Enkla Elbolagets logga
2020-01-02 Ladda elbil Teknik

Elbilsägare? Fem snabba om laddboxen!

Laddkabeln som följer med elbilen är bara tänkt för kortare belastning. Med en laddbox får du en snabb och säker laddning av bilen – och med ”ladda hemma-bidraget” får du 50 procent i bidrag.

 

Sedan i maj förra året avråder Elsäkerhetsverket från att använda vanliga 230-voltsuttag utomhus för att ladda elbilar. Förklaringen är enkel. Ett vanligt vägguttag är tänkt för enklare verktyg eller motorvärmare ett par timmar, inte för att ladda ett krävande elbilsbatteri. Att ladda en bil i många timmar i ett vanligt uttag alstrar hög värme som i värsta fall kan orsaka en brand.

 

Finns det andra fördelar med laddbox än brandsäkerheten?
Ja, men brandsäkerheten är den stora fördelen. En laddbox är byggd för att klara den höga påfrestningen vid laddning av ett bilbatteri. Den stoppar också laddningen när batteriet är fullt laddat. De har även egen jordfelsbrytare, egen säkring och en dedikerad fas.

Att använda vägguttaget är en försäkringsfälla. Som husägare har man nämligen ansvar att kontrollera och underhålla sin elanläggning, så att den är säker även vid ändrad användning. De flesta vägguttagen är inte byggda för elbilsladdning.

 

OK, men vad finns det för andra fördelar?
Ja, en laddbox ger mycket högre effekt, vilket betyder att du laddar batteriet snabbare. Dessutom är det en flexibel lösning.

 

Hur då flexibel?
Du väljer själv om du vill ha en laddbox med fast kabel eller utan fast kabel. En fast kabel är smidigt, för då slipper du ta fram den egna kabeln varje gång du ska ladda. Fördelen med en laddbox med uttag är att den kan användas oavsett vilket bilmärke det är som ska laddas.

 

Vad gör jag med kabeln som följde med bilen? Är den värdelös?
Inte alls! Ha alltid den med i bilen, så kan du ladda bilen när du är ute och reser.

 

Är det dyrt med en laddbox?
Nej, det är en billig investering för ökad säkerhet och smidighet. Dessutom finns det ett statligt stöd för privatpersoner som ersätter halva kostnaden för köp och installationen av en laddbox, dock högst 10 000 kronor per fastighet.

 

Intresserad av en laddbox? Klicka här, så hjälper vi dig vidare till en garanterat trygg investering.

 

 

 

 

 

 

 

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.

Redo för vintergatan

Här kommer tio fiffiga fakta som gör att du slipper överraskningar – och blir en luttrad elbilsförare direkt. 
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09:00 - 16:00
Lunchstängt: 12:00-13:00