Ibland kan det kännas som att man måste ha pluggat juridik för att hänga med i alla villkor kring ditt elavtal. Ett sådant begrepp är brytavgiften. Det kan till och med verka skrämmande. På Enkla Elbolaget vill vi göra din vardag så enkel som möjligt, så att du kan fokusera de saker i livet som ger energi, istället för att oroa dig över ditt elavtal. Därför har vi undersökt vad brytavgifter är, när de gäller och hur man kan undvika dem.
Vad är en brytavgift?
En brytavgift är en kostnad som du behöver betala om du avslutar ditt elavtal innan avtalstiden är slut. Denna avgift täcker elbolagets kostnader och eventuella förluster på grund av uppsägningen.
Ofta uppstår behovet att avsluta avtalet när man ska flytta, byta elbolag eller byta till ett elavtal med andra villkor. Då kan det vara klokt att undersöka om det finns en annan väg att gå, som till exempel att flytta elavtalet till din nya bostad.
Brytavgifter kan skilja sig mellan olika typer av elavtal, såsom fast och rörligt pris. Fasta elavtal har oftast brytavgifter eftersom leverantören har beräknat ett pris baserat på att du stannar hela avtalstiden. Om du inte gör det, går leverantören troligtvis med förlust. Rörliga elavtal, där priset kan variera månad till månad, har sällan brytavgifter eftersom det inte finns samma långsiktiga risk för förlust.
Brytavgiftens storlek baseras på den fasta delen av avtalet och den förlust som uppsägningen orsakar. Brytavgiften får alltså inte beräknas hur som helst.
Det finns givetvis regler för hur elbolagen hanterar brytavgifterna. Enligt konsumentköplagen ska brytavgifter tydligt stå i avtalet, och du som kund måste få tydlig information om dem innan du skriver på. Avgiften bestäms av hur lång tid som är kvar på avtalet och hur mycket el som återstår att leverera.
Här är några saker du alltid kan tänka på för att undvika oväntade avgifter:
- Be om en skriftlig sammanfattning av viktiga villkor och eventuella brytavgifter.
- Jämför flera avtal innan du bestämmer dig.
- Kontrollera avtalsperioden och villkoren för uppsägning.
- Fråga om avgifter som kan tillkomma vid förtida uppsägning.
- Sök information om leverantörens rykte och kundrecensioner.
Om du tecknar ett elavtal på distans, som via telefon eller internet, har du rätt att ångra dig inom 14 dagar utan att betala någon brytavgift. Efter dessa 14 dagar gäller de vanliga villkoren i avtalet.
Om du inte väljer ett nytt elavtal för din nya bostad kan du få ett så kallat anvisat avtal, som din elnätsleverantör sätter upp åt dig. Dessa avtal är ofta dyrare än om du väljer själv, men elbolagen får inte ta ut brytavgifter för dem.
Många tror felaktigt att de kan säga upp avtal när som helst utan avgifter, men ångerrätten gäller bara de första 14 dagarna. Efter det måste du följa avtalsvillkoren. Ibland tecknar kunder nya avtal utan att tänka på bindningstiden på sitt nuvarande avtal.
Att förstå brytavgifter och avtalsvillkor kan kännas krångligt, men det behöver inte vara det. Genom att känna till reglerna kring ångerrätt, granska avtalsvillkoren noga och undvika vanliga misstag kan du spara tid och pengar. På Enkla Elbolaget vill vi göra det enkelt för dig att hantera ditt elavtal. Om du har några frågor eller behöver hjälp, kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!