan Assistancekåren rycka ut och köra elbilen till närmaste laddstation eller ladda direkt på plats. De har en särskild försäkring – Laddassistans – som ger dig snabb hjälp dygnet runt för 249 SEK/år.

Förbrukning & kostnad

Vad kostar det att ladda en elbil?

Det är är många olika faktorer som påverkar kostnaden för att ladda en elbil:

  • Laddplats:

    • När du laddar hemma betalar du oftast lika mycket för laddningen som för all annan elförbrukning. Priset styrs alltså av ditt elavtal.

    • När du laddar vid din arbetsplats eller vid en flerfamiljsbostad är det arbetsgivaren eller fastighetsägaren som bestämmer priset. Som regel ligger det runt 1,50–2 SEK/kWh – något dyrare än hemmaladdning men billigare än att tanka fossila bränslen.

  • Typ av laddning:

    • Publik laddning delas upp i två kategorier: AC-laddning, som är långsammare, och DC-laddning – det som kallas snabbladdning.

    • AC-laddning kostar vanligtvis runt 2,50–3,50 SEK/kWh.

    • DC-laddning har oftast ett högre pris, ungefär 5 SEK/kWh.

Så för att kunna få en tydlig bild av kostnaderna för din elbilsladdning behöver du ta hänsyn till var du laddar och vilken typ av laddning du använder.

Vad kostar det att ladda elbilens batteri helt fullt?

Kostnaden för att ladda “full tank” i en elbil varierar beroende på elpriset och bilens batterikapacitet. Bilens batteri kan rymma allt mellan 20 och 100 kWh och genomsnittspriset för elen är 2–5 SEK/kWh. Alltså kan det kosta mellan 50 och 200 SEK att fylla batteriet helt.

Hur många mil kommer man på 1kWh med elbil och vad kostar det?

Här varierar det förstås en hel del beroende på bilens effektivitet och elpriset. I de flesta fall kommer du 5–9 km på 1 kWh eftersom en elbil förbrukar någonstans mellan 1,2 kWh och 2,4 kWh per mil. Kostnaden? Du betalar från 1 till 5 SEK för en mils körning.

Vad kostar det att ladda en elbil i en bostadsrättsförening?

Det är vanligt att bostadsrättföreningar tar betalt per kWh. Ett medelpris kan ligga runt 3 SEK/kWh, vilket ger föreningen cirka 5 580 SEK per uttag och år. Det är styrelsen som bestämmer hur kostnaderna fördelas och hur laddinfrastrukturen finansieras.

Ett tips! Brf:er som vill installera laddpunkter kan söka Naturvårdsverkets bidrag ”Ladda bilen”. Bidraget täcker halva kostnaden (högst 15 000 SEK/laddpunkt) och betalas ut som ett engångsbelopp.

Elbil på vintern

Hur påverkar vintern elbilens räckvidd?

Kallare temperaturer förkortar elbilens räckvidd, med upp till 26 procent enligt tester, eftersom kylan påverkar batteriets prestanda. Har du takbox på din elbil? Ett smart tips är att ta bort boxen när du inte behöver den, för det ökade luftmotståndet kan innebära att din bil tappar upp till tio procent räckvidd vid högre hastigheter. Ett annat tips är att använda sparläget; många elbilar har ett Eco-läge som är perfekt när batteriet har låg laddning och du vill “stretcha” räckvidden. I sparläget minskar bilens strömförbrukning eftersom klimatanläggningen jobbar mer energieffektivt och elmotorn drar mindre effekt.

Hur kan jag förbättra batteriets prestanda vid laddning på vintern?

Din elbil får bättre prestanda vintertid om du laddar batteriet när bilen är varm. Så du kan antingen ladda den så snart du nått din destination eller förvärma batteriet innan du gör en snabbladdning. Läs mer om hur du förvärmer ditt batteri i bilens manual.

Varför är det fördelaktigt att förvärma bilen innan körning?

Det finns minst två fördelar: Du sätter dig i en varm, skön bil och får en behagligare resa och kan öka bilens räckvidd genom att batteriet är varmt redan från start.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09:00 - 15:00
Lunchstängt: 12:00-13:00