Elfonden Relaxa trygg räddning när elpriset klyver Sverige

Elpriset klyver Sverige – och klyftorna bara ökar. Prisskillnaden för el mellan elområde 4 och elområde 2 har ökat explosionsartat och i dag betalar konsumenterna i södra Sverige nästan en hel krona mer per kilowattimme än de i norr. I dessa tider har förvaltade elavtal, som elfonden Relaxa, visat sig vara den trygga räddningen.

Enligt vår chefsanalytiker Arne Bergvik finns förklaringen till den enorma prisklyftan främst att finna i fyra olika orsaker:

1. Rusande priser på gas- och utsläppsrätter i Europa
Resultatet är tredubblade kostnader för kraftproduktion i vår världsdel senaste året, vilket fört med sig i en lika stor uppgång i elpriset. Sveriges elnät hänger ihop med Europas elnät.

2. Mindre kärnkraft i Sverige än på länge
Ringhals 4 producerar för halv kapacitet, Forsmark 3 är stoppad för underhåll i minst en och en halv månad, och flera andra reaktorer har haft tillfälliga problem. Svenska Kraftnät har på grund av det infört kraftiga begränsningar i stamnätet (transmissionsnätet), vilket skapar flaskhalsar i systemet när el ska överföras mellan olika elområden.

3. Den planerade konsumtionsökningen i norra Sverige dröjer
Samtidigt har vindkraftsproduktionen redan byggts ut kraftigt. Först framåt 2028 beräknas industriutbyggnaden i norr få nettoöverskottet att sjunka och överbelastningen på stamnätet att minska. Det i sin tur kan sedan leda till en mer prisutjämnad marknad.

4. Mindre vatten i vattenkraftverkens magasin än normalt
En effekt av den torra, varma sommaren. Den nederbörd som fallit har gjort det på ”fel” ställen.

Olika marknader inom samma land

– Sammantaget skapar det här två skilda elmarknader inom samma land, säger Arne Bergvik och fortsätter:

– Södra Sverige där elpriset är betydligt högre och konsumtionsdrivet, med tydliga topptimmar med priser på uppåt 2 kronor per kilowattimme, och norra Sverige där elpriset emellanåt är hälften så lågt i snitt. Dessutom är priset jämnare i norr, tack vare flexibiliteten i vattenkraftsproduktionen.

Arne Bergvik tror att de olika marknaderna så småningom kommer att driva fram olika beteenden.

– Störst utbyggnad av egenproduktion genom sol- och vindkraft bör inträffa först i söder. Norr kommer istället att kunna erbjuda billiga elpriser för stora etableringar.

Kylan kommer – vintersäkra elpriset!

Arne Bergvik sa redan i början av sommaren att vår elfond, Relaxa, troligen är en spelare att satsa på i tider av skenande elpriser. Och inte minst när vinterkylan står för dörren. Om det blir smällkallt och elpriserna forsätter åka bergodalbana, finns det risk att elräkningen skjuter i höjden för många. Men – med ett förvaltat elavtal går det att undvika pristopparna. Eftersom våra elhandelsexperter köper in el till ett visst pris på längre sikt kan vi sprida riskerna och undvika skenande elpriser – även om det skulle bli smällkallt. Så egentligen skulle man kunna säga att vi ägnar hela året åt att vintersäkra och se till att du slipper prischock under månaderna med snösmockor och rysskyla.

Teckna elfonden Relaxa
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00