Enkla Elbolagets logga

Gemensamt elavtal för BRFer

Medlemmarna i Brf Karlshamnshus 2 har kraftigt sänkt sina elkostnader, samtidigt som de bidrar till den gröna omställningen. Hur? Genom att föreningen har ett gemensamt elavtal med Enkla Elbolaget för alla 60 lägenheter, i kombination med solceller för att optimera nyttan. ”Det är en enkel och lönsam investering som alla bostadsrättsföreningar bör fundera på”, säger ordföranden Tommy Ivarsson. Dessutom bidrar föreningen till energibesparingar och minskar sin miljöpåverkan genom effektiv elförbrukning.

 

Vad innebär ett gemensamt elavtal för bostadsrättsföreningar?

Ett gemensamt elavtal innebär att föreningen tecknar ett enda avtal för hela fastigheten och samtliga lägenheter, istället för att varje hushåll har ett individuellt avtal. Genom att köpa in el i större volymer och samla alla medlemmar i ett och samma nätavtal kan kostnaderna sänkas. Varje hushåll betalar sin egen förbrukning genom individuell mätning och debitering (IMD), medan föreningen hanterar avtalet och inköpen. Detta är både enkelt och ekonomiskt fördelaktigt.

Genom att kombinera det gemensamma elavtalet med en solcellsanläggning kan föreningen, precis som Brf Karlshamnshus 2, minska sitt behov av externt producerad el och samtidigt få intäkter genom att sälja överskottsel tillbaka till elnätet. Detta ger inte bara lägre elräkningar för alla medlemmar utan även en mer hållbar lösning för framtiden. Dessutom kan föreningen dra nytta av skattereduktionen för överskottsel, vilket gör investeringen i solceller ännu mer fördelaktig.

”För mig är det en självklarhet, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. När vi har en sol som skiner så måste vi faktiskt utnyttja det så mycket som vi kan med solceller och komplettera med annan klimatklok el”, säger Tommy Ivarsson.

 

Hur såg processen ut för BRF Karlshamnshus 2?

Tommy Ivarsson var med att initierade en lösning med gemensamt elavtal och solceller i en bostadsrättsförening i Kristianstad redan 2016. När han några år senare flyttade till Karlshamn såg han samma möjligheter i den nya föreningen. 

”Jag är medveten om att det här kan låta för bra för att vara sant, så jag tog med styrelsen i Karlshamn till Kristianstad så de fick prata med medlemmarna där och rent konkret titta på deras elräkningar. På hemvägen var de i eld och lågor och sa att det här måste vi också göra”, minns Tommy Ivarsson. 

 

Förändringen kräver ändå några gemensamma beslut och investeringar längs med vägen, men med en enkel uppställning med siffror som visade de ekonomiska fördelarna, kompletterat med starka och långsiktiga hållbarhetsargument, hade medlemmarna inga problem att bestämma sig: detta ville man göra.  

I steg ett beslutade man om ett gemensamt elavtal, för att sedan addera solceller i en helhetslösning för att få optimal effekt på investeringen. Tommy Ivarsson har bara goda erfarenheter av Enkla Elbolaget så valet var enkelt när de skulle skriva gemensamt avtal.

”Det är kunnigt folk, lokalt förankrade, alltid intresserade och personliga, sådant är svårt att ersätta”, säger han. 

 

Han hade däremot ett krav på föreningen och de egna medlemmarna: 

”Som initiativtagare och ordförande var jag tydlig med att vi skulle köpa solceller som är hållbart producerade i demokratiska länder med goda arbetsförhållande. Den etiska övertygelsen gör produkterna något dyrare, men medlemmarna var överens om att det var värt det”, säger Tommy Ivarsson. 

 

Sedan lösningen stod klar i april 2020 har varje hushåll i föreningen sett tydliga besparingar. En enkel och grov sammanställning visar att föreningen producerar och säljer vidare nästan lika mycket el som de konsumerar och dessutom släpper ut 85 ton mindre koldioxid.

 

Miljömässiga och ekonomiska fördelar

Ett gemensamt elavtal ger bostadsrättsföreningar möjlighet att uppnå betydande energibesparingar genom att effektivisera sin elförbrukning. Mindre energianvändning leder direkt till minskade koldioxidutsläpp, vilket är bra för miljön, men det innebär också lägre elkostnader för alla hushåll i föreningen. De miljömässiga fördelarna går hand i hand med de ekonomiska vinsterna – genom att använda mindre energi sparar föreningen pengar.

 

Om föreningen kombinerar det gemensamma elavtalet med solceller kan energibesparingarna öka ytterligare. Genom att producera egen förnybar el minskar föreningen sitt behov av att köpa el från externa leverantörer, vilket sänker kostnaderna och minskar beroendet av fossila bränslen. Överskottsel kan dessutom säljas tillbaka till nätet, vilket ger extra intäkter och stärker föreningens ekonomi samtidigt som den bidrar till en grönare framtid.

 

En viktig faktor som gör investeringen i solceller ännu mer lönsam är skattereduktionen på 60 öre per kWh för överskottsel som säljs tillbaka. Genom att ha ett gemensamt elavtal kan hela föreningens elförbrukning räknas in, vilket maximerar den skattereduktion som föreningen kan få. På så sätt stärks både de ekonomiska fördelarna och hållbarheten i föreningens energilösning på lång sikt.

 

Ett gemensamt elavtal gör det också lättare att hantera energiförbrukningen vid installation av laddstolpar. Genom att utnyttja överlagringseffekten kan föreningen minska sina effektkostnader, vilket både gynnar ekonomin och minskar energibehovet – och därmed även klimatpåverkan.

 

Varför gör då inte alla föreningar så här?

Trots de tydliga fördelarna kan en del föreningar uppleva att processen verkar krånglig. Tommy Ivarsson avfärdar dock detta direkt.


”Det är enkelt, det viktiga är bara att välja en leverantör som kan erbjuda en helhetslösning och kan förklara på ett enkelt sätt för medlemmarna så alla är med på tåget. Mitt tips är också att göra en ordentlig simulering för att hålla koll på alla siffror och att engagera kommunens energirådgivare från början. Sedan sköter det sig i stort sett på egen hand”, menar han.

 

Så kommer du igång med ett gemensamt elavtal för din BRF

  1. Undersök förutsättningarna: Börja med att analysera er nuvarande elförbrukning och investeringspotential. Gör en simulering av möjliga besparingar.
  2. Kontakta oss: Vi på Enkla Elbolaget kan hjälpa till och guida er genom processen och vad ni bör tänka på. 
  3. Ta beslut i föreningen: När ni har en tydlig plan och siffror att presentera för föreningen, genomför ett gemensamt beslut för att komma igång.

 

Fördelar med gemensamt elavtal

  • Lägre totala elkostnader: Sänker priset på nätavtal och el genom större inköp.
  • Enklare administration: Föreningen hanterar avtalet, medan hushållen betalar för sin förbrukning.
  • Optimerad resursanvändning: Maximal nytta med kombination av solceller.
  • Effektiv hantering av laddstolpar: Minskad effektbehov genom överlagringseffekt.
  • Skattereduktion: Tjänar pengar på överskottsel genom skattereduktion.

 

Intresserad av ett gemensamt elavtal för din bostadsrättsförening?

Kontakta oss på Enkla Elbolaget så hjälper vi er att skräddarsy en lösning som passar just er BRF. Vi tar fram en helhetslösning med energibesparingar, miljöförbättringar och minskade kostnader.

Liknande artiklar

elnätsstolpar i en stor skog intervju med Jens böckman blogginlägg om elområden

Elområden och elpriser – förstå din elfaktura bättre

Visste du att elen kostar olika mycket beroende på var i Sverige du bor? Att elpriserna i södra Sverige kan skilja sig mer från de norra delarna av landet än, låt oss säga, Tyskland?

Hantera ditt elavtal vid flytt – tips och råd från Enkla Elbolaget

Vi har sammanställt fem enkla steg som tar dig igenom hela flytt-processen.

Brytavgifter, vad är det och hur undviker du dem när du säger upp ditt elavtal?

Ibland kan det kännas som att man måste ha pluggat juridik för att hänga med i alla villkor kring ditt elavtal. Här hjälper vi dig att klara upp begreppet.
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09:00 - 15:00
Lunchstängt: 12:00-13:00