Enkla Elbolagets logga
Ladda säkert och flexibelt hemma
Behöver du även kunna ladda bilen hemma? Läs mer om vår laddbox Zaptech Pro under produkter.

Redo för vintergatan

Många är skeptiska till att köra elbil på vintern. Intressant nog är det oftast de som inte har elbil som är mest oroliga, medan de som tagit steget snabbt brukar anpassa sig till nya de vanorna. Här kommer tio fiffiga fakta som gör att du slipper överraskningar – och blir en luttrad elbilsförare direkt. 

 

Betänk den kortare räckvidden 

Det går inte att komma ifrån – kylan påverkar räckvidden i elbilar. Räckvidden blir upp till 26 procent kortare på vintern jämfört med på sommaren, visar tester som tidningen Motor (Riksförbundet M Sverige) har gjort. De testade en Volkswagen ID.4 och en Hyundai Ioniq 5 vars räckvidd blev 26 procent respektive 14 procent kortare när temperaturen gick från 20 plusgrader till sju minusgrader. Undersökningen gjordes med uppvärmda bilar.  

Undvik takboxen 

Takboxen är en energitjuv. Enligt Norsk Elbilsförening tappar elbilen ungefär tio procents räckvidd om du kör i 110 km/h med takbox, jämfört med samma bil utan takbox. Se därför till att ta bort boxen om du verkligen inte behöver den.  

Ladda rätt 

Förbättra prestandan genom att ladda batteriet när bilen är varm. Det kan innebära att du laddar när du har kommit fram till din destination eller, om du behöver göra en snabbladdning, ser till att förvärma batteriet. Vissa bilar har till och med en inställning som förvärmer batteriet inför snabbladdningar. För att skydda dig från oförutsedda händelser längs vägen är det också bra att ladda när du har mer än 20 procent kvar i batteriet.  

Värm upp bilen i förväg 

Om du har möjlighet bör du alltid värma upp bilen i förväg. Det gör inte bara turen behagligare, utan du får också betydligt längre räckvidd än om du startar med en nedkyld bil. Vill du förvärma bilen innan en snabbladdning går detta ofta att göra via bilens infotainmentsystem eller via aktuell app för din bil.  

Spara på värmen under färd 

Att vrida på varmluft medan du använder bilen drar mycket el från batteriet. Vill du bättra på räckvidden är det därför klokt att klä sig varmt och slå på värmen i ratten och stolen i stället för i luftkonditioneringssystemet. Kom också ihåg att inte lämna dörrarna öppna när bilen står på tomgång. Till sist – är vindrutan isig är det bättre att rikta varmluften dit och inte sprida värmen i hela bilen.  

Kolla lufttrycket ofta 

När temperaturen sjunker kan du behöva pumpa däcken oftare för att bibehålla det rekommenderade lufttrycket. Den som kör med lågt lufttryck riskerar nämligen att förkorta bilens räckvidd och försämra dess vägegenskaper.  

Planera resan 

Ska du i väg på en långkörning? Ta reda på vilka laddplatser som finns längs vägen och låt dessa styra resan. Se laddningstillfällena som sköna pauser i stället för stressmoment. Du får helt enkelt fler tillfällen att sträcka på benen, ta en fika eller kanske till och med jobba en stund vid behov.  

Använd sparläget  

Elbilar brukar ha ett så kallat Eco-läge som du kan använda om strömmen börjar sina och du vill förbättra räckvidden. Med sparläget aktiverat går klimatanläggningen in i ett energisnålare läge och bilen använder mindre effekt ur elmotorn.  

Snabba i starten 

Den som gått över till att köra elbil upptäcker flera fördelar med valet. Framför allt handlar det om den intuitiva gasresponsen och väghållningen, men också om att elbilar inte är lika tröga att starta i kalla temperaturer som bilar med förbränningsmotor. Det är inte bara motorn som startar på ett kick. Dessutom brukar värmen i kupéfläkten aktiveras direkt.  

 

Källa: Riksförbundet M Sverige 

 

 

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Earth Hour 2024

Tillsammans för en ljusare framtid – delta i Earth Hour  Lördag 23 mars, kl 20:30 – 21:30   I helgen knackar Earth Hour på dörren och med det finns det chans att visa lite extra kärlek för vår jord. I tider där klimatet står i fokus och varje handling räknas, uppmanar Världsnaturfonden (WWF) världen att […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00