2019-05-06
Satsa på solceller? 5 frågor och svar!

Intresset för solceller är rekordstort, antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med 67 procent förra året enligt Energimyndigheten. Men vad krävs av ditt hus? Vad kostar det och vad ger det? Varsågod – en snabbguide!

 

Vilka är fördelarna med solceller? 
Det är en investering för framtiden som höjer värdet på din bostad. Du kan även lagra eller sälja ditt överskott av solenergi och du bidrar till ett hållbart energisystem. Solcellsanläggningen är i princip underhållsfri.

Duger mitt tak?
Svenska hus är byggda för att klara mycket snö och starka vindar så takets hållfasthet är sällan ett problem. Är du ändå osäker? Stäm av med konstruktör eller snickare. Och du! Börjar det bli dags att lägga om taket kan det vara smart att göra det i samband med att du skaffar solceller. Det finns även solceller som ersätter annat takmaterial.

Hur mycket solel kan jag producera?
Hur mycket el du kan producera beror på antal paneler och dess effekt, takets lutning, väderstreck och skuggning. Man kan säga att ca 7 kvadratmeter takyta med 4 paneler skulle ge runt 1000 kwh/år.

Vilket läge är mest fördelaktigt?
Våra experter undersöker om ditt hus har ett bra läge, rent geografiskt. Det har faktiskt de allra flesta, eftersom solpanelerna är så effektiva behöver det inte vara söderläge – det behöver inte heller handla om tak – fri markyta fungerar ofta också bra.

Kan jag tjäna pengar på min anläggning?
Javisst! Producerar du mer el än du gör av med, till exempel under de ljusstarka sommarmånaderna, kan du sälja din överskottsel till oss på Enkla Elbolaget. Bra för både plånbok och miljön.

 

 

Vill du veta mer?
Läs mer om våra solceller här!

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt
Stängt