Allt fler väljer att klimatkompensera, men vad innebär det egentligen? Och funkar det – eller är det bara ett sätt för oss att stilla vårt dåliga samvete?
När du klimatkompenserar betyder det vanligtvis att du betalar för att dina utsläpp av koldioxid ska minska någon annanstans – med samma mängd som du släpper ut. Ofta går pengarna till projekt inom förnybar energi, till exempel att ett kolkraftverk byts ut mot vindkraftverk. Pengarna kan också gå till projekt som effektiviserar energianvändandet, till exempel att gamla vedugnar byts ut till nya energisnålare spisar.
Flyg till New York – 93 eller 1 269 kronor?
De flesta av oss tänker nog på flygresor när vi hör ordet klimatkompensation. Idag erbjuder nästan alla flygbolag klimatkompensation för en extra summa pengar. Men utsläppen verkar vara knepiga att beräkna – något som syns på de varierade summorna. Tur och retur Arlanda – New York ska enligt ett flygbolag kosta 93 kronor att neutralisera, medan ett annat hävdar att motsvarande siffra är 1 269 kronor.
Vad kan detta bero på?
Eva Lövbrand – klimatpolitisk forskare vid Linköpings universitet – säger så här under en intervju med KIT:
– FN:s klimatpanel har utvecklat en beräkningsmetod som egentligen är ganska standardiserad, men beroende på om man räknar med ett fullt eller medelfullt flygplan, taxing på flygplatsen och på vilken höjd i atmosfären utsläppen sker, skiljer sig siffrorna.
Kan vi flyga utan att skämmas?
Okej, men om vi väljer det dyra alternativet, kan vi då flyga på utan att skämmas? Nja, så enkelt är det ändå inte. Vi står inför en klimatförändring så stor att neutralisering inte kommer att hålla i längden. Vi måste helt enkelt minska våra klimatavtryck och se klimatkompensation som ett komplement – inte som ett sätt att köpa oss fria.
Läs mer om klimatkompensation och vad du kan göra på naturskydssföreningen.se.
Källor: Naturskyddsföreningen, klimatkompensera.se, KIT.se