Enkla Elbolagets logga
2020-05-25 Innovationer
Tvätt- och sköljmedel – ett minne blott

Ren tvätt utan kemikalier – utan att använda varmvatten. Jo, det är möjligt. Tack vare ett filtersystem som Swatab, Scandinavian Water Technology AB, utvecklat och tagit patent på pågår det en tyst revolution i tvättstugorna. Effekterna på miljö, ekonomi, energi och hälsa talar för sig själv.

Det ligger högt på agendan bland många företag och industrier att göra sina befintliga processer mer klimatvänliga – eller utveckla helt nya med så lite påverkan på miljön som möjligt. Swatab tillhör den senare kategorin. De har tagit fram ett världspatent på ett filtersystem som ansluts till en tvättmaskin, som sedan omvandlar vattnet till ett avjoniserat ultrarent vatten som gör tvätten helt ren utan tvättmedel och andra tillsatser.

I Dagens Industri förklarar Katarina Klöfverskjöld, grundare och ägare av företaget, hur metoden fungerar.

”Vårt system fungerar precis som ett tvättmedel, enligt oberoende testinstitut. De fläckar som vårt system inte rår på, rår förmodligen inte ett tvättmedel heller på.”

Filtersystemet finns idag installerat i tvätterier, flerbostadshus, vårdhem och hotell. Näst på tur är privatmarknaden och hushållen med ett filtersystem som är villaanpassat.

”Vi behöver nå en massproduktion för att få ner priserna. Vi förhandlar just nu med stora företag som vill sälja till konsumentmarknaden, mer än så kan jag inte avslöja”, säger Katarina Klöfverskjöld till Dagens Industri.

Utöver kemikaliefri tvätt möjliggör Swatab även kemikaliefri städning. Då används avjoniserat vatten istället för städkemikalier, vilket plockats upp av många kommuner och deras skolor, förskolor och verksamheter inom vård och omsorg.

Effekterna låter inte vänta på sig. Naturligtvis minskas belastningen på miljön eftersom kemikalieutsläppen blir lika med noll. Filtret reducerar även energiåtgången vilket såklart ger ekonomiska fördelar. Och eftersom huden inte utsätts för negativ påverkan av kemikalier med kläder som inte tvättats med tvätt- och sköljmedel, finns även ett hälsoargument.

 

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt