Enkla Elbolagets logga
Elsäkerhetsverket tipsar – Säkra hemmet mot åskväder i sommar

Sommarvarm luft – härligt för det mesta men som vi alla vet betyder det samtidigt att risken för åskoväder ökar. Ett blixtnedslag kan inte bara innebära livsfara, utan också orsaka stora skador på elektronik och elanläggningar i våra bostäder. Per Samuelsson på Elsäkerhetsverket vet hur du skyddar dig och dina elektriska prylar.

 

Sommarens snabba temperaturväxlingar brukar leda till ett och annat åskoväder som riskerar att orsaka skador i bostäder och på elprodukter. När åskan går är det extra viktigt att tänka på elsäkerheten, även om det inte blixtrar helt nära dig. Enligt Per Samuelsson, chef för avdelningen produkter på Elsäkerhetsverket, kan energin från ett åsknedslag ledas förvånansvärt långt.

– Energi tar alltid den lättaste vägen. Om åskan slår ner i en luftburen elledning på landsbygden kan blixten ledas många kilometer. Vattenledningar kan också leda energin, men när blixten slår ner direkt i marken kommer den inte lika långt, så länge det inte är fuktigt. Det är annorlunda i ett tätbebyggt område, för där är ledningarna korta och det finns fler transformatorstationer, säger Per.

 

Dra ur stickkontakterna – Första försvaret mot åskan

Ett överspänningsskydd är ett bra sätt att skydda elprodukter i hemmet men det är ingen garanti. Skyddet är effektivt om åskvädret är på avstånd, men om blixten skulle slå ner i närheten är det tveksamt om det hjälper.

Enligt Per Samuelsson är det första du ska göra när du hör mullret, att dra ut stickkontakterna till dina elektriska prylar och lägga dem minst en meter från uttaget. Samma sak gäller för nätverks- och antennkablar.

– Man blir förvånad över vilka vägar blixtenergin kan ta. Det finns exempel på hur åskan slagit ner i ett plåttak, gått genom husets rör och spikar och till sist fått tag på elledningar på insidan av väggen, berättar han.

 

Håll utkik efter tecken på skador från åskan

Om du misstänker att åskan slagit ner i närheten men är osäker på om någonting i din bostad har skadats, börja med att titta, lyssna och lukta.

– Om någon elektronisk utrustning luktar bränt, ryker, knäpper eller knastrar ska du kontakta en elinstallatör och göra en besiktning. Fel i elkablarna i väggarna kan man inte se själv, men en elinstallatör kan göra en mätning, säger Per och påminner oss om att det också är viktigt att kolla säkringarna när åskan lagt sig.

– Säkringarna skyddar inte mot åska, men det händer att en säkring går under ett åskväder . Om det sker utan anledning, och upprepade gånger, kan det bero på att åskan orsakat skador på elkablar i väggarna eller i en elprodukt. Då bör du kontakta en reparatör eller installatör.

 

Skydda dig själv mot åskan – Detta ska du göra och inte göra

Att vi ska undvika öppna ytor, inte spela golf, bada eller vara ute på sjön när det åskar vet de flesta av oss. Men var är det egentligen allra bäst att vara? Stämmer det att bilen är den säkraste platsen? Nej, det verkar vara en seglivad myt. Att sitta i ett stängt fordon är relativt säkert, men fönster och andra ytor som inte är av metall, minskar säkerheten. Dessutom stämmer det inte att däcken skulle skydda eftersom de är av gummi – ett vanligt argument för att ”fly” ut till bilen. Blixten har färdats hundratals meter genom luften och hejdas inte av något så “klent” som några bildäck.

– Det är bättre att sitta i bilen än att vara utomhus, men det bästa är att hålla sig inomhus och inte sitta för nära en yttervägg. Man ska aldrig lita på åskan, även om det kan vara ett vackert skådespel på avstånd.

 

Åskar det?

Tänka på detta:

 

  • Sök dig inomhus

 

  • Dra ur sladdar till all elektronisk utrustning

 

  • Undvik att prata i fast telefon. Mobiltelefoner är okej så länge de inte laddas

 

  • Använd inte datorer med strömsladden i

 

  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor

 

  • Undvik öppna fält, och att vara i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten

 

  • Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström

 

 • Vänta även med att duscha eller bada inomhus

Källa: elsakerhetsverket.se

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Trampa elektriskt – Experttips för dig som vill köpa elcykel

När vägarna sopas rena från grus då vet man – våren är här och det är dags att ta ut cykeln från förrådet. Är du en av dem som funderat på att skaffa elcykel? Här är experttipsen du vill läsa innan du investerar. Och du som redan “trampar elektriskt” hittar kloka råd om service och […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt