Enkla Elbolagets logga

Lär dig allt om elavtal och hur de fungerar

Teckna elavtal

Vad är ett elavtal? 

Elavtalet är en överenskommelse mellan dig och ett elbolag när det gäller att leverera elektricitet till ditt hem eller företag. Genom det förbinder du dig att betala för den mängd el du använder under en viss tidsperiod, oftast betalas räkningen en gång per månad. Avtalet berättar också vilket pris du ska betala per kilowattimme (kWh) för den el du använder, och vilka andra kostnader – nätavgifter och skatter – som tillkommer. Elavtalet är med andra ord basen i elförsörjningen av ditt hem eller företag  och det ger dig samlad information om både villkoren och de kostnader som är knutna till din elanvändning.

 

Hur tecknar jag ett elavtal?

Att teckna ett elavtal är enkelt och stegen i processen är ungefär desamma, oavsett vilket elbolag du väljer. Bestäm dig för ett elbolag som passar dina behov och “känns rätt” när det gäller värderingar och vision. Besök deras hemsida eller ring deras kundservice för att komma igång med processen. Det går smidigast om du förberett dig och har nödvändig information till hands. Vad är det då? Personuppgifter, adressen till den bostad eller lokal där elen ska användas, anläggnings-id och ett datum då du vill att avtalet ska starta. Då har du allt som behövs för att teckna avtal.
I vår avtalsguide så följer du enkelt stegen som tar dig fram till rätt elavtal.

 

Jag har glömt teckna elavtal för mitt nya boende, vad händer då? 

Oroa dig inte, du får ström ändå. Det svenska systemet är uppbyggt på ett sätt som gör att det inte går att göra en flyttanmälan utan att få el till den nya bostaden. Om du skulle ha glömt att teckna ett elavtal så får du automatiskt något som kallas för anvisningsavtal – ett slags tillsvidareavtal med ett lokalt elnätsbolag på orten. Den sortens avtal är ofta mindre förmånliga så om du inte vill betala mer än nödvändigt för din el, är det klokt att göra ett aktivt val så snart som möjligt. Det ger dig bättre priser och villkor.

 

Kan jag ångra mitt nya elavtal?

Ja, det kan du. Enligt svensk lag har du som konsument en ångerrätt som gäller i 14 dagar från det att avtalet ingicks. Det gäller för elavtal som tecknats på distans, till exempel över internet eller telefon. För att utnyttja din ångerrätt ska du meddela elbolaget inom 14 dagar. Det är viktigt att det görs skriftligen, antingen via e-post, brev eller genom ett standardformulär som många elbolag tillhandahåller.

 

Hur tar jag reda på vilket elavtal jag har?

Ta en titt på din senaste elfaktura eller logga in på ditt elbolags webbplats eller i appen. Där ska all information om ditt elavtal finnas. Du kan förstås också kontakta ditt elbolag för att ställa frågan.

 

Kan man ha två elavtal på olika adresser?

Ja, det är möjligt att ha elavtal för flera olika adresser. Om du har flera bostäder eller lokaler kan du teckna separata avtal för dem.

Elnätsavtal

Vad är skillnaden på ett elavtal och ett elnätsavtal?

Det behövs två olika avtal för att du ska få ström hem till dig – ett elavtal och ett elnätsavtal. Elavtalet ger dig den elektricitet du förbrukar och här kan du välja vilket elbolag som helst. När det gäller avtalet med ett elnätsbolag som ska ansvara för att distribuera elen, genom ledningarna till ditt hem, så är det däremot bundet till det företag som äger elnätet där du bor.

 

Kan man byta elnätsavtal?

Nej, det går inte att byta elnätsavtal på samma sätt som man kan byta elavtal. Elnätet i ditt geografiska område ägs nämligen av ett lokalt elnätsföretag som ansvarar för att transportera el till dig, så där är det bara att “gilla läget”.

Elpris

Vad kostar elen? 

Elkostnaden varierar från hushåll till hushåll och beror på flera olika faktorer, till exempel var du bor och vilken typ av elavtal du har. Du betalar både till det bolag som äger nätet och till det elhandelsbolag som levererar din el. Det här är de faktorer som påverkar din månadskostnad allra mest:

Kostnader hos elhandelsbolaget

  • Din förbrukning av el – antal kWh som hushållet använder.

  • Priset på elen, som kan vara fast, rörligt eller tidsbundet – samt moms. Om du har valt ett avtal med timpris påverkas ditt elpris av när på dygnet du använder elen.

  • Eventuella avgifter som är kopplade till det avtal som du valt.

Kostnader hos nätbolaget

  • Årsavgift för ditt abonnemang. Kostnaden baseras på hur många ampere din huvudsäkring har (t.ex. 16A, 20A eller 25A). Ju fler ampere desto högre årsavgift.

