Säkra elprylarna när åskan mullrar

Säsongen för blixtar och dunder är här. Vi pratar såklart om åskan! Vissa tycker det ger extra mys och andra är inte alls är lika förtjusta. Särskilt inte elprylarna vi har hemma. