Enkla Elbolagets logga

Solceller på vintern?

Att producera egen el är med hjälp av solpaneler är gynnsamt för både miljön och plånboken, och ökar värdet på fastigheten. Vi pratade med Fredric Larsson hos vår samarbetspartner Ecokraft om hur man ska tänka vid en investering i solceller, och om varför egenproducerad el lönar sig hela året – även på vintern.

De senaste åren har efterfrågan på solpaneler ökat enormt, och troligtvis är det här bara början av en ytterligare expanderande solcellsboom. Med ökad efterfrågan blir också aktörerna fler, och som konsument kan det vara krångligt att sondera terrängen. Fredric betonar därför vikten av att ta sig tiden att hitta rätt leverantör.

– Att investera i solceller är ett viktigt beslut. Det är naturligt att tveksamheter kan dyka upp. Det bör de till och med göra. Man ska inte ta första billigaste för att det är bekvämt… det gäller att jämföra och att veta vad man ska jämföra.

Fredrics checklista till dig som funderar på att skaffa solceller

  1. Stirra dig inte blind på inköpspriset. Solpaneler är en investering som kostar i stunden, men lönar sig i längden. Och med högkvalitativa produkter lönar det sig ännu längre.
  2. Begär en analys av området och fastigheten – innan du tar emot en offert.
  3. Välj en leverantör med hög kunskapsnivå. På Ecokraft ska all personal kunna svara på frågor och projektera solsystem själva.
  4. Välj en leverantör som följer upp efter leverans och installation. Eftersom våra produkter håller minst trettio år ser vi att kundresan är minst lika lång.
  5. Hur och var är produkterna tillverkade? Är de producerade för att klara nordiska väderförhållanden? På Ecokraft levererar vi högkvalitativa system producerade i Europa, av kvalitets- och hållbarhetsskäl.

Därför är solceller en bra idé året om

  • Det finns en ekonomisk vinning i att producera egen el med solceller – hela året. Ecokrafts solpaneler ger bekymmersfri avkastning i minst trettio år, och redan första året kommer du att ha mer pengar kvar i plånboken (för rörliga kostnader).
  • I Sverige har vi under vissa vintermånader i värsta fall inte några soltimmar alls, men däremot nonstop sol på sommaren. Under sommaren kan vi alltså producera mer än vi hinner förbruka. Det ger i princip en noll- eller minusfaktura på sommaren som kompenserar för den el som behöver köpas på vintern.
  • Överproduktionen från sommarmånaderna kan säljas vidare till elbolaget, som säljer vidare elen till någon annan som inte har möjlighet att producera själv. På så sätt ger det fler personer möjligheten att välja klimatkloka Utöver ersättningen från elhandelsbolaget får du även skattereduktion på det du säljer.
  • När elpriserna börjar skjuta i höjden som de har gjort den här vintern kan du vara lugnare än andra – eftersom du kan tjäna på att sälja tillbaka överproduktionen till ditt elhandelsbolag.

Så länge solcellsanläggningen är anpassad utifrån aktuella förutsättningar och väderförhållanden finns inget att oroa sig för vad gäller snö och vind. Ecokraft säkerställer en kvalitativ produkt för svenska förhållanden genom unika snö- och vindlastberäkningar för varje enskild anläggning.

Sveriges tryggaste solcellsleverantör
Ecokraft var tidiga på solcellsmarknaden i Sverige. Resan startade 2008, i ett tekniskt intresse för produkten, och i möjligheten att vara med och driva utvecklingen till ett mer hållbart leverne. Kundnöjdheten har alltid varit det största målet:

– Vi brukar säga att vi är Sveriges tryggaste solcellsleverantör. Det är något som vi står bakom, men som vi alltid jobbar för att kunderna också ska känna.

Samarbetet mellan Enkla Elbolaget och Ecokraft har varit i gång ungefär ett halvår. Fredric menar att det trots den ringa tidsperioden hunnit komma mycket gott ur partnerskapet:

– De av våra kunder som vi rekommenderat Enkla Elbolaget har fått ett fantastiskt bemötande. Allt vi kan göra för att tillföra mer kundnytta är jätteviktigt för oss. Vi delar dessutom samma syn på kundvård och kvalitet för kunden. Då blir det ganska lätt att samarbeta.

Vill du veta mer om hur vi på Enkla Elbolaget tillsammans med Ecokraft kan hjälpa till med installation av solceller? Läs mer här!

 

Liknande artiklar

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Earth Hour 2024

Tillsammans för en ljusare framtid – delta i Earth Hour  Lördag 23 mars, kl 20:30 – 21:30   I helgen knackar Earth Hour på dörren och med det finns det chans att visa lite extra kärlek för vår jord. I tider där klimatet står i fokus och varje handling räknas, uppmanar Världsnaturfonden (WWF) världen att […]

När elen står på spel

Är du en av alla de svenskar som gillar gameing eller spelar någon annan i familjen både ofta och länge? Har du någon gång funderat över hur mycket el en speldator egentligen drar och ifall det går att spela el-smart? Vi delar med oss av fakta och tips! Det spelas som bara den i vårta […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00