Världen ställer om till förnybar energi men sol-, vind- och vattenkraft räcker inte till. Så kallad blå energi från havet står näst på tur att utvecklas. Denna relativt okända energi frigörs då sötvatten från en älv eller flod blandas med saltvatten från havet, berättar Naser Tavajohi som forskar på området.
Kemiska laddningar
Blå energi kallas även saltkraft. Salter är sammansatta av positiva natriumjoner och negativa klorjoner. I fasta ämnen dras de positiva och negativa laddningarna till varandra och binder samman jonerna, exempelvis i vanligt bordssalt. I vatten däremot frigörs jonerna och kan röra sig fritt från varandra.
Saltkraften utvinns genom att natriumjoner pumpas från ett kärl med saltvatten genom ett membran över i en behållare med sötvatten, samtidigt som membranet håller tillbaka de klorjonerna. Resultatet är en spänningsskillnad mellan de båda kärlen, som kan utnyttjas genom elektroder.
En förutsägbar energikälla
Saltkraften är helt ren, miljövänlig och kan utnyttjas kontinuerligt dygnet runt 365 dagar om året, berättar Naser Tavajohi. Till skillnad från sol och vind är havens strömmar alltid i rörelse och havsenergi kan därför bli en förutsägbar bas för framtidens energiproduktion och bidra till att höja graden av tillförlitlighet i ett elnät.
Frågan står högt på den politiska agendan inom EU, men utvecklingen är ännu i sin linda. Några energikraftverk har byggts, men höga kostnader gör att den stora vågen av blå energi låter vänta på sig.
Positiv start
Forskarteamet i Umeå har hittills sett många intressanta resultat i sitt arbete. De har identifierat två geografiska områden som ska blir försöksområden nästa steg. Vilka det är avslöjas i slutet av året då resultatet av kartläggningen publiceras.
Förutom naturliga resurser där älvar möter hav, har forskarna också undersökt ”konstgjorda resurser” från industrier. Det finns exempel på sammanhang då industrier redan separerar salt från vatten i sin produktion och detta skulle också kunna utgöra en resurs för blå energi. Även här kommer två företag att bli föremål för pilotförsök.
– I höst ska vi testa både de naturliga och konstgjorda resurserna i laboratorieskala, anpassa det omvända elektrodialys-systemet baserat på svenska vattenresurser och bedöma blå energis potential som en alternativ förnybar energikälla för att producera 50 kW energi, säger Naser Tavajohi.