Enkla Elbolagets logga

Vill vi slippa hoppa från tuva till tuva

Eva och Lars har gått i pension. Lars redan för sju år sedan, Eva i fjol, ett par år före 65-årsdagen. De njuter av livet på idylliska Långö, sin vackra trävilla från 1909 och av sällskapet från dotterns hund Elvis som de är daghusse och dagmatte åt på vardagarna. Genom åren har Eva och Lars bytt elbolag flera gånger. Varje gång som ett avtal gått ut har de utvärderat och tittat på vilka alternativ som funnits.

– Vi har hoppat från tuva till tuva kan man säga, för att det lönat sig att undersöka vilka som haft ett fördelaktigt erbjudande vid varje tillfälle, att följa marknaden och hoppas att det rörliga elpriset legat på en dräglig nivå just då.
I längden är det jobbigt att hålla på att byta och vara uppdaterad.

När vårt tidigare elavtal gick ut i september 2018 kände vi oss färdiga med det. När vi såg Enkla Elbolagets koncept med fondförvaltad och långsiktighet som en central punkt blev vi mycket intresserade.

Referensfamiljen Franzén
Familjen Franzén: Eva och Lars med dotterns tollare Elvis som sällskap på vardagarna
Förbrukning Ca 20 000 kWh
Bor: i villa på drygt 200 m2 och med 110 år på nacken. På Långö, Karlskrona
Enkla Elbolaget-kund sedan: 2018

Klimatklokt en självklarhet

– Vi bytte till Enkla Elbolaget då och en annan avgörande faktor var att all el är förnybar. Som vi ser det är miljöaspekten oundviklig i dag. Ingen medveten människa kan undvika att fundera över klimatet och för oss känns det helt naturligt att väga in ett företags miljötänk, oavsett vilken produkt eller tjänst vi ska köpa – bil, elbolag och allt däremellan. När man väl börjat ta med miljöpåverkan i beräkningarna finns det med i tanken hela tiden.

De flesta elleverantörer säger sig kunna leverera förnybar el och det kan de säkert också. Men som kund brukar du behöva betala extra för det. Vi uppskattar att Enkla Elbolaget bestämt sig för att sälja klimatklok el och inget annat än det.

Lite mindre, lite mer

– Det är inte jättestor skillnad på hur vi resonerar kring valet av elleverantör som pensionärer kontra när vi båda jobbade. Men visst blir det ekonomiska lite viktigare. Man har inte riktigt lika mycket att röra sig med och samtidigt mer tid att sätta sig in i saker. Därför känns det bra att ha fondförvaltad el genom Relaxa och veta att förvaltarna ser till så att vi får bästa pris över tid. Bekvämligheten och att ha en långsiktig lösning känns också allt viktigare för oss.

– Eftersom vi har ett gammalt hus som inte är lika energieffektivt som ett mer modernt, får vi kompensera genom att ha ett elavtal som är 100% klimatklokt och som hjälper den egna plånboken. Relaxa är en bra lösning för oss.

– På tal om huset så bor vi gärna kvar så länge vi orkar, även om vi inte tänkt att barnen ska bära ut oss. Vi har bott här i 28 år och fixat i nästan sett allt själva, utöver stora och komplicerade saker. När vi inte klarar av att sköta om det så kan vi inte njuta på samma sätt av livet här. Då är det dags att flytta. Fast det är inte lätt att byta när man bott såhär med båten i viken någon minut bort. Vi ställer ganska höga krav på nästa ställe.

Osjyst går bort

– Elbranschen har inte det bästa ryktet precis. Det har varit mycket skriverier om tilläggskostnader, nätavgifter och fullmakter. Och allt det där påverkar leverantörernas varumärken. Vi känner att Enkla Elbolagets marknadsföring är ganska lågmäld och tycker att den känns trovärdig. När man har som uttalat mål att inte krångla till saker i onödan, gäller det också för tydlighet och användarvänlighet.

Det skadar inte heller att de gör behjärtansvärda insatser för t. ex. unga och funktionshindrade. Goodwill blir allt viktigare för alla företag. Vi konsumenter vill ha fler argument än pris, få svar på frågan ”Gör ni vad ni kan för att göra skillnad?”.

Nästa bil blir laddbar

– Vi har sett att Enkla Elbolaget erbjuder både solceller och laddbox till elbil men inte tittat närmare på detaljerna. Men nästa gång vi byter bil blir det definitivt en laddbar bil. Det är den där ständigt närvarande miljöaspekten igen. I samband med det kommer vi att skaffa laddbox för säkerhets skull, vi har hört om brandrisken när man laddar bilen med vanlig sladd.

– Däremot blir det inte några solceller på taket till vårt hus. Det är mest av estetiska skäl – vi tror att det är svårt att få det att se bra ut på vårt hus från 1909. Och kanske skulle det också innebära en översyn av takkonstruktionen, även om panelerna inte är så tunga. Men vi är helt klart intresserade av att investera i solkraft på annat sätt; de solparker som anläggs runt om i landet nu är en smart idé.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt