Enkla Elbolagets logga

Tips för att undvika fallgropar på elmarknaden

Har du eller kollegorna blivit kontaktade av någon som erbjuder sig att se över företagets energiåtgång? Eller att se till att ni betalar rätt pris för er el?

Det är vanligt att konsulter försöker sälja in sina tjänster, och vill ha en underskrift på en fullmakt. I de allra flesta fall innebär det en helt onödig kostnad, och avtalen kan vara svåra att ta sig ur. Här ger vår företagsrådgivare Jens Böckman tipsen på hur de vanligaste fallgroparna kan undvikas.

  1. Vad är det ni skriver på?

Lusläs fullmakten. Det händer att fullmakten ger konsulten rätt att teckna ett bindande nät- och elhandelsavtal i företagets namn som kan löpa på upp till fem år med en uppsägningstid på ett år. Företag har inte samma skydd med 14 dagars ångerrätt vid tecknande av elavtal som privatpersoner får genom konsumentskyddslagen.

När vi på Enkla Elbolaget erbjuder potentiella kunder att kontrollera när ett befintligt avtal löper ut får de skriva på en fullmakt som bara gäller rätten att kontrollera just det – ingenting annat. Vi ger alla rådet att själva höra av sig till sin elleverantör och berätta att de vill byta. Det är det allra bästa, men många vill slippa besväret.

 

  1. Visar jämförpriset en sann bild? 

När den som kontaktar dig säger att de jämför priser för att se hur ni ligger till, är det ofta en jämförelse av avtal som inte är likvärdiga. Det är vanligt att förvaltad el jämförs med el till inköpspris utan rörliga påslagskostnader för t.ex. elcertifikat, eller att ett gammalt fast pris vägs mot dagens rörliga.

Den siffra ni får är ofta ett dygnsgenomsnitt på föregående månads rörliga elpris. Men eftersom de flesta tillverkande företag har störst energiförbrukning under dagtid – när priserna är som högst – blir ett dygnsgenomsnitt inte rättvisande. Det visar inte de dyra/billiga timmarna och tar inte hänsyn till att er el är timavräknad. Ta alltså alltid med er energiprofil i beräkningarna när ni får ett jämförelsepris.

 

  1. Har ni redan tillgång till tjänsten?

Kunder hos oss och flera andra elbolag har automatisk tillgång till energirådgivning eller energikartläggning genom sitt elavtal – det behövs inte någon extern konsult. Det gäller även kontroll av befintligt avtal.

Är ni en tillverkande verksamhet? Sedan 2017 ligger ansvaret att beskatta korrekt hos elköpare. En hel del tillverkande industrier har inte koll på att de själva ska ansöka om att få tillbaka skatt för den del av energiförbrukningen som rör den industriella processen. Hjälp med procentsatser och skatteuträkning är ytterligare ett vanligt lockbete hos konsulterna. Och ännu ett exempel på en tjänst som vi på Enkla Elbolaget redan utför för våra elkunder – utan extra kostnad.

 

  1. Har ni den mest förmånliga avtalsformen?

Genom att ha rätt sorts elavtal riskerar ni aldrig att betala fel. Med vår förvaltade produkt Enkla portföljen slipper ni teckna avtal i ett läge då priserna kan vara höga, så som det kan vara med ett fast avtal. Våra fondförvaltare köper och säljer el när priserna är som mest gynnsamma. För företag inom vissa energiprofiler kan det vara en god idé att kombinera den förvaltade elen med en viss del ”säkrad” el.

Vill du veta mer om fallgropar eller vår förvaltade portfölj är du varmt välkommen att höra av dig. Kontakta någon av våra företagrådgivare eller hör av dig direkt till Jens Böckman på  0454-200 242, eller jens.bockman@enklaelbolaget.se.

Liknande artiklar

Elavtal i nöd och lust och vid flytt till nytt

Vi flyttar ihop. Vi flyttar isär. Vi köper hus och säljer lägenhet. Barnen lämnar boet. Närstående går bort eller behöver flytta till särskilt boende. Ja, vi lever helt enkelt, och el är en nödvändighet i både nöd och lust. I den här artikeln har vi samlat nyttig information om vad du ska tänka på gällande […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00