Se över ditt elavtal i tider av rekordpriser

I juni sa Enkla Elbolagets chefsanalytiker, Arne Bergvik, att fortsatt höga elpriser var att vänta under sommaren, liksom att vi konsumenter nog får vänja oss vid nya, högre prisnivåer. Åtminstone under en överskådlig framtid. Han fick rätt.

Prisstegringen förklaras främst av höga världsmarknadspriser på naturgas och kol, vilket ökar produktionspriset på el i Europa.

– Dessutom har vi höga och stigande priser på europeiska utsläppsrätter, samtidigt som världsekonomin håller på att återhämta sig efter pandemin. Det innebär sannolikt fortsatt stigande priser på kol och gas, säger Arne Bergvik.
På försommaren spådde han att priser på runt 1 krona per kilowattimme väntade framgent; en prognos som slog in redan två månader senare. Dessutom mitt i sommaren, när efterfrågan på el normalt sett är betydligt lägre än under vintern.

Den torra och varma sommaren 2021 har bjudit på historiskt höga elpriser – och prisrekord i södra Sverige. På elbörsen Nordpool noterades den 11 och 12 augusti återförsäljningspriser på över 1 krona per kilowattimme i elprisområde SE4 (Malmö), vilket är högre än det tidigare rekordet från iskalla februari 2021.

Vadå elprisområde?

Hur kan då elpriset skilja sig åt mellan olika delar av landet? Sverige är, med bakgrund i EU:s strävan att skapa en gemensam europeisk elmarknad, indelat i fyra så kallade elprisområden. Gränserna mellan elområdena bestäms av var “flaskhalsarna” i elnätet finns; alltså platser inom landet där elnäten behöver byggas om för att mer el ska kunna transporteras.

När flaskhalsarna ställer till bekymmer och begränsningar i eltransporterna så leder det till olika priser inom landets fyra elprisområden. I södra Sverige (SE4), där elbristen är större än i norra Sverige (SE1), är priset på el i regel också högst.

Gör ett enkelt val

Så vad kan du som konsument göra i tider när elpriset åker berg- och dalbana, och de flesta experter är överens om att vi får vänja oss vid högre prisnivåer än tidigare?

– Givetvis är det läge att se över vanor och förbrukning därhemma, men också välja ett lämpligt elavtal, säger Arne Bergvik, och fortsätter:

– Förvaltade avtal, som Enkla Elbolagets elfonden Relaxa, är ett smart val när svängningarna är stora.

Fördelarna med Relaxa – bäst över tid

Elfonden Relaxa är vår bästa och mest populära produkt. Våra elhandelsexperter granskar ständigt elmarknaden och har koll på allt som kommer påverka elpriset i framtiden. Med den informationen i bagaget handlar de el till ett bättre pris än vad som förväntas av den framtida marknaden. Det innebär att minst 70 % av den elvolym som ska levereras förvaltas, medan den återstående delen, alltså som mest 30 %, handlas till aktuellt marknadspris.

Att köpa in stora delar av elen i förväg är egentligen det enda sättet att få ett bättre pris än marknaden här och nu. Vi menar att vår elfond Relaxa och vår expertförvaltade el alltid är det mest prisvärda valet på lång sikt eftersom riskerna sprids, pristopparna kapas och man undviker marknadens snabba svängningar. Dessutom behöver du inte betala extra för att få klimatklok el från sol, vind och vatten.

Välj elfonden Relaxa - det lönar sig!
Bli kund nu

En del av något större

Enkla Elbolaget är en del av Dalakraft och tillsammans med Jämtkraft och Scandem bildar vi Sveriges sjätte största elkoncern. Som koncern har vi kraft och möjlighet att ge våra kunder riktigt mycket värde och förenkla livet för dig som ansvarstagande elkund, till exempel genom smarta laddningslösningar för din elbil och solceller till din fastighet.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00