Framåt med autopilot – vi spanar in självkörande bilar

Självkörande bilar har varit en ”snackis” ett tag – men än har vi inte sett något större genombrott. Finns det några i trafik, och i så fall var, undrade vi på Enkla Elbolaget? Och jo, det finns faktiskt finns fordon som rullar utan chaufför. En del är fjärrstyrda medan andra går i en förutbestämd slinga – till exempel på flygplatser. Här är några exempel:

Flygplatser tidigt på banan
Sedan vintern 2018/2019 testas ett antal självkörande snöplogar på Oslo flygplats. Det är norska Avinor som köpt in fordonen, och förhoppningen är att de autonoma plogarna ska medföra både miljömässiga och ekonomiska vinster. Bakom de självkörande maskinerna står teknikföretaget Yeti Move A/S. Fler flygplatser och bolag gör liknande försök, bland annat Schiphol i Amsterdam som har självkörande bagagebilar.

 

En kinesisk robottaxi…
I Kina händer mycket kring självkörande bilar. Här testar flera bolag taxi utan förare. Den kinesiska mjukvarujätten Baidu presenterade nyligen Apollo RT6, den sjätte generationen av bolagets robottaxi. Bilen sägs ha samma färdigheter som en förare med 20 års erfarenhet, och körs redan utan chaufför på gator i Shenzen. För kommersiell trafik kräver dock kinesiska myndigheter fortfarande att en övervakande förare finns på plats.

 

… och en amerikansk
Amerikanska bilmärket Waymo är en del av techjätten Google. Företaget testkör robottaxis utan förare i Arizona och testar även fordonen i San Francisco. Än så länge behövs dock en förare som övervakar bilen, även om bolaget meddelar att robottaxin snart är redo att köra helt autonomt.
Personbilar var god dröj
Elbilstillverkaren Tesla har länge filat på teknik för självkörande bilar, och även Volvo Cars och Polestar ligger i startblocken. Det verkar dock som om personbilar utan förare ligger långt bort från privatmarknaden. Dels har tekniken inte mognat som förväntat, dels omfattas personbiltrafik ofta av hårda nationella regler.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det är ”ett steg fram och två tillbaka” för utvecklingen av förarlösa fordon. Å ena sidan är självkörande arbetsfordon som rör sig inom en begränsad yta nära att slå igenom på bredare front. Å andra sidan dröjer det innan du kan kliva in i bilen en trött måndagsmorgon, tryggt luta dig tillbaka och be bilen köra dig till jobbet medan du plockar fram datorn och inleder arbetsdagen.

 

Kolla in självkörande bussen
En fungerande linje för självkörande kollektivtrafik finns i Barkarbystaden i Stockholm – dock fortfarande med mänsklig övervakande förare. Se filmen från teknikkoncernen Ericsson:
https://www.ericsson.com/sv/om-oss/company-facts/ericsson-worldwide/sweden/teknikenoch

 

Källor: Ny Teknik, Realtid.se, BBC.com, Dagens Industri

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt