Flytta elavtal
Jag ska flytta, ska jag säga upp mitt elavtal då? Vad händer med mitt elavtal när jag flyttar?
När du flyttar bör du antingen ta med dig eller säga upp ditt befintliga elavtal. Om du har ett avtal med bindningstid kan det finnas en möjlighet att säga upp det i förtid vid flytt, men du kan behöva betala en brytavgift. Om du kan ta med ditt elavtal till din nya adress behåller du samma avtal men får elen till den nya adressen.
Hur långt i förväg måste jag teckna ett elavtal när jag ska flytta?
När du ska flytta är det viktigt att teckna ett elavtal för din nya bostad. Processen går ofta ganska fort men den vanliga rekommendationen är att sätta igång åtminstone två till tre veckor innan du ska flytta in. Då får du tid att jämföra olika erbjudanden och välja det avtal som passar dig allra bäst.
Det är klokt att inte vänta till sista minuten. Särskilt skönt är det att slippa onödig stress om du flyttar under en period då elbolagens kundservice har hög belastning, som i början eller slutet av en månad då många flyttar.
Om du kontaktar ditt nya elbolag i god tid får de tid att ordna allt som behövs och kan säkerställa att du har el från den dag du flyttar in. Om du redan har ett elbolag och bara byter adress, behöver du ofta bara meddela dem om din flytt och den nya adressen.
Oavsett om du byter bolag och ska avsluta ditt avtal eller bara flyttar med det till din nya adress, så kom ihåg att kontakta ditt nuvarande elbolag. De behöver ha informationen för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt.
Vi flyttar ihop, vem av oss ska stå på elavtalet?
Vanligtvis ska samma person stå som ansvarig på både elhandelsavtalet och elnätsavtalet.
Elhandelsavtalet reglerar inköp och prissättning av den faktiska elförbrukningen.
Elnätsavtalet reglerar tillgången till elnätet och distributionen av el till bostaden.
Och eftersom avtalen är kopplade till en och samma bostad, skulle olika namn på avtalen öka risken för krångel och feltolkningar. Men det finns undantag – till exempel i bostadsrätts- eller hyresrättsfastigheter som har gemensam mätning av elförbrukningen. Då ingår elen i avgiften/hyran och de boende behöver inte teckna egna elnäts- och elhandelsavtal.
Är du osäker på vad som gäller i din nya bostad? Kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som du ska flytta till.
Timpris
Vad är skillnaden mellan timmätning och månadsmätning när det gäller möjligheten att styra elpriset?
Skillnaden är att du antingen debiteras för de kWh du förbrukar eller får ett snittpris för hela månaden och kan nyttja elen när du vill utan att det påverkar ditt pris. Med timmätning kan du aktivt påverka ditt elpris genom att planera din förbrukning till de tider på dygnet då elen är billigare, som regel sena kvällar, nattetid och på helgen. Men, det är faktiskt tvärtom på sommaren när många är bortresta och industrin minskar sin produktion – då är elen oftast billigast på dagen.
Du som väljer månadsmätning har inte samma möjlighet att anpassa förbrukningen till vissa tider för att få ett lägre elpris. Däremot avlastar du elnätet genom att använda elen jämnt över månaden. För mer information om skillnader och nytta med timmätning och månadsmätning, läs vår artikel.
Hur vet jag om jag debiteras för timpris eller månadspris?
Ta en titt på din elfaktura. Där ska det finnas information om hur du debiteras. Du kan också kontakta ditt nätbolag och ställa frågan till dem. Den 1 juni 2023 justerades ellagen på ett sätt som innebär att anvisade avtal inte får ha “dynamiska priser”, alltså timpris. Det betyder att du bara kan ha timpris om du gett elleverantören ditt medgivande.
Elfond
Vad är en elfond?
En elfond används för att jämna ut toppar och dalar på elmarknaden och för att försöka uppnå lägsta möjliga elpriser för kunderna, över tid. Fondförvaltarna har stenkoll på elmarknaden och köper in el när priserna är fördelaktiga men avvaktar när elen är dyr.
Fonderna är utformade för att kombinera både fast och rörligt prissatta volymer av el. Det betyder att vissa delar av den totala elvolymen är prissäkrad i förväg medan andra delar följer det rörliga marknadspriset. Enkla Elbolagets elfond Relaxa är ett exempel på en fond som använder denna strategi för att ge kunderna en mer stabil och potentiellt fördelaktig elprissättning på lite längre sikt.
Fast elpris
Vad innebär fast pris på elavtal?
På ett elavtal med fast pris är kostnaden för elen konstant under avtalstiden, vanligtvis ett år. Du betalar alltså samma pris per kWh även om priserna på elmarknaden förändras. Det ger förutsägbarhet och skyddar dig mot plötsliga prishöjningar, men du missar också eventuella prisfall på marknaden.
Funderar du på att välja fast pris? Tänk då på att elhandelsbolagen alltid tar höjd för att priset kan stiga under avtalsperioden. Därför är det vanligt att priset du betalar under en större del av avtalsperioden ligger 20–30% över marknadspriset.
När ska man binda sitt elavtal?
Det kan vara en bra idé att binda elpriset om det är viktigt att elkostnaden inte överstiger ett visst belopp, till exempel under de månader på året då elen är som dyrast. Det är i princip samma chansning som när du bestämmer dig för fast ränta på ett banklån – ibland lyckas du binda vid precis rätt läge, andra gånger inte. Men det ger dig alltid en tydlig bild av din månadskostnad.
Rörligt elpris
Vad innebär rörligt pris på elavtal?
På ett elavtal med rörligt pris varierar kostnaden för elen över tid beroende på prisutvecklingen på elmarknaden. Priset kan alltså gå både upp och ner under avtalstiden beroende på faktorer som utbud och efterfrågan, väderförhållanden och geopolitiska händelser i världen. Om du har rörligt elpris kan du dra nytta av eventuella prisfall på marknaden, men får också att betala mer för din el om priserna stiger.
Hur fungerar gemensamma elavtal inom bostadsrättsföreningar?
Bostadsrättsföreningar kan förhandla fram gemensamma elavtal för de boende. Då inkluderas elen i föreningens kostnader. Avtalen kan gälla elförsörjning i gemensamma utrymmen, eller all el i hela fastigheten. Eftersom en stor del av totalkostnaden för el är fasta kostnader som debiteras av nätbolagen, innebär gemensamma elavtal ofta lägre kostnad per bostad än individuella nät- och elavtal.
När ska man binda sitt elavtal?
Det kan vara en bra idé att binda elpriset om det är viktigt att elkostnaden inte överstiger ett visst belopp, till exempel under de månader på året då elen är som dyrast. Det är i princip samma chansning som när du bestämmer dig för fast ränta på ett banklån – ibland lyckas du binda vid precis rätt läge, andra gånger inte. Men det ger dig alltid en tydlig bild av din månadskostnad.
Säga upp elavtal
Vad händer när man säger upp sitt elavtal? Hur säger jag upp mitt elavtal?
När du säger upp ditt elavtal avslutas avtalet mellan dig och elbolaget. Du kan säga upp det genom att kontakta ditt elbolag. För att slippa problem är det viktigt att följa de specifika avtalsvillkoren.
Har elavtal uppsägningstid?
Ja, det är vanligt att elavtal har en uppsägningstid. I avtalet finns information om bindningstiden, alltså vilken tidsperiod som måste förflyta innan du kan säga upp avtalet utan att åka på att betala en så kallad brytavgift.
Vad betyder brytavgift på elavtal?
Brytavgift på elavtal är en avgift som kan krävas om du säger upp ditt avtal innan bindningstiden löper ut. Man kan säga att det är en ersättning till elbolaget för de intäkter som de går miste om när en kund säger upp avtalet i förtid.