Enkla Elbolagets logga

Allt du vill veta inför en investering i solceller

Vilka är fördelarna med solceller? 

Solceller är en långsiktigt smart investering som har flera olika fördelar. Här listar vi några av de allra största och viktigaste. 

 

  • Du producerar egen förnybar energi: Solceller producerar elektricitet genom att omvandla solenergi till el utan att generera växthusgaser eller andra föroreningar. När du installerar solceller bidrar du alltså till minskad miljöpåverkan. 
  • Sänkta kostnader och en extra inkomst på lite sikt: Solceller är en långsiktig investering som kan minska dina elkostnader eller till och med ta bort kostnaden helt. Om du producerar mer än du förbrukar kan överskottselen säljas tillbaka till elnätet och ge dig en extra inkomstkälla. 
  • Skatter och subventioner: Om du som privatperson installerar solceller på din bostad kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Och det slutar inte där; du som producerar förnybar el och matar in överskottsel på elnätet kan även få skattereduktion för den el du levererar.  
  • Oberoende energiförsörjning: Du som producerar egen el med hjälp av solceller, och dessutom har ett batteri så att du kan lagra den, blir mindre beroende av externa energikällor. Det betyder att du kan säkra en stabil elförsörjning även vid strömavbrott, krislägen eller när energipriserna ökar.  
  • Låga underhållskostnader: Solcellssystem kräver minimalt underhåll och har lång livslängd, så länge de installeras på rätt sätt. Det ger dig relativt låga kostnader för drift och underhåll jämfört med andra energikällor. 
  • Högre bostadsvärde: Solcellsanläggningen kan öka värdet på din bostad eftersom de låga driftskostnaderna gör den mer attraktiv för potentiella köpare. 

Kan man tjäna pengar på en solcellsanläggning? 

Ja, om solcellsanläggningen producerar mer el än hushållet förbrukar kan överskottet säljas till ett elhandelsbolag. Dessutom kan du få skattereduktion för elen som du levererar till elnätet. Att satsa på solel har alltså både ekonomiska och miljömässiga fördelar. 

Den el som du producerar kan du antingen använda själv eller sälja till elnätet. Många fastighetsägare använder den egenproducerade elen under vissa delar av året och säljer överskottet när de producerar mer än de förbrukar. Detta kallas överskottsel, och de husägare som gör detta kallas mikroproducenter. 

Du kan få skattereduktion för den el du matar in på elnätet. För att få reduktionen måste du anmäla till elnätsföretaget att du producerar förnybar el, och din solcellsanläggning måste uppfylla vissa krav. 

Skattereduktionen baseras på hur många kWh du levererar till elnätet, men det kan aldrig vara mer än det antal som du tar ut vid din anslutningspunkt – alltså hur mycket av din solel som ditt eget hushåll förbrukar. 

För varje kWh får du 60 öre i skattereduktion. Det betyder att du kan få upp till 18 000 kronor per år (30 000 kilowattimmar × 60 öre). 

Vill du läsa mer om reglerna så hittar du bra information Skatteverkets hemsida: Mikroproduktion av förnybar el – privatbostad 

Kan man få avdrag för solceller? 

Ja, du kan få skattereduktion för installation av solceller på din bostad enligt Skatteverkets regler. Skattereduktionen för grön teknik gäller för installationer som påbörjats, slutförts och betalats tidigast 1 januari 2021. Som högst är den 50 000 kronor per person och år och summan styrs av hur mycket skatt du har betalat och eventuella andra avdrag som du gjort under året.

Avdraget höjdes 1 januari 2023från 15 till 20 % för installation av solceller, förutsatt att du har betalat in tillräckligt med skatt som reduktionen kan räknas av emot.

När det gäller installation av ett nätanslutet solcellssystem är skattereduktionen 20 % av kostnaden för arbete och material.  

Du kan använda Skatteverkets tjänst ”Räkna ut skatt” för att göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få.  

Måste man ha elavtal och produktionsavtal på samma ställe? 

Nej, du behöver inte ha elavtal och produktionsavtal hos samma leverantör. När du som husägare och mikroproducent av el väljer elavtal, är det viktigt att jämföra villkoren för både förbrukningsavtal (att köpa el) och produktionsavtal (att sälja el). Allra vanligast är att produktionsavtalet tecknas med samma elbolag som förbrukningsavtalet, men det finns några få elbolag som erbjuder produktionsavtal separat, utan krav på förbrukningsavtal. 

När du jämför elavtal behöver du ta en ordentlig titt på årliga avgifter för förbrukning och vilka påslag som görs på både köpt och såld el. Det finns flera fördelar med att ha båda avtalen hos samma leverantör, till exempel de här 

  • Effektivitet: Att samla allt hos ett och samma bolag gör processen smidigare och mer lättöverskådlig. 
  • Enkelhet: En enda kontakt för alla frågor och ändringar sparar tid och ökar tydligheten. 
  • Bättre förhandlingsläge: Att ha flera affärer hos samma leverantör ger oftast bättre förutsättningar för att förhandla fram rabatter och förmåner. 
  • Enhetsstöd: Om du får problem med din elproduktionsanläggning är det en fördel att bara behöva vända sig till ett företags kundservice för att få hjälp. 

Vi sammanfattar: Det är viktigt att jämföra olika elbolags erbjudanden noga för att hitta den bästa lösningen för både köpt och såld el, oavsett om båda avtalen tecknas med samma leverantör eller inte. 

Kan man få bidrag för solceller? 

Du kan inte få bidrag för att installera solceller – bara avdrag, så kallad skattereduktion. ”Skattereduktion för grön teknik” kallas den möjligheten att göra avdrag och den gäller för installation av solceller, laddstationer för elbilar och system för lagring av egenproducerad elenergi. 

Vad är genomsnittlig livslängd för solceller och hur ser garantin ut? 

Solceller har en garanterad livslängd på 10–30 år, beroende på tillverkare. Och som regel bibehåller solcellerna minst 80% av sin effekt efter 25 år. Om man har den sortens solceller som kallas glas/glas så ska de ha en ännu längre livslängd med minst 87% av effekten efter 30 år. Detta handlar om garantiperioden och solcellernas livslängd kan vara längre än

Är Sverige tillräckligt soligt för solceller?

Vårt svala klimat kan faktiskt vara en fördel eftersom det ökar solcellernas effektivitet. De presterar nämligen mindre effektivt vid högre temperaturer och tack vare det kyliga klimatet i vår region genereras en högre mängd elektricitet jämfört med varmare områden.

Och solpanelerna genererar el även molniga dagar, så solceller är en smart investering för att minska elförbrukningen och klimatavtrycket även här på nordliga breddgrader. 

Hur påverkar eventuell skuggning solcellsanläggningens prestanda? 

Att solcellsanläggningen skuggas av träd, byggnader eller andra föremål kan påverka effektiviteten. Så för att optimera elproduktionen är det viktigt att få koll på och minimera eventuella skuggningsproblem. 

Hur många kvadratmeter solceller behövs för mitt hus?

För att kunna avgöra hur många solcellspaneler som behövs för ditt hus behöver du först bestämma hur mycket effekt du vill få ut av dem. Nästa steg är att räkna ut det antal paneler som skulle ge dig den effekten och om takytan är tillräcklig för att installera så många solcellspaneler. 

 

  • Bestäm önskad effekt: Om vi tar genomsnittet av den vanligaste solcellens effekt, cirka 190 watt per m2, och antar att du vill ha en solcellsanläggning på 3 kW (3000 W), behöver du ungefär 15,8 m2 solceller för att täcka detta (3000 W / 190 W per kvm ≈ 15,8 kvm). 
  • Bestäm antal solpaneler: Med den vanligaste solcellens storlek på 1,82 kvadratmeter, kan vi räkna ut hur många paneler som behövs. Cirka 15,8 m2 solceller skulle motsvara cirka 89 solpaneler (15,8 kvm / 1,82 kvm per panel ≈ 8.7 paneler). Det här är ingen exakt siffra, antalet kan behöva justeras efter den takyta som är tillgänglig och hinder som till exempel skorstenar eller takfönster. 
  • Mät takytan: Eftersom det krävs cirka 15,8 m2 solceller och att varje solpanel kräver cirka 2 m2 yta, behövs det en total takyta på 18 m2 för att få plats med 9 st moduler. 

Hur mycket ger en 400 W solpanel?

För att kunna räkna ut hur mycket el en panel på 400 W producerar per år behöver man veta var den är installerad. Det gör nämligen väldigt stor skillnad för produktionen. Till exempel så kommer en panel som är installerad i ett skuggigt norrläge inte producera lika mycket som en panel i söderläge utan skugga.  

För en genomsnittlig solcellsanläggning i Sverige ligger produktionen på mellan 800 och 1100 kWh/år och installerad kW. Det skulle alltså innebära att en panel producerar 320–440 kWh per år. 

En solcellsanläggning producerar olika mycket el olika tider på året. Du som funderar på att installera solceller behöver göra en noggrann analys av din förbrukning, dina behov och vilka förutsättningar ditt hus har för att producera el.  

Hur mycket el ger 100 kvadratmeter solceller?

De paneler som finns på marknaden idag har en installerad effekt ca 200 Wp per m2. Det innebär att solceller på en yta av 100 m2 skulle ge 100*200= 20 000Wp eller 20kWp.  

Men det är inte riktigt så enkelt, för fastighetens unika förutsättningar behöver också tas med i beräkningarna. Normalt ligger produktionen på en solcellsanläggning på ca 800–1100 kWh/år och installerad kW. I vårt exempel skulle det betyda att anläggningen på 100 m2 skulle producera mellan 16 000 och 22 000 kWh på ett år

Hur mycket el producerar 20 kvadratmeter solceller? 

Den sammanlagda produktionen varierar rejält beroende på hur bra förutsättningar som finns där panelerna är placerade. Panelerna som finns på marknaden idag ger ungefär 200Wp i installerad effekt per m2 och på 20 m2 ryms det därför en total installerad effekt på ca 4000 Wp. Beroende på förutsättningarna kan den anläggningen producera mellan 3300 och 4400 kWh per år. 

Hur många solpaneler behövs för att generera 10 000 kWh?

Alla fastigheter och takytor har olika förutsättningar för att producera solel, så det är svårt att ge ett exakt svar. Men om vi antar att vi har en normal anläggning så ligger produktionen av el på mellan 800 och 1100 kWh per installerad kWp och år.   

Vi tar ett hus med förutsättningar att producera 1000 kWh/år och installerad kWp som exempel: För att nå 10 000 kWh behöver vi räkna ut hur mycket installerad effekt som krävs: 10 000 (kWh)/1000 (kWh produktion/år) = 10 kWp i installerad effekt. Varje panel i exemplet är på 400 Wp eller 0,4 kWp och det betyder att vi behöver: 10/0,4= 25. Alltså skulle det krävas 25 st paneler för att fastigheten i exemplet ska kunna producera 10 000 kWh på ett år.  

En fastighet med lite sämre förutsättningar kan behöva fler paneler än så och en med bättre kan behöva några färre. I normalfallet krävs 24–30 paneler för att producera 10 000kWh per år men allt beror som sagt på fastighetens unika förutsättningar och på effekten på respektive panel. 

Hur många solpaneler behövs för att bli självförsörjande?

Du kan bli helt självförsörjande på el genom att producera solenergi – det är inte alls ett orealistiskt mål – men det krävs förstås en anläggning som är dimensionerad för att täcka årsförbrukningen. Du behöver installera tillräckligt med solpaneler för att producera lika mycket, eller mer, el än du gör av med under ett år.

För en genomsnittlig villa handlar det om 1020 st solpaneler, det exakta antalet beror på faktorer som takets yta och lutning, solinstrålning och din elförbrukning.
Vill du räkna ut hur många paneler du skulle behöva? Kontakta en intresseanmälan till våra solcellspartners Ecokraft, som hjälper dig att dimensionera storleken på din anläggning efter dina behov och förutsättningar. 

Hur fungerar solceller?