  • Överföringsavgift. En rörlig avgift som baseras på det antal kWh som överförs från elnätet till ditt hushåll varje månad.

  • Eventuell effektavgift. Vissa nätbolag tar ut en effektavgift som är rörlig och tas endast ut vid höga belastningar utav elnätet – höglasttider.

  • Skatter och andra avgifter. Så som moms och energiskatt.

I framtiden kommer även en effektavgift för belastning av elnätet under vissa tider på dygnet/vid effekttoppar  – så kallade höglasttider – påverka elnätspriset. Avgiften har redan införts i vissa delar av landet.

 

Vad består elkostnaden av? 

Elkostnaden för din bostad är summan av tre olika delar.
Den el du använder (elhandelsavtal). Priset kan vara fast, rörligt eller tidsbundet.

Nätavgifter för transport av elen så att den når ditt hem (elnätsavtal).

Energiskatter, moms och avgifter.

Elfaktura

När kommer min elfaktura? 

Vanligtvis skickas fakturorna från elnätsbolag och elleverantör månadsvis, när din elmätare lästs av för att få information om din förbrukning. De flesta elbolag har webbportaler och/eller appar där du kan du kan logga in för att se dina fakturor och betalningsdatum.

 

Hur ser elfakturan ut? 

Elfakturan ger dig en översikt över din elförbrukning och kostnaderna för en specifik period, vanligtvis den senaste månaden. På fakturan hittar du basinformation som din bostads anläggnings-id, datum då fakturan skickades ut, förfallodatum och ett unikt fakturanummer (OCR-nummer), tillsammans med personliga uppgifter som namn och adress.

Flytta elavtal

Jag ska flytta, ska jag säga upp mitt elavtal då? Vad händer med mitt elavtal när jag flyttar

När du flyttar bör du antingen ta med dig eller säga upp ditt befintliga elavtal. Om du har ett avtal med bindningstid kan det finnas en möjlighet att säga upp det i förtid vid flytt, men du kan behöva betala en brytavgift. Om du kan ta med ditt elavtal till din nya adress behåller du samma avtal men får elen till den nya adressen.

 

Hur långt i förväg måste jag teckna ett elavtal när jag ska flytta?  

När du ska flytta är det viktigt att teckna ett elavtal för din nya bostad. Processen går ofta ganska fort men den vanliga rekommendationen är att sätta igång åtminstone två till tre veckor innan du ska flytta in. Då får du tid att jämföra olika erbjudanden och välja det avtal som passar dig allra bäst.

Det är klokt att inte vänta till sista minuten. Särskilt skönt är det att slippa onödig stress om du flyttar under en period då elbolagens kundservice har hög belastning, som i början eller slutet av en månad då många flyttar.

Om du kontaktar ditt nya elbolag i god tid får de tid att ordna allt som behövs och kan säkerställa att du har el från den dag du flyttar in. Om du redan har ett elbolag och bara byter adress, behöver du ofta bara meddela dem om din flytt och den nya adressen.

Oavsett om du byter bolag och ska avsluta ditt avtal eller bara flyttar med det till din nya adress, så kom ihåg att kontakta ditt nuvarande elbolag. De behöver ha informationen för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

 

Vi flyttar ihop, vem av oss ska stå på elavtalet? 

Vanligtvis ska samma person stå som ansvarig på både elhandelsavtalet och elnätsavtalet.

Elhandelsavtalet reglerar inköp och prissättning av den faktiska elförbrukningen.

Elnätsavtalet reglerar tillgången till elnätet och distributionen av el till bostaden.

Och eftersom avtalen är kopplade till en och samma bostad, skulle olika namn på avtalen öka risken för krångel och feltolkningar. Men det finns undantag – till exempel i bostadsrätts- eller hyresrättsfastigheter som har gemensam mätning av elförbrukningen. Då ingår elen i avgiften/hyran och de boende behöver inte teckna egna elnäts- och elhandelsavtal.

Är du osäker på vad som gäller i din nya bostad? Kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som du ska flytta till.

Timpris

Vad är skillnaden mellan timmätning och månadsmätning när det gäller möjligheten att styra elpriset? 

Skillnaden är att du antingen debiteras för de kWh du förbrukar eller får ett snittpris för hela månaden och kan nyttja elen när du vill utan att det påverkar ditt pris. Med timmätning kan du aktivt påverka ditt elpris genom att planera din förbrukning till de tider på dygnet då elen är billigare, som regel sena kvällar, nattetid och på helgen. Men, det är faktiskt tvärtom på sommaren när många är bortresta och industrin minskar sin produktion – då är elen oftast billigast på dagen. 

