Enkla Elbolagets logga

Satsa på solceller? 5 frågor och svar!

Intresset för solceller är rekordstort och växer dessutom mer och mer. Men vad krävs av ditt hus? Vad kostar det och vad ger det? Varsågod – en snabbguide!

 

Vilka är fördelarna med solceller? 
Det är en investering för framtiden som höjer värdet på din bostad. Du kan även lagra eller sälja ditt överskott av solenergi och du bidrar till ett hållbart energisystem. Solcellsanläggningen är i princip underhållsfri.

Hur mycket solel kan jag producera?
Hur mycket el du kan producera beror på antal paneler och dess effekt, takets lutning, väderstreck och skuggning. Man kan säga att ca 7 kvadratmeter takyta med 4 paneler skulle ge runt 1000 kwh/år.

Vilket läge är mest fördelaktigt?
Våra experter undersöker om ditt hus har ett bra läge, rent geografiskt. Det har faktiskt de allra flesta, eftersom solpanelerna är så effektiva behöver det inte vara söderläge – det behöver inte heller handla om tak – fri markyta fungerar ofta också bra.

Kan jag tjäna pengar på min anläggning?
Javisst! Producerar du mer el än du gör av med, till exempel under de ljusstarka sommarmånaderna, kan du sälja din överskottsel till oss på Enkla Elbolaget. Bra för både plånbok och miljön.

Kan jag få avdrag för min solanläggning?
Yes, det kan du! Sedan 1 januari 2021 har du möjlighet att få skattereduktion på installationskostnaden för ”grön teknik” på samma smidiga sätt som för RUT/ROT. För solceller är avdraget upp till 15 procent. På enklaelbolaget.se/grontavdrag hittar du vår enkla guide med allt du behöver veta om Grönt avdrag och hur det går till.

 

 

Vill du veta mer?
Läs mer om våra solceller här!

Liknande artiklar

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00