Enkla Elbolagets logga
2020-04-07 Innovationer
Solkraft för maffiga powerballader och långa spänningsromaner

Vi älskar solkraft och smarta tekniklösningar. När innovationer som i det här fallet också kan ge oss underhållning utan avbrott med el som är både gratis och hållbar vill vi applådera extra mycket och länge.

 

Svenska Exeger är banbrytande inom solcellsteknik och nu har deras innovation lyfts in i en kommersiell produkt – trådlösa hörlurar som drivs av solkraft och sägs ge nästintill oändlig speltid. Det är det amerikanska ljudbolaget JBL som lanserar hörlursmodellen som de kallar ”Reflect Eternal”. Planerad leverans till konsument hösten 2020.

 

Massvis med möjligheter
Exeger har tagit fram ett material som gör det möjligt att använda solceller i nya sammanhang. Den typ av solceller som de tillverkar kallas färgsensiterade solceller eller Grätzel solceller. På JBL Reflect Eternal är solcellerna placerade i hörlurarnas hjässband och JBL skriver att det ska kunna gå så lång tid som 168 timmar mellan laddningarna. Om lurbäraren är utomhus flera timmar per dag i tillräckligt starkt solljus. Enligt JBL ska hörlurarna också laddas av artificiellt inomhusljus fast då i ett långsammare tempo.

 

Ljushuvuden med strålande framtid
Ny Tekniks 33-lista presenterar lovande svenska startupbolag och Exeger har en välförtjänt plats på den. Enligt Veckans affärer värderas bolaget till ca 6 miljarder kronor och bland de större investerarna märks AMF Pension och den japanska Softbank.

Exegers framtid kan knappast vara annat än strålande och samarbetena lär bli fler – den här tekniken måste låta som ljuv musik för väldigt många fler än ljudbolagen. Sedan länge finns det miniräknare som drivs av solceller och på senare tid har Garmin tagit fram en solkraftsdriven smart watch. Vi ser med spänning fram emot nästa bransch som tar vara på möjligheterna.

 

Källor och andra länkar för dig som vill veta mer:
JBL & Reflect Eternal 
Exeger
Ny Teknik
The Verge

Omslagsbild: Press JBL

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt