Vinterljus på solcellerna – så funkar det

Vårvinter och mer solljus; från i stort sett ingen produktion under midvintern kan solcellerna producera riktigt bra under mars och april. Men hur ser det egentligen ut, och är det en vits att skotta taket om det ligger snö på det?

Vi har vänt oss till Erik Wallnér som driver hemsidan Solcellskollen och under många år granskat och skrivit om solcellsanläggningar. Vad säger du om solceller på vintern, hur fungerar det?

– Det enkla svaret är att solceller inte funkar fullt lika bra på vintern. Jämför du exempelvis december och juni så har du kanske 10-20 gånger högre produktion i juni, i norra delen av Sverige kan det vara ännu större skillnad, säger Erik Wallnér.

Midvinter ger minimal produktion
I en av sina artiklar skriver Erik om hur en svensk solcellsanläggning har ungefär 3-7 procent av sin årsproduktion under december-februari. Solinstrålningen är sämre och i många delar av landet är anläggningarna täckta av snö. Men redan i mars ökar produktionen markant, och att det fortfarande är förhållandevis kallt är till och med gynnsamt för elproduktionen.

Vad är det som gör att solceller producerar bättre i kyla?
– Det beror på materialets fysikaliska egenskaper. De flesta solceller är uppbyggda med kristallin kisel, och det materialet ger en högre effekt vid lägre temperatur.

Samtidigt är skillnaden bara 0,4 procent per grad, påminner Erik. Med andra ord: om temperaturen är 20 grader lägre i april än i juni, ger det i princip 8 procent högre produktion, om alla andra förutsättningar är lika.

– Det är inget jättestort bidrag, inte så att det blir dubbelt så hög effekt. Att solen är uppe mycket längre på sommaren betyder mycket mer för produktionen generellt.

Skotta eller inte skotta
Om man bor i en del av landet där snön ligger kvar under mars och april, ska man rensa taket från snö för att dra nytta av vårsolen?

– Generellt är det oftast bäst att avstå. Dels finns det en risk att skada panelerna, och vanligtvis blir det inte så många kronor av den ökade produktionen.

Samtidigt har Erik förståelse för att många ställer sig frågan, och konstaterar att det inte är omöjligt att få bort snö. Med ett platt tak där snön ligger kvar länge på våren kan det vara intressant.

– Om du kan få bort snön en månad tidigare så kan det ge en hel del produktion. Och om du måste skotta finns det anpassade verktyg att använda.

Den som har ett tak som lätt samlar på sig snö kanske ska tänka genom redan vid installationen hur solcellerna placeras. På samma sätt som att solcellerna placeras så att de inte skuggas under de delar av året när de kan producera som bäst.

Hur ser solcellsläget ut nu, när elpriserna länge legat högt, märker du av ett ökat intresse för solceller?
– Elpriserna har gett en påtaglig skjuts, det är väldigt hett med solceller just nu. Vi har många besökare på hemsidan och får många frågor. Och de firmor jag pratar med har mycket att göra, många är bokade långt in på våren.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00