2019-10-24
Solrevolution! Nu är världen redo

Visste du att en liten del av Saharas ökenyta skulle räcka – rent teoretiskt – för att försörja hela världen med el?
– Det satsas mer än någonsin på solenergi just nu, solrevolutionen är här, konstaterar Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers.

Vad talar för en solcellsboom?
– Fyra saker. För det första är solenergi den enda energikällan som helt och hållet kan ersätta det fossila, solenergin har en enorm potential. Vi har tillgång till 5 000 gånger mer solenergi än vad vi använder i världen idag. För det andra blir det hela tiden billigare tack vare att fler marknader är med och konkurrerar. Det tredje som talar för en boom är att det finns sol överallt medan vattenkraft till exempel är extremt koncentrerad till några platser i världen.

Och för det fjärde?
– Ja, det är att det är skaloberoende. Du behöver inte ha stora kraftverk för att kunna nyttja energin, vem som helst kan göra det – en fattig bonde i Tanzania lika väl som världens största elbolag i Kina.

Är världens länder redo att hoppa på?
– Ja verkligen, det byggs enorma solcellsparker i Kina, Marocko, USA, Mellanöstern, Sydamerika och i Europa – ja överallt. Sedan 1996 har vi haft en 40-procentig tillväxt per år av marknaden för solenergi. Det är den snabbast växande energikällan globalt.

Finns det något som kan sätta stopp för det?
– Nej, men det finns saker som gör att det går olika fort. I Sverige, till exempel, har vi en lagstiftning som gör det krångligt rent skattemässigt när det gäller solenergi för industrifastigheter och flerbostadshus.

Och vilka är utmaningarna?
– Den stora utmaningen handlar om hur vi ska kunna förflytta energin i tid och rum. Kommer vi lagra lokalt eller exportera? Kommer vi lyckas få till ett globalt nät och vågar regioner och länder bli beroende av varandras elproduktion? Kommer vi att få tillgång till billig teknik för långtidslagring? Det finns flera frågor att svara på.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00