Enkla Elbolagets logga

Elnotan nära noll med solceller och batterier

Solceller är stekhett men det är inte lika vanligt med batterier som laddar den el som inte går åt. Familjen Thunmarker har dock tagit steget och invigde sin anläggning i februari. Redan i mars var elnotan nära noll.

Hemma hos familjen Thunmarker i Falun har klimat länge varit ett samtalsämne runt middagsbordet. Mamma Anna och pappa Andreas förklarar gärna för barnen – 8, 10 och 13 år – var energin som lyser upp lampor och laddar elbilsbatteriet kommer ifrån.

– De tycker det är asfränt att vi numera kör bilen på sol, säger Andreas.

34 solpaneler i tre väderstreck pryder villatak och garage. Men det som sticker ut mest syns inte från utsidan: ett batteri som lagrar en del av den el som inte förbrukas. Solceller producerar ju bäst dagtid, medan den mesta energin används morgon och kväll, när hela familjen är hemma och telefoner laddas, maten lagas, med mera.

– Med hjälp av batteriet sänker vi vårt energibehov under de timmar när elen är som dyrast. Batteriet går in och stöttar när vår förbrukning går över tre kilowattimmar. Jag har ställt in det i systemets app, så det sker helt automatiskt, säger Andreas.

Svart låda styr laddning och elförsäljning
Appen han syftar på är kopplad till anläggningens ”hjärna”; en växelriktare som sitter monterad på väggen intill batteriet i garaget. Det är den som håller reda på hur mycket el som produceras. Den styr också hur mycket som laddas till och från batteriet, och skickar i väg den el som fastigheten inte gör av med till försäljning.
Tanken med familjens anläggning är att de ska bli självförsörjande på el mellan mars och september. Och hittills har det gått riktigt bra, elräkningen i mars var nära noll kronor.

– Inräknat nätavgifterna gick vi plus minus noll i mars. Och april ser ännu bättre ut, säger Andreas.
Det kommer dock dröja innan anläggningen betalat av sig. Installationen kostade 190 000 kronor, och hur länge det dröjer innan han går ”går plus” beror på elpriserna framöver. I teorin handlar det om runt tio år, men det är inte det viktigaste för familjen Thunmarker.

– Det är så klart intressant att vi sänker elräkningen med solcellerna. Men minst lika viktigt var att vi ville vi göra något för klimatet utifrån våra förutsättningar. Vi kan bidra, och det känns bra.

Ett hus med solceller på taket

Redo för ny teknik
Familjen hade funderat länge på investeringen och passade på i samband med att bolånen lades om. Andreas Thunmarker beskriver sig själv som ”lite nördig” och eftersom han dessutom jobbar med energifrågor tog han god tid på sig att undersöka olika alternativ. Det var viktigt att få en anläggning som är ”framtidssäkrad”, som funkar även när nästa innovation är redo att kopplas på.

– Det händer mycket i branschen, utvecklingen går fort. Tekniken för att koppla på ett elbilsbatteri till anläggningen är inte helt utvecklad än, men den kommer att vara det om ett par år. Och min växelriktare har stöd för att koppla på elbilen, när det är klart.

– Det är så klart intressant att vi sänker elräkningen med solcellerna. Men minst lika viktigt var att vi ville vi göra något för klimatet utifrån våra förutsättningar. Vi kan bidra, och det känns bra.

 

Fotograf: Johan Westergren

SNABBA FAKTA:

Dala-familjens solcellsanläggning

  • Huset är byggt 2016 och är på 150 kvadratmeter med garage på 36 kvadrat.
  • Energiförbrukningen ligger på cirka 11 000 kWh/år.
  • 34 solpaneler har placerats i öst-, väst- och söderläge. De kan i teorin producera 10 000 kWh. Växelriktare från FerroAmp.
  • Batteriet från Nilar är på 5,76 kW.

Liknande artiklar

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Earth Hour 2024

Tillsammans för en ljusare framtid – delta i Earth Hour  Lördag 23 mars, kl 20:30 – 21:30   I helgen knackar Earth Hour på dörren och med det finns det chans att visa lite extra kärlek för vår jord. I tider där klimatet står i fokus och varje handling räknas, uppmanar Världsnaturfonden (WWF) världen att […]

När elen står på spel

Är du en av alla de svenskar som gillar gameing eller spelar någon annan i familjen både ofta och länge? Har du någon gång funderat över hur mycket el en speldator egentligen drar och ifall det går att spela el-smart? Vi delar med oss av fakta och tips! Det spelas som bara den i vårta […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00