Enkla Elbolagets logga
2020-11-05

Solpaneler som kan smälta snö

När kung Bore hälsar på kan det bli påfrestande för många tak som får överbelastning och riskerar att få skador eller kollapsa. Nu finns WeightWatcher – en genial lösning där solpaneler kan växla om och istället utstråla värme så att snön smälter och därefter producera mer energi.

Har du någon gång sett en varselvästprydd kämpare på ett tak skottandes ner snö? En syn som kan bli betydligt ovanligare framöver – tack vare en norsk innovation som det svenska bolaget Swede Energy distribuerar och säljer i Sverige. På byggaren.se berättar försäljningschef Rickard Lantz mer:

”Vi ser ett stort intresse. Tak som vi tidigare skulle ha avrått kunder från att installera solpaneler på kan nu användas för att utvinna solenergi. Dessutom ser vi en möjlighet för våra kunder att spara stora summor på snöröjning.”

Innovationsgraden är hög. WeightWatcher mäter snötyngden på solpanelerna och larmar om belastningen överskrider den definierade gränsen, varefter energi kopplas till panelerna. Vattnet från den smälta snön rinner sedan ner från taket, panelen blir fri och fortsätter producera el.

”Enkelt förklarat så styrs det hela av ett switchskåp mellan växelriktare och paneler, antingen producerar du ström eller så vänder du och skjuter upp ström till panelerna”, säger Rickard Lantz på tidningenelektrikern.se

WeightWatcher lanseras i en tid då behovet med all sannolikhet inte kommer att minska. Klimatforskare förutspår nämligen att vi på grund av klimatförändringarna kommer att uppleva en ökning av tunga snöfall under korta perioder snarare än stabila snöfall över tid. Detta kommer troligen att skapa ett ökat behov för att skydda tak som inte tål tung belastning.

Vinsterna med WeightWatcher är med andra ord flera. Miljömässiga såklart eftersom solcellerna utvinner energi, ekonomiska i och med minskad kostnad för snöröjning. Men även säkerhetsmässiga eftersom mindre manuellt takarbete behövs.

Läs och se mer på:

Swedenenergy.se
Solenerginyheter.se
Tidningenelektrikern.se
YouTube.com

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00