Energisnålt = Klimatsnällt

Att våra elektronikprylar kan vara energibovar är ingen hemlighet. Det kan vara svårt att få ihop vår strävan efter ett mer hållbart levnadssätt och vår mer eller mindre (och mer och mer) nödvändiga digitala tillvaro. Men det finns sätt att minska energiförbrukningen.

Miljömärkningar
Ett första viktigt steg mot en klimatklok vardag är att se till att din elektronik är miljömärkt. Produkter du använder ofta drar förstås mer energi – så se till att till exempel datorn, mobilen och teven är särskilt schyssta mot miljön. Här är märkningarna att hålla koll på enligt Naturskyddsföreningen:

· Energimärkning. Visar på energiprestandan från A–G, där A+++ är högst.
· TCO-märkning. Krav på bland annat hållbar produktion, låg miljöpåverkan och användarsäkerhet.
· Svanen. Krav på energieffektivitet, material, återvinningsbarhet och arbetsmiljö.
· Energy Star. Krav på energieffektivitet.

Öka livslängden
Genom att vårda din elektronik ser du till att den håller längre och kan undvika att köpa nytt. Upprensningsprogram och spamfilter är bra hjälpmedel för att öka livslängden på datorn. Om något går sönder: reparera eller se över om du kan använda reservdelar innan du springer till affären.

Handla klokt
Om du ändå behöver köpa nytt: gör din research! Läs på om produkterna och jämför energieffektivitet och andra gröna aspekter. Du kan till exempel kika på Greenpeace ”Guide to greener electronics” eller Naturskyddsföreningens sida toptensverige.se.

Stäng av
Låt prylarna vila helt när du inte använder dem. Stäng av dator, teve, högtalare, skrivare. Med hjälp av en strömbrytare kan du enkelt stänga av flera apparater samtidigt. Glöm inte lampor och laddare!

Energisnål livscykel
Ta med dig det klimatsnälla tänket hela vägen – från inköp till återvinning. Lämna tillbaka gamla elprylar till elektronikaffären eller återvinningscentralen. Psst. Glöm inte insidan! Batterier som gjort sitt kan du lämna i en batteriholk. Om batterierna inte går att plocka ut får hela prylen åka med till återvinningscentralen eller elektronikaffären. Ett annat tips för att minska miljöfarliga tungmetaller eller resurskrävande material är att köpa laddningsbara batterier.

Läs mer om klimatklok elektronikanvändning och hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck i Naturskyddsföreningens bok ”Ett hållbart liv”.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00