Enkla Elbolagets logga
Sommarens hemmafix – hållbara tips

Bygghandeln blomstrar i coronatid och sommaren är högsäsong för alla bygg- och trädgårdsprojekt. Men allt behöver inte köpas nytt! Vi har pratat med tre hemmafixare om smart återbruk och bjuder på en lista med hållbar inspiration och fixartips.

Vi väljer giftfria metoder och gärna gammalt virke
Kristina Grahn och hennes sambo Claes Lennartsson flyttade in i en gammal prästgård i Sjötofta nära Gislaved i början av förra året. Sedan dess renoverar de för fullt.

– Huset hade förfallit så vi fick börja med att byta stammar och taket på verandan. Nu har vi börjat med köket med hjälp av en snickare.
Kristina försöker återanvända gamla grejer så mycket det går men är inte främmande för att köpa nytt i husets stil. Däremot är hon noggrann med att välja giftfria material i renoveringen. Hon är extra nöjd med husets golv:

– Vi rev ut alla plastmattor och slipade upp ett gammalt trägolv. Det betsades med stålull och vinäger så att träet mörknade och sen vaxade jag det med ett vitpigmenterat linoljevax.
Kristina och Claes är flitiga användare av Marketplace och Blocket där de bland annat fyndat flera pardörrar och två vedspisar.

– Jag tog med brädor från garagegolvet i förra huset, det har blivit hyllplan och kommer att användas även till annat. Och kaklet från badrummet som vi rev ut har blivit ett fint mosaikbord och pryder även rabattkanter i trädgården.

Håller utkik efter material som skulle ha slängts
Janne Andersson i Duved snickrar både åt sig själv och på uppdrag genom Veterankraft. Han använder spillvirke och återvunnet så ofta han kommer åt.

– Jag håller ögonen öppna efter material som annars skulle ha slängts. Ibland är det någon som beställt fel och sprättat upp förpackningen. Då får de ju inte lämna tillbaka virket till bygghandeln, säger Janne Andersson.
När Janne snickrar blir det ofta skidbodar och inredningsgrejer, ”på en enkel nivå” som han säger. Vanligtvis en blandning av nytt och återvunnet virke, gärna annonsfynd.

– Ibland hittar jag virket när jag ska köpa något annat. Så var det när jag kom över plankor som tidigare satt på en lada. Dem har jag använt i flera projekt.
På frågan om han är extra nöjd med något han snickrat svarar han:

– Det är nog inget jag är direkt missnöjd med. Jag gjorde nyligen en skidbod och en bänk för att trava ved, där var ungefär hälften spillmaterial.
Takpappen fick han från en snickare, en rulle som av misstag blivit borrad i och därför var oanvändbar.

– Jag behövde ju bara en liten bit, så jag frågade om jag kunde ta rullen och det fick jag. Men man får inte bli en plåga för sina hantverkarbekanta, så det är en balansgång hur mycket man kan fråga.

Det viktiga är att ha på sig rätt glasögon
Åratal av återbruk har satt spår i Cecilia Wikes trädgård i Barkarö utanför Västerås. Mellan äppelträd och trädgårdsland ryms både järnskrot, lätt ombyggda möbler och tillvarataget växtmaterial.

– Mest uppmärksammad är nog min palissad av sly som håller rådjuren borta från landet. Den har kopierats friskt i grannskapet, säger Cecilia Wike.
För Cecilia är återbruket en livsstil, både av miljö- och plånboksskäl och för att hon tycker att tillverkade saker ”förtjänar respekt”. Som den gamla barnsängen, som en lantbrukare i närheten förpassat till eldningshögen. Den fick hon ta över, och med ny botten i nät blev den ett rådjursskydd över känsliga plantor. Medan en rostig barnvagnssuflett agerar växtstöd.

– Allt kan användas – det gäller bara att ha på sig rätt glasögon. Jag har fördelen att ha ett stort magasin där jag kan förvara saker tills jag har energi att sätta igång.
Om hon råkar ha brist på egna idéer för sina fynd är Pinterest en källa till inspiration. Annars är Cecilia ”dålig på sociala medier” och handlar ytterst sällan på Blocket eller Tradera.

– Jag utgår oftast från det som redan finns i trädgården, saker som finns i närheten och sådant jag har hemma. Som sly – det växer överallt och många vill bli av med det, det är bara att fråga markägaren.

FLER HÅLLBARA FIXARTIPS:
1) Att dela eller hyra verktyg sparar pengar och plats i förråd. Nu kan du hyra hos Clas Ohlson. Eller av en privatperson genom delningstjänsten Hygglo, som vi skrev om ifjol. Det finns också allt fler Verktygsbibliotek, till exempel i Borås och Malmö.
2) Handla spill och återvunnet byggmaterial genom Blocket eller en lokal Facebook-grupp. Och sälj vidare eget virke eller liknande som blivit över.
3) Begagnade byggvaror och reservdelar till gamla hus kan du också hitta genom webbsidan Bygg igen. Bakom ett enkelt gränssnitt finns ett rikt innehåll av gamla dörrar, fönster med mera.
4) Återanvänd och byt växter med vänner och grannar. I Mölndal tar Växtåterbruket hand om växter och annat och ger det en ny chans, i anslutning till återvinningscentralen i Kikås. En klart grön idé att sprida på flera håll i landet!
5) Våga fråga! På återvinningsstationer får du inte ta sådant som slängts i containrarna. Däremot är det fritt fram att fråga andra som står i begrepp att slänga något, om du kan få ta över grejerna.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt