Att flytta kan vara en stressig upplevelse och att flytta elavtalet ska inte vara det. Men trots detta kan flytten av elavtalet bli ett gissel — ofta för att glöms bort. Och visst, det kan kännas övermäktigt att både hantera sin egen flytt och sitt elavtal. Men med lite planering och några enkla steg blir det enklare och övergången oftast problemfri. Vi har sammanställt fem enkla steg som tar dig igenom hela processen. Dessutom har vi pratat med två av våra kunder, Marie Olsson och Anas Ghanaymeh, som båda nyligen bytt bostad. Med deras hjälp har vi fått inblick i hur de gick tillväga, vilka utmaningar de stötte på och vilka tips de har till andra som står inför en flytt. Häng med — nu flyttar vi!
Att tänka på vid flytt
- Ta reda på nuvarande avtalsvillkor
- Säg upp dina avtal i tid
- Teckna nytt elnätsavtal och ta reda på ditt anläggnings-ID
- Flytta ditt elavtal (eller teckna nytt)
- Bekräftelse och dokumentation
- Är du redo att flytta ditt elavtal? Teckna elavtal hos Enkla Elbolaget snabbt och smidigt här.
- Vill du skippa den långa läsningen och få en snabb överblick kring hur du flyttar ditt elavltal? Det viktigaste kring att flytta elavtal finns här.
Vad innebär det att flytta elavtalet (och vad säger avtalsvillkoren?)
Som sagt, att flytta sitt elavtal ska vara enkelt. Men det krävs lite kunskap och förståelse. Visste du till exempel att du har två elavtal, och inte bara ett? Det ena är elhandelsavtalet. Detta avtal är mellan dig och exempelvis Enkla Elbolaget. Det innebär att du kan välja vilken leverantör som helst. Dessutom kan du välja vilken typ av el du vill köpa, samt hur den ska prissättas.
Det andra avtalet är det så kallade elnätsavtalet. Detta avtal är mellan dig och den som äger elledningarna. Vem som äger elnätet och dess ledningar varierar och beror på var du bor, men det är inget som är valbart för dig som kund. Enkelt uttryckt: man har det elnätet som man har — punkt slut. Men viktigt att komma ihåg är att vid flytt måste du säga upp båda avtalen — både ditt elhandelsavtal och elnätsavtal.
Särskilda avtal kan finnas
Titta även igenom dina personliga avtalsvillkor, så att du får reda på vad som gäller dig specifikt. Om du har ett tidsbundet avtal på din nuvarande bostad är det till exempel viktigt att kontrollera vad som gäller vid flytt. Vissa elbolag erbjuder möjlighet att flytta med ditt avtal utan extra kostnad, medan andra kanske kräver att du avslutar avtalet och tecknar ett nytt. Kolla också upp vad som gäller för uppsägningstid.
Är du redan kund hos oss på Enkla Elbolaget gör vi det enkelt att flytta över ditt nuvarande elavtal till din nya adress.
P.S. Om du flyttar hemifrån för första gången så är det här inget du behöver tänka på. Då kan du direkt börja fundera på vilket elbolag och elavtal du vill ha i din nya bostad.
Säg upp elavtalen i god tid
Det kanske mest besvärliga med att hantera sitt elavtal inför en flytt är att ha det hängande över sig. Utöver att öka risken att inte hinna ta tag i eventuella moment eller problem så kan det skapa en massa onödig stress man helst klarar sig utan.
- Just elen kände jag var viktig att ta tag i för att vara trygg med att det flyter på och är iordning när jag byter lägenhet. Jag kontaktade alla parter i god tid så att jag kunde känna mig lugn med att det flyter på som det ska. Att flytta är bökigt nog som det är, säger Marie Olsson som nyligen flyttade till ny adress. Elavtalet från Enkla Elbolaget behöll hon däremot.
Hur långt i förväg måste man säga upp elavtalet?
Enligt de allmänna avtalsvillkoren måste du säga upp ditt elnätsavtal minst 30 dagar innan flytten, och ditt elhandelsavtal minst 14 dagar innan flytten. Men vi rekommenderar se över båda två minst 30 dagar innan flyttlasset går, helst så fort du har ett inflyttningsdatum. I värsta fall flyttar du in en nedsläckt bostad.
P.S. I de fall du ska flytta till en hyresrätt eller bostadsrätt kan det även vara bra att ta reda på vem som ansvarar för elen i din nya bostad. I vissa fall har byggnaden ett gemensamt elavtal, vilket betyder att du inte behöver göra mer än att avsluta ditt eget i tid.
Vad händer om man glömmer att säga upp sitt elavtal?
Om du inte säger upp båda dina nuvarande elavtal kommer de att fortsätta leverera el som vanligt, i ditt namn, men till andra boende. Då kan du förbli betalningsansvarig på den gamla adressen, även om någon annan bor där. Just därför är uppsägning det första du bör göra inför en flytt.
Teckna nytt elnätsavtal och ta reda på ditt anläggnings-ID
Flytta är inget man gör veckovis direkt och därför kan det kännas nytt och förvirrande varje gång med gör det. En sådan sak är ofta ens anläggnings-ID, något Anas Ghanaymeh fick erfara.
— Det var anläggnings-ID som ställde till det för mig, eftersom jag först behövde detta innan elavtalet kunde flyttas, säger han när vi frågar om han stötte på några problem under flytten.
Innan du kan flytta ditt elavtal, eller teckna ett nytt, behöver du ha ditt nya anläggnings-ID. Det är ett 18-siffrigt nummer som alltid börjar med 735 999. Det är elnätsleverantören som främst behöver numret då de ansvarar för att elen transporteras till din bostad. Du kan inte välja leverantör själv då det är knutet till var du bor. Känner du dig osäker på vem din nya elnätsleverantör är? I de flesta fall kan du kontakta hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller din mäklare för att få reda på det.
Ett hett tips är att även ta reda på vad deras avgifter är, så att du bättre kan förutspå dina framtida kostnader.
Flytta ditt elavtal (eller teckna nytt)
Har du redan ett elavtal kan du som sagt i många fall flytta med det till din nya adress. Ofta rör det sig om ett kort samtal eller ett formulär på hemsidan.
- Det räckte med att ringa, det var hur smidigt som helst. Det tog ett samtal på tre minuter, sedan var det ordnat, säger Anas och fortsätter:
- Jag hade Enkla Elbolaget innan flytten och ville inte byta eftersom jag tycker de har bra elavtal, är hjälpsamma och är smidiga för studenter som mig.
Om du däremot vill byta elbolag, eller står inför att teckna ditt första avtal, så är det en bra idé att göra några jämförelser för att hitta det bästa för dig. Vad har olika elbolag för villkor? Är det viktigt för dig att din el kommer från hållbara källor? Vill du ha fast pris, rörligt pris, eller en slags hybrid i form av en elfond?
Med elfonden Relaxa får du enkel el till bra pris från förnybara källor — helt utan ansträngningar, uppoffringar eller krångel.
Vad händer om jag inte tecknar ett nytt elavtal?
Om du inte aktivt väljer ett nytt elavtal för din nya bostad kan du hamna på ett så kallat anvisat avtal. Anvisade avtal är standardavtal som din elnätsleverantör sätter upp åt dig. De är ofta dyrare än om du väljer själv, och du får inte samma kontroll över vilken pristyp du har eller varifrån din el kommer.
Bekräftelse och dokumentation
När allt är klappat och klart kan det vara bra att få skriftlig bekräftelse på att dina gamla avtal är avslutade, samt att ditt nya avtal är aktivt från rätt datum. Spara all dokumentation, inklusive mail från elbolagen, för att undvika eventuella framtida missförstånd.
Sedan kan du luta dig tillbaka, pusta ut, och i lugn och ro börja stressa över hur i all världen du ska hinna packa allt innan flyttdatumet.
Vi har som mål att göra elen till en enklare del av vardagen. Vill du följa med oss på den resan kan vi rekommendera elfonden Relaxa — det smarta elavtalet med stabila och pålitliga priser.