Det ska vi försöka förklara så enkelt som möjligt men får ändå varna för en del avancerade tekniska och vetenskapliga termer. Här är de viktigaste stegen i processen som omvandlar solljus till elektricitet genom det som kallas för den fotovoltaiska effekten: 

 

  • Uppbyggnad: Solceller består av två lager av kisel, ett positivt (P-lager) och ett negativt (N-lager) 
  • Absorption av solljus: När solens ljus träffar solcellen, absorberas ljuspartiklar (fotoner) av kiselatomerna 
  • Elektronfrigöring: Fotonerna överför energi till elektronerna i kiselatomerna, vilket frigör elektroner och skapar en sorts hål 
  • Elektriskt fält: Det elektriska fältet i solcellen driver de fria elektronerna mot N-lagret och hålen mot P-lagret, vilket skapar en spänning 
  • Strömflöde: När en krets är ansluten, flödar elektronerna genom kretsen och skapar elektrisk ström som antingen kan användas direkt, lagras i batterier eller matas in elnätet. 

Hur mycket sänker solceller elräkningen?

Solceller är en effektiv, långsiktig lösning för dig som vill sänka dina elkostnader eller till och med helt slippa betala för din el. För med en anläggning som omvandlar solenergi till elektricitet kan du producera egen el och minska behovet av att köpa från elnätet.

Det kan du spara tusentals kronor per år på, precis hur mycket beror på din elförbrukning och hur stor solcellsanläggning du väljer. Och utöver att få mer pengar kvar i plånboken så minskar du dessutom ditt klimatavtryck. Att satsa på solel ger alltså både ekonomiska och miljömässiga fördelar. 

Vinter på nordliga breddgrader

Hur fungerar solceller på vintern?

Solceller producerar el året om, även om produktionen är lägre under de mörkare månaderna. Det finns ändå tillräckligt med dagsljus och solinstrålning för att anläggningen ska kunna generera el under vinterhalvåret och Energimyndighetens forskning visar att solceller är en pålitlig källa till förnybar energi även under vintern. Dessutom visar forskning från det norska forskningsinstitutet SINTEF att de lägre temperaturerna här uppe i norra Europa passar solcellerna väldigt bra. Vårt klimat kan faktiskt öka panelernas effektivitet.  

Hur påverkar snö och kyla produktionen av solceller? 

Snö kan minska solcellernas produktion tillfälligt, men den negativa effekten är oftast väldigt liten. Om solcellerna är helt täckta med snö produceras ingen el men enligt forskning från VTT Technical Research Centre of Finland minskar den totala årsproduktionen med så lite som runt 4 % om solcellerna täcks med snö under fyra vintermånader.
Läs gärna mer i vår artikel om hur effektiva solceller är om vintern.

Installation och andra praktiska frågor

Hur påverkar takets lutning och riktning solcellsanläggningens prestanda?

Takets lutning och riktning spelar stor roll för den totala produktionen på ett tak. Men som husägare behöver du väga in fler faktorer än att få ut så mycket energi som möjligt från solcellerna – till exempel när elen förbrukas i hushållet. Normalt förbrukar en villa mest energi på morgonen och under sen eftermiddag/kväll. Det är ett mönster som talar för att en anläggning på husets tak mot öster och väster är mer lönsam än en rakt i söder. Helt enkelt för att du då kommer att kunna använda mer av din egenproducerade el själv.  

Här är ett exempel på hur man kan tänka kring väderstreck, placering och prestanda: Om ett tak rymmer totalt 30 st paneler så skulle anläggningen troligen producera fler kWh om alla placerades i rakt söderläge än om 15 installerades på östsidan och 15 på västsidan. Men så var det ju det där med förbrukningsmönstret; det kan vara mer lönsamt att ha en lägre produktion om fler kWh kan användas i huset i stället för att säljas ut till nätet. Eftersom trenden framåt är att husägare siktar mot att använda så mycket av den producerade elen själva, ser allt fler batterier som en självklar del av en solcellsinstallation.  

Men det betyder inte att man ska avstå från att placera solcellspaneler i söderläge, det är fortfarande ett bra alternativ. Alla hus och fastigheter har sina specifika förutsättningar och vid planeringen av en solcellsanläggning är det viktigt att installatören gör en noggrann utvärdering av de faktorer som spelar in just på den aktuella adressen.   

Finns det några lokala tillståndskrav eller bygglov som behövs för att installera solceller?

Innan du installerar solceller behöver du undersöka och förstå de lokala tillståndskraven och bygglovsnormerna som gäller där du bor. I vissa områden kan det krävas tillstånd eller bygglov för att installera solceller, särskilt om det skulle föra med sig strukturella förändringar på fastigheten” – alltså förändra utseendet.

Och det är viktigt att följa de lokala föreskrifter och bygglovsprocesser som finns, både för att du ska vara säker att din solcellsanläggning är laglig och att den är korrekt installerad. Rekommendationen är att du ska kontakta din kommuns bygglovsavdelning eller ansvarig myndighet innan du drar igång ditt solcellsprojekt, då får du klara besked om ifall det krävs tillstånd eller bygglov för just din installation. 

Olika typer och verkningsgrader

Vad är skillnaden mellan monokristallina och polykristallina solceller?

Det som skiljer monokristallina och polykristallina solceller är främst två saker –  tillverkningsprocessen och kristallernas struktur. 

Monokristallina solceller: 

  • Verkningsgrad: Cirka 1522% 
  • Tillverkas genom att ett enda kiselskott smälts och formas till en stor kristall 
  • Kristallstrukturen är enhetlig och jämn, det ger högre effektivitet än med polykristallina celler 
  • De har ofta en svartfärgad yta som är jämn på grund av den enhetliga kristallstrukturen  
  • Monokristallina solceller är som regel dyrare att tillverka än de polykristallina men de har också högre effektivitet, allra störst skillnad är det vid högre temperaturer och i svagt ljus 

Polykristallina solceller: 

  • Verkningsgrad: Cirka 1318% 
  • Tillverkas genom att smälta samman flera kiselskott att de bildar en stor kristallstruktur 
  • Kristallstrukturen är inte lika enhetlig som hos monokristallina celler, och det ger en något lägre effektivitet 
  • De har ofta en blåaktig yta och är oregelbundna på grund av den blandade kristallstrukturen 
  • Polykristallina solceller är vanligtvis billigare att tillverka än monokristallina men har alltså en lite lägre effektivitet och prestanda 

Vi sammanfattar: Den viktigaste skillnaden är att monokristallina solceller har en enhetlig kristallstruktur som ger högre effektivitet än de oregelbundna polykristallina solcellerna. Vilken av de två man väljer är ofta en fråga om budget, vilket utseende man gillar bäst och vilken prestanda som önskas för anläggningen. 

Vad påverkar verkningsgraden på solceller? 

  • Materialkvalitet: Högre kvalitet på materialen kan ge en högre verkningsgrad 
  • Tillverkningsprocess: Avancerade tillverkningsmetoder kan ge bättre effektivitet 
  • Temperatur: Solceller fungerar generellt bättre vid lägre temperaturer och därför är det viktigt med god ventilation 
  • Ljusförhållanden: Direkt solljus ökar verkningsgradenmolnighet och skuggning minskar den 
  • Ålder och slitage: Verkningsgraden kan minska något över tid på grund av slitage 

Monokristallina solceller har vanligtvis högst verkningsgrad, följt av de polykristallina och tunnfilmssolceller. Det har också dykt upp nyare teknologier som bådar gott för bättre effektivitet i framtiden, till exempel perovskitsolceller. 

Kan man installera solceller på plåttak och hur gör man? 

Ja, det är möjligt att installera solceller på ett plåttak. Det är hållbart och solcellspanelerna kan ofta fästas direkt, utan att något takmaterial behöver tas bort. När man installerar solceller på plåttak använder man ett monteringssystem med klamrar som fästs på taket. I klamrarna fäster man skenor och det är på dem som solcellespanelerna monteras. 

Det finns olika lösningar för olika sorters plåttak:

  • Falsat plåttak: Här fästs klamrarna i falsarna och därför behöver det inte göras några hål i plåten 
  • Trapetsplåt (TRP): Skenorna fästs med skruvar och gummitätningar för att undvika läckage 
  • Klicktak: Installationen hålls dold genom fästen som integreras i klicksystemet 
  • Granulerad takplåt: Skenorna fästs med skruvar i takets formpressade delar. 

Plåttak är ett utmärkt val för solcellsinstallationer – både eftersom de är så hållbara och för att monteringen blir enkel.  

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt