Ta vara på soltimmarna – det tjänar både ert företag och miljön på

Att producera egen solenergi är en av få investeringar som ger företag en reell intäkt under en lång period. Att själva stå för elproduktionen ger större kontroll över framtida elkostnader. Det finns en rad ytterligare fördelar med att installera solpaneler – och ännu fler med att låta oss på Enkla Elbolaget och vår välrenommerade partner Ecokraft ta hand om hela processen. Här berättar vi om anledningarna att investera i solkraft.

Sänk elkostnaderna
Att producera egen el sänker verksamhetens elkostnader och ger en bättre kontroll över dem. Stigande elpriser på marknaden påverkar inte lika mycket när ett visst antal av de kWh som verksamheten förbrukar produceras via solpaneler. Hur stor del av årsförbrukningen som kan täckas av solelen har att göra med storleken på solanläggningen och när på dygnet företaget förbrukar som mest – mitt på dagen när solen är framme eller på kvällen.

– Det är en uträkning som görs specifikt för varje kund, förklarar Fredric Larsson på Ecokraft. Innan kunden godkänner är de väl medvetna om potentialen.

Oavsett om det är hela eller delar av årsförbrukningen som täcks av den egenproducerade solelen så kommer elräkningen att sjunka, och investeringskostnaden att täckas. När investeringskostnaden väl avskrivits kvarstår ett långt ägande utan någon kostnad alls – bara plusintäkter.

Tjäna på överskottsel och nätnytta
Vid installation av solceller får man utöver ett vanligt elavtal ett produktionsavtal som ger ersättning för den överskottsel som produceras. Hos Enkla Elbolaget är det spotpris per kWh som gäller. När spotpriset går upp går också avkastningen upp. Överproduktionen genererar alltså direkta intäkter.

Eventuell överskottsel kan dessutom ge ersättning från elnätsföretaget för ”nätnytta”, dvs. att den el företaget själva inte förbrukar går tillbaka ut på elnätet. Med minskad belastning genom egenproduktion av el hjälper företaget till att stärka upp nätet i området och förbättra förutsättningarna för tillväxt.

Höj fastighetsvärdet med höjt driftnetto
Oavsett storlek på fastighet och företag innebär generellt en investering i solceller ett höjt driftnetto, vilket både blir en ekonomisk besparing här och nu och ett höjt värde på fastigheten för framtiden.

– Vi råder alltid företag att tänka långsiktigt, säger Fredric. Oavsett om man ska äga fastigheten själv eller någon gång sälja så finns det ett stort värde i att investera i solceller, och att då välja kvalitet som man tror på.

Möt planetens behov och kundernas krav
När el transporteras genom landet, till exempel från norrländska älvar, uppstår ett svinn genom att en del av effekten försvinner på vägen. El från egna solpaneler är inte bara klimatklokt utan också extremt närproducerat. Det är något som kunder idag både värdesätter och förutsätter i allt större utsträckning.

– För fem år sedan pratade man mycket om att det är god marknadsföring för företag att skaffa solceller – det ser bra ut att göra hållbara val helt enkelt, berättar Fredric. Så är det fortfarande, men idag är det många som inte bara föredrar utan faktiskt kräver en hög miljömedvetenhet hos företaget de väljer att jobba eller bli kund hos. Med solceller möter du som företag dagens standard och krav från marknaden.

Varför Enkla Elbolaget?
Det finns många aktörer som erbjuder installation av solpaneler men få som också köper den el som era paneler producerar. Vi kan ge er ett av marknadens absolut mest fördelaktiga totalavtal – för inköp av förvaltad el genom Enkla portföljen och för försäljning av egenproducerad el.

Varför Ecokraft?
Ecokrafts produkter håller mycket hög kvalitet och kommer från världsledande tillverkare. De är dessutom plussorterade, vilket betyder att om deklarerad effekt är t. ex. 320W levererar panelen minst detta och oftast mer. Solpanelerna som rekommenderas har 30 års produktgaranti och 30 års effektgaranti på 87 %.

Att installera våra solpaneler är en hållbar investering, både ur ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt. Ett långsiktigt ansvarstagande som säkrar kommande generationers hållbara företagande. Avskrivningstiden är vanligtvis 8–12 år och behovet av underhåll och service litet.

Steg för steg – att skaffa solpaneler med Ecokraft

 1. Förstudie
  Våra experter undersöker om er fastighet har ett bra läge, rent geografiskt. Det har faktiskt de allra flesta. Eftersom solpanelerna är så effektiva behöver det inte vara söderläge. Det behöver inte heller handla om tak – fri markyta fungerar ofta också bra. Många företagslokaler har ytterligare en fördel framför bostadshus – tak med relativt små vinklar eller helt platta tak.
 2. Estimat
  Vi föreslår en anläggning som är perfekt anpassad för era förutsättningar och ert behov, och kommer med en ungefärlig kostnads- och avkastningskalkyl.
 3. Offert och leverans
  Vi ger er en offert.
  Ni accepterar – med detsamma eller efter justeringar.
  Vi levererar och installerar solpanelerna.
 4. Egenproducerad el
  Ni producerar egen solenergi, har kontroll över en del av er framtida elkostnad och får en reell intäkt från försäljningen av överskottsel.

Fredrics guide till kvalitativa solanläggningar

 • Fastna inte vid inköpspriset. Solpaneler är en investering som kostar i stunden, men lönar sig i längden. Och med högkvalitativa produkter lönar det sig ännu längre.
 • Begär en analys av området och fastigheten – innan ni tar emot en offert.
 • Välj en leverantör med hög kunskapsnivå. På Ecokraft ska all personal kunna svara på frågor och projektera solsystem själva.
 • Välj en leverantör som följer upp efter leverans och installation. Eftersom våra produkter håller minst trettio år ser vi att kundresan är minst lika lång.
 • Hur och var är produkterna tillverkade? Är de producerade för att klara nordiska väderförhållanden? På Ecokraft levererar vi högkvalitativa system producerade i Europa, av kvalitets- och hållbarhetsskäl.

 

Låter det intressant – vad väntar ni på?
Visst låter egenproduktion av solel som en långsiktigt god affär? Vi berättar gärna mer och hjälper er att komma igång, enkelt och snabbt. Kontakta någon av våra säljare för mer information.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00