Tio tips som sparar energi

Elpriserna har varit historiskt höga senaste tiden och för många har det blivit kännbart i plånboken. Vi har samlat tips för hur du kan spara energi hemma.

Professorn i energisystem vid Linköpings universitet, Louise Ödlund, menar i en artikel i DN i december att Sveriges internationellt sett låga elpriser under lång tid fått både hushåll och företag att slösa med el. Faktum är att Sverige har världens sjunde högsta elförbrukning räknat per person.

– Vi har helt enkelt vant oss vid att ha billig el, och därför har vi byggt in oss i ett system där man inte behöver bry sig särskilt mycket om hur elen används, sa Louise Ödlund till Dagens Nyheter.

Knep för att använda el utan att slösa

Här är några tips hur du kan använda el smartare, spara pengar och få ditt hem mer energieffektivt:

1. Börja mäta! Det är lättare att spara på rätt ställe om du vet vad du använder elen till. Det finns enkla mätare för hushållsbruk.

2. Håller husets klimatskal tätt? Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan ge drag, och du minskar både energiförbrukning och höjer inomhuskomforten genom att byta.

3. Skippa ”tomgång”. Så mycket som 30 procent av ett hems elanvändning kan vara el som används fast den inte behövs, enligt professor Louise Ödlund. Det kan vara belysning och annat som går i gång med timers, apparater i stand by-läge, laddare som sitter kvar fast de inte används med mera. Dra ur kontakter och använd grenuttag med strömbrytare för att stänga av flera apparater samtidigt.

4. Sänk inomhustemperaturen. En grad lägre minskar energianvändningen med fem procent om du värmer huset med el. Även med andra uppvärmningssystem gör det skillnad. Kanske behöver inte hela huset hålla samma temperatur? Sänk i utrymmen du inte vistas ofta i, som garage, källare eller tvättstuga.

5. Släck lyset i utrymmen där ingen vistas. Och om du inte redan bytt ut gamla glödlampor och belysningsslingor mot LED är det dags nu.

6. Tvätta och torka energismart. Tvätta i lägre temperatur och gärna med sparprogram, och undvik halvfulla maskiner. Om du har möjlighet; torka din tvätt på lina eller torkställning. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp, och du kan alltid minska torktid genom att centrifugera först.

7. Kolla energimärkning när du köper nya vitvaror, tv, tvättmaskin eller värmepump. Energisnåla produkter kostar något mer i inköp, men det kan löna sig i längden.

Fler tips: Energismart i köket

8. Minimera energiåtgång hos kyl och frys genom att placera dessa så att luft kan cirkulera runt om. Dammsug baksidan med jämna mellanrum. Kolla dörrar och lock så att de sluter tätt. Frosta av frysen regelbundet, minst en gång per år. Och sist men inte minst: ställ in rätt temperatur, +4 grader Celsius i kylen och –18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

9. Lägg på lock när du lagar mat i kastrull. Kontrollera också att kokkärl och spisplattor är plana så att de har bra kontakt, det gör också att matlagningen går snabbare. Om du ska värma vatten är vattenkokare är ett energisnålt alternativ.

10. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Om du diskar för hand: undvika att diska och skölja under rinnande vatten.

TA REDA PÅ MER:

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt