2020-11-24 Innovationer
Trestjärnig innovation gör krogarna grönare

Om Michelinguiden delade ut stjärnor för bästa restauranginnovation skulle Malmöbaserade miljöteknikbolaget Enjay få full pott. Lepido är världens första lönsamma energiåtervinningssystem för restaurangventilation, och nyligen prisbelönt.

Hej Klas Oskarsson, Communications Director – berätta om Enjay!
– Grundarna Jesper Wirén och Nils Lekeberg (bilden) jobbade med rengöring av ventilation. Problemet att inte kunna ta tillvara på all den energi som försvinner ut med restaurangernas frånluft gnagde och de började arbeta med en lösning. Innan Lepido lanserades 2018 krävde energiåtervinning i restaurangventilation omfattande och dyrt underhållet eftersom luften innehåller extrema mängder fett, sot och fukt. Lepido är anpassat för den miljön. Systemet har två patenterade innovationer: ett unikt luftflöde och en självrengöringsfunktion, som minimerar underhållet och bibehåller funktionen över tid.

Fördelarna för planeten, fastighetsägare och krögare är stora, eller hur?
– Energin från luftflödet återförs till fastigheten och används för uppvärmning av ventilationen, vatten till duschar och kranar, golvvärme och swimmingpooler. Den minskade energiförbrukningen kan ge besparingar på upp till 50% och eftersom den genomsnittliga återvinningen per restaurang och år är 85.000kWh kan var och en av dem minska CO2-utsläppen med ca 34 ton – och spara 80 000–100 000 SEK per år. Om alla planetens restauranger utrustas med vårt system skulle vi förhindra utsläppet av 500 Mega ton CO2 per år. Det motsvarar 1% av de globala utsläppen av CO2. Det är verkligen stort!

Läs mer på enjaysystems.com och håll utkik på vår LinkedIn – det kommer mera!

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00