2019-05-28
”Vi ville gå från flygskam till tågskryt”

Dags att skippa flyget och ta tåget i stället? Intresset för att tågluffa är stort och utbudet ännu större menar experterna Elvira och Arnúlfur.

Att Interrailkorten säljs som aldrig förr och att Elvira Boman och Arnúlfur Hákonarsons Instagramkonto Resa reko lyckats locka till sig närmare 15 000 följare på bara några månader vittnar väl om just det, att intresset för att resa mer klimatsmart är stort.

– Engagemanget är enormt och för vår del fanns en längtan efter att komplettera flygskam med tågskryt, därför drog vi igång Resa reko, förklarar Elvira som under hela sitt vuxna liv varit engagerad i miljöfrågor på ett eller annat sätt.

Två typer av kort
Tåget, menar de, har ett oförtjänt dåligt rykte och flyget ett oförtjänt bra.

– I dag finns det jättebra tågförbindelser, det är enkelt att fixa biljetter i Interrails smarta app Railplanner och man lär sig snabbt hur allt fungerar. Dessutom är det bekvämt att åka. De som tågluffade på 80-talet kommer att märka en stor skillnad, menar Arnúlfur.

Det första man bör göra är att bestämma hur länge man ska vara borta och därefter välja typ av Interrailkort. Det finns två olika typer, en med ett visst antal resdagar att nyttja fritt inom en månad och så en obegränsad med vilken du kan resa hur mycket du vill i upp till 3 månader. Ett kort med sju resdagar inom en månad kostar från 3 800 kronor och en månads fritt resande från drygt 7 000 kronor.

”Planera generöst”
För en lyckad semester, vad bör man tänka på? Bland annat att planera generöst och att börja med kortare sträckor.
– Se också till att ha med dig mycket snacks och vatten och packa i ryggsäck, inte rullväska, tipsar Elvira.

Vem passar det, att åka tåg?
– Vem passar det att flyga? Det blir samma svar. En tågluff kan vara i norra Tyskland med din bebis eller en vild resa från Marocko till Turkiet. Det passar alla.

Ett äventyr
Klimataspekten är för många den avgörande faktorn att välja tåg i stället för flyg. Men det blir också ett äventyr på ett helt annat sätt menar Elvira och Arnúlfur.
– Du upplever länderna du reser igenom, du känner av distanserna. Man kan säga att flyg är fastfood och tåg riktig husmanskost, skrattar Elvira.
– Och du behöver bara hoppa på tåget och sedan är du på väg. Du slipper krånglet med säkerhetskontroller och all väntan på flygplatsen, menar Arnúlfur.

Resa rekos bästa pärlor

Elvira Boman och Arnúlfur Hákonarson har plöjt otaliga mil på tåg och upplevt många underbara platser. Här är tre av deras bästa pärlor:

Slovenien, Bledsjön ”Det är så otroligt fint och tågvägen dit är fantastiskt vacker. Bilderna härifrån får vi alltid många kommentarer på”.

Schweiz, Tun ”Det här är guld för tågresenärer. Åk hit och ta dagsutflykter. På tåget dricker du kaffe i bistrovagnar med dukade cirkelbord och trevliga servitrister och servitörer”.

Norge, Lofoten och Tromsö ”Åk till Narvik, fortsätt därefter till Lofoten och Tromsö och upplev världens vackraste natur. Det är magiskt!”.

Härliga konton att följa

”För alla som älskar att resa men tycker det är riktigt trist med global uppvärmning” så lyder Resa rekos presentation. Följ Instagramkontot Resa reko eller lyssna på deras podcast.

Och för ytterligare inspiration följ Instagramkontot Tågfamiljen och Tågsemester.nu.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00