Du som väljer månadsmätning har inte samma möjlighet att anpassa förbrukningen till vissa tider för att få ett lägre elpris. Däremot avlastar du elnätet genom att använda elen jämnt över månaden. För mer information om skillnader och nytta med timmätning och månadsmätning, läs vår artikel.

 

Hur vet jag om jag debiteras för timpris eller månadspris? 

Ta en titt på din elfaktura. Där ska det finnas information om hur du debiteras. Du kan också kontakta ditt nätbolag och ställa frågan till dem. Den 1 juni 2023 justerades ellagen på ett sätt som innebär att anvisade avtal inte får ha “dynamiska priser”, alltså timpris. Det betyder att du bara kan ha timpris om du gett elleverantören ditt medgivande.

Elfond

Vad är en elfond? 

En elfond används för att jämna ut toppar och dalar på elmarknaden och för att försöka uppnå lägsta möjliga elpriser för kunderna, över tid. Fondförvaltarna har stenkoll på elmarknaden och köper in el när priserna är fördelaktiga men avvaktar när elen är dyr.

Fonderna är utformade för att kombinera både fast och rörligt prissatta volymer av el. Det betyder att vissa delar av den totala elvolymen är prissäkrad i förväg medan andra delar följer det rörliga marknadspriset. Enkla Elbolagets elfond Relaxa är ett exempel på en fond som använder denna strategi för att ge kunderna en mer stabil och potentiellt fördelaktig elprissättning på lite längre sikt.

Fast elpris

Vad innebär fast pris på elavtal? 

På ett elavtal med fast pris är kostnaden för elen konstant under avtalstiden, vanligtvis ett år. Du betalar alltså samma pris per kWh även om priserna på elmarknaden förändras. Det ger förutsägbarhet och skyddar dig mot plötsliga prishöjningar, men du missar också eventuella prisfall på marknaden.

Funderar du på att välja fast pris? Tänk då på att elhandelsbolagen alltid tar höjd för att priset kan stiga under avtalsperioden. Därför är det vanligt att priset du betalar under en större del av avtalsperioden ligger 20–30% över marknadspriset.

 

När ska man binda sitt elavtal? 

Det kan vara en bra idé att binda elpriset om det är viktigt att elkostnaden inte överstiger ett visst belopp, till exempel under de månader på året då elen är som dyrast. Det är i princip samma chansning som när du bestämmer dig för fast ränta på ett banklån – ibland lyckas du binda vid precis rätt läge, andra gånger inte. Men det ger dig alltid en tydlig bild av din månadskostnad.

Rörligt elpris

Vad innebär rörligt pris på elavtal? 

På ett elavtal med rörligt pris varierar kostnaden för elen över tid beroende på prisutvecklingen på elmarknaden. Priset kan alltså gå både upp och ner under avtalstiden beroende på faktorer som utbud och efterfrågan, väderförhållanden och geopolitiska händelser i världen. Om du har rörligt elpris kan du dra nytta av eventuella prisfall på marknaden, men får också att betala mer för din el om priserna stiger.

Hur fungerar gemensamma elavtal inom bostadsrättsföreningar? 

Bostadsrättsföreningar kan förhandla fram gemensamma elavtal för de boende. Då inkluderas elen i föreningens kostnader. Avtalen kan gälla elförsörjning i gemensamma utrymmen, eller all el i hela fastigheten. Eftersom en stor del av totalkostnaden för el är fasta kostnader som debiteras av nätbolagen, innebär gemensamma elavtal ofta lägre kostnad per bostad än individuella nät- och elavtal.

När ska man binda sitt elavtal? 

Det kan vara en bra idé att binda elpriset om det är viktigt att elkostnaden inte överstiger ett visst belopp, till exempel under de månader på året då elen är som dyrast. Det är i princip samma chansning som när du bestämmer dig för fast ränta på ett banklån – ibland lyckas du binda vid precis rätt läge, andra gånger inte. Men det ger dig alltid en tydlig bild av din månadskostnad.

Säga upp elavtal

Vad händer när man säger upp sitt elavtal? Hur säger jag upp mitt elavtal? 

När du säger upp ditt elavtal avslutas avtalet mellan dig och elbolaget. Du kan säga upp det genom att kontakta ditt elbolag. För att slippa problem är det viktigt att följa de specifika avtalsvillkoren.

 

Har elavtal uppsägningstid? 

Ja, det är vanligt att elavtal har en uppsägningstid. I avtalet finns information om bindningstiden, alltså vilken tidsperiod som måste förflyta innan du kan säga upp avtalet utan att åka på att betala en så kallad brytavgift.

 

Vad betyder brytavgift på elavtal? 

Brytavgift på elavtal är en avgift som kan krävas om du säger upp ditt avtal innan bindningstiden löper ut. Man kan säga att det är en ersättning till elbolaget för de intäkter som de går miste om när en kund säger upp avtalet i förtid.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt