Enkla Elbolagets logga
2019-10-24

Cykla 30 minuter – det här vinner du

Minska risken för depression med upp till 30%, risken för alzheimer med upp till hela 45% och risken för bröstcancer med 20%. Hur? Genom att röra på dig 30 minuter om dagen.

Visst, man kan tyckas att det tjatas hål i huvudet om hur viktigt det är att faktiskt röra på sig. Men när det presenteras svart på vitt hur mycket vi faktiskt minskar risken för olika sjukdomar, då blir det väl ändå rätt så intressant? Enligt EU-projektet Pasta – som arbetar med samhällsplanering för bättre hälsa – räcker det med att cykla 150 minuter per vecka, alltså att röra på dig 30 minuter fem dagar i veckan, för att minska risken för:

– Förtida död, minskning 20–35 %
– Hjärtinfarkt och stroke, minskning 20–35 %
– Diabetes typ 2, minskning 35-50%
– Tjocktarmscancer, minskning 30–50 %
– Bröstcancer, minskning 20 %
­– Depression, minskning 20–30%
– Alzheimers, minskning 40–45%

Extra miljövinst
Som om hälsovinsterna inte vore nog tillkommer ju även ekonomiska vinster och minskade utsläpp. Väljer du mellan att ta bilen eller cykeln till jobbet till exempel? Ta cykeln! Korta bilresor orsakar nämligen 26 procent av avgasutsläppen så att ersätta just de korta resorna ger en extra miljövinst. Varför? Jo, för att det går åt mer bränsle innan motorn hunnit bli varm och katalysatorn nått full reningseffekt.

Trevlig cykeltur!

Källa: PASTA Project, Energirådgivningen

Liknande artiklar

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Så får du mer energi 2024

Har du ett nyårslöfte att hålla eller är du bara sugen på att få lite extra energi? Kul! Robin Andersson Nyberg är den personlige tränaren som vet hur du upptäcker rörelseglädjen och håller träningslusten uppe.   Hur snabbt går det att få mer energi genom en mer aktiv livsstil? Det går väldigt fort, menar Robin […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00