Solceller med stil – vi spanar in det nya byggmaterialet

Har du planer på att bygga nytt eller byta tak på huset? Integrerade solceller ersätter i allt högre grad traditionella byggnadsmaterial. Vi har pratat med Anna Svensson, innovationschef på solenergikoncernen Soltech Energy.

Idag installeras solel som aldrig förr och utbyggnaden påverkar våra livsmiljöer. Även om byggmaterial med integrerad solel än så länge står för en relativt liten del av marknaden så är segmentet på frammarsch.

– Intresset för solenergi i Sverige växer för varje dag som går. Både hos stora fastighetsägare, offentlig sektor och privatpersoner, berättar Anna Svensson, som förutom sin roll på Soltech, även är Sverigerepresentant för byggnadsintegrerade solceller i Internationella Energirådet.

Ersätter traditionella material
Integrerade solceller finns både som tak- och fasadmaterial, där det förstnämnda blir allt vanligare även på privata villor. Soltaket ser inte bara ut som en takpanna, utan ersätter den helt och hållet. Resultatet blir snygg design, minskade driftkostnader och lägre klimatpåverkan, förklarar Anna.

– En vanlig tegelpanna kostar inte så mycket men den betalar inte heller av sig. En investering i ett soltak har en något högre initial kostnad men skapar värde från dag ett, säger Anna Svensson.

De integrerade solcellerna är inte lika effektiva per kvadratmeter som utanpåliggande solpaneler, men i och med att takpannorna är mindre går det oftast att få plats med fler solpannor på takets begränsade yta. För den som ska byta ut ett helt tak kan soltak vara ett alternativ som blir en del av husets klimatskal och genererar grön energi.

– Precis som vanliga solpaneler producerar de framför allt energi på sommaren, men även på vår och höst. Plattorna är testade för att klara vind och snö och kräver inget omfattande underhåll, säger Anna Svensson.

För att installera ett soltak behövs inga specifika anpassningar göras i husets konstruktion. En behörig elektriker måste dock vara på plats och ansvara för installationen.

Steget före Elon Musk
Soltechs vision är att integrerade solceller ska ersätta allt fler vanliga fasader och tak för att fler fastigheter ska minska sina klimatavtryck. Det blir allt fler aktörer på marknaden, vilket å ena sidan innebär ökad konkurrens, men å andra signalerar att fler fastighetsägare idag tänker på hållbarhet och gröna energilösningar vid både nybyggnation och renovering.

– Konkurrens är bara bra. Det visar att intresset för solenergi växer och det tvingar oss att fortsätta vara på tårna. Strax efter att vi genomfört vår första installation av byggnadsintegrerad solenergi lanserade Elon Musk sin idé om en solcellstakpanna. Då var det många som sa ”va, gör Musk samma grej som ni?”. Det var ju häftigt att ha samma idé som honom – och att vi dessutom var före.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00