Visste du att elen kostar olika mycket beroende på var i Sverige du bor? Att elpriserna i södra Sverige kan skilja sig mer från de norra delarna av landet än, låt oss säga, Tyskland?
Låter det märkligt? Låt oss backa tiden till 2011 för reda ut hur det ligger till. 2011 delades nämligen Sverige upp in i fyra så kallade elområden. Tanken var att de bättre skulle återspegla de geografiska skillnaderna i produktion och konsumtion av el. Men vad menas med ett elområde? Vad betyder det? Och hur kan det påverka priset du betalar för din el?
Vi förstår att frågorna är många. Just därför pratade vi med vår alldeles egna energiexpert, Jens Böckman, för hjälpa dig förstå hur elområdena hänger ihop med din elfaktura.
Hej Jens, låt oss börja från början. Vad är egentligen ett elområde?
- Ett elområde är en geografisk indelning som används för att hantera och prissätta el i olika delar av Sverige. Landet är indelat i fyra elområden, från SE1 i norr till SE4 i söder.
Men, varför?
- 2011 beslutades att Norden skulle delas in i olika elprisområden med skillnader i
elpris. Orsaken var att Danmark menade att södra Sverige hade för stor konkurrensfördel tack vare den svenska vattenkraftproduktionen.
Vad innebär det konkret?
- Denna indelning är till för att bättre balansera elproduktionen och elförbrukningen, vilket kan variera mycket beroende på var i landet man befinner sig. Prissättningen i respektive elområde baseras på förhållandet mellan hur mycket el som produceras och konsumeras i själva elområdet, samt vilka produktionsslag som vid den aktuella tidpunkten används.
Kan vi få lite pedagogiska exempel?
- Så, till exempel, om du bor i norra Sverige (SE1 eller SE2), kan du ha en annan elprissättning än om du bor i södra Sverige (SE3 eller SE4). Detta beror på att tillgången på el kan vara högre i vissa områden, medan efterfrågan kan vara större i andra.
- Genom att dela upp landet i elområden kan vi säkerställa att elen används effektivt och att priset reflekterar lokala förhållanden. Det är ett sätt att göra elmarknaden så rättvis och balanserad som möjligt för kunder, oavsett var de bor.
Elområdets påverkan på elpriset
Men hur påverkar elområdet mitt elpris?
- Som mycket annat så gäller regeln: Utbud och efterfrågan. Först och främst beror priset på balansen mellan elproduktion och elförbrukning inom området. Om det produceras mycket el i ett elområde men förbrukningen är låg, kan priset bli lägre där eftersom det finns ett överskott av el. Omvänt, om förbrukningen är hög men produktionen är låg, kan priset stiga på grund av ökad efterfrågan.
Vill du få en bättre förståelse för hur du kan påverka dina elkostnader? Läs vår elavtalsguide för att hitta rätt avtal för dig.
Så det handlar lite om att skapa balans?
- Precis, det krävs balans i elnätet. När ett elområde har större elproduktion än elkonsumtion
exporteras el till omgivande områden och vice versa. Detta kan påverka priset beroende på vilken typ av kraft som dominerar i området. Planerbara kraftkällor som vatten- och kärnkraft, ger mindre volatilitet – vilket ger en stabilare prisbild jämfört med områden med mycket vind- och solkraft.
Kan vi även få lite pedagogiska exempel på detta?
- Absolut. I norra Sverige, där vattenkraft dominerar, är elpriserna ofta låga. I områden som SE3 (Stockholm och Göteborg) med hög industriproduktion och kärnkraft, är priserna stabila tack vare hög produktion. I södra Sverige (SE4), där vindkraft och omgivande marknader spelar en större roll, kan priserna variera mer.
Och om överskottet exporteras?
- När el exporteras till ett område med högre priser, som Tyskland, stiger priset i exportområdet. Om exempelvis det tyska spotpriset är väldigt högt, och det finns tillgänglig kraft i SE4, så kommer SE4 exportera el till Tyskland. Då blir det det höga, tyska priset som sätts även för SE4. Omvänt så kan priset även öka ifall SE4 skulle behöva importera el från ett område med högre priser. Men vid stor vindkraftproduktion i exempelvis norra Tyskland, kan el exporteras till SE4 och sänka priserna där.
Kunskap om elområden kan ge ökad förståelse kring prisvariationer
Tack Jens, så om vi ska sammanfatta — varför är det viktigt att känna till de olika elområdena?
- Genom att förstå elområden kan du få en klarare bild av varför elpriset varierar beroende på var du bor. Elpriset påverkas av faktorer som produktion, konsumtion och överföringskapacitet inom varje elområde. Om man till exempel bor i ett område med hög elproduktion men låg konsumtion, kan elpriset vara lägre. Omvänt kan priserna vara högre i områden med hög konsumtion men begränsad produktion. Genom att känna till dessa faktorer kan konsumenter bättre förstå prisvariationer.
Förändringar i elområden kan påverka elräkningar
Är de olika elområdena konstanta i sina förutsättningar?
- Nej, tyvärr — så enkelt är det inte. Om det till exempel sker en ökning i elproduktion från till exempel vindkraft i ett visst elområde, kan det leda till lägre elpriser i det området på grund av ett överskott av el. En onormalt kraftig vårflod, till exempel, kan kraftigt öka vattenkraften i de norra elområdena - SE1 och SE2 - vilket skulle generera extremt låga elpriser. Detta överskott kan sedan exporteras vidare till andra elområden, vilket kan sänka deras priser.
Funkar det likadant på andra hållet?
- Ja, absolut. Å andra sidan, om ett grannlands produktion inte möter deras behov och de behöver importera el från Sverige till ett högre pris, kan även det lokala priset öka. Dessa förändringar påverkar direkt elräkningarna för hushållen i området.
Förlåt om vi är besvärliga, men kan vi få ytterligare ett exempel?
- Självklart. Låt oss ta Finland. Finland är väldigt beroende av sin kärnkraft. Skulle den finska kärnkraften hastigt stanna på grund av något fel skulle den elproduktion som sker i SE3 öka i värde, då Finland kommer betala dyrt för att få kraft från SE3.
Framtidens elområden och deras påverkan på Sveriges elmarknad
Hur ser det ut framöver?
- Elområden kommer troligtvis fortsätta spela en viktig roll i att balansera elproduktion och förbrukning. Däremot kan skiftande förhållanden rita om kartan. De elområden som vi tillämpar idag, sattes utifrån förutsättningarna som var 2011, berättar Jens. De här förutsättningarna har förändrats genom tiden. Därför studerar Svenska Kraftnät just nu en utredning på förslag till nya elområden baserade på dagens förutsättningar.
Exempel, tack!
- Ett exempel på nya förutsättningar är den ökande andelen förnybar energi i elmixen som troligtvis kommer öka variationerna mellan elområden. Teknologiska framsteg, som smarta elnät och förbättrad energilagring, kommer också att hjälpa till att hantera dessa variationer. ACER, den europeiska organisationen som styr elområdena, har lämnat 4 förslag. Generellt kan man säga att SE1 och SE2 kopplas samman, SE3 och SE4 kopplas samman och ett nytt elområde, SE5, i Stockholm skapas.
Vad hade det inneburit?
- En sådan förändring skulle kunna leda till betydligt lägre snittpriser i vad som idag är SE4, samt hjälpa sänka en växande volatilitet. För volatiliteten ökar kraftigt. De dyra timmarna blir dyrare medan de billigaste timmarna blir billigare. Generellt bör elen bli billigare då förnybar energi är de kraftslag som har lägst marginalkostnad och således ger mer förnybar energi i systemet billigare el.
Och för oss konsumenter?
- För konsumenterna innebär detta fler möjligheter att optimera sin elförbrukning och potentiellt sänka sina kostnader genom att utnyttja tider med lägre priser. Tekniken utvecklas hela tiden med förbättringar inom energilagring och smarta elnät att hjälpa till att jämna ut dessa variationer, vilket skapar en mer stabil och hållbar elmarknad på lång sikt.
Vill du få hjälp att hitta det elavtal som passar dig bäst? Använd vår elavtalsguide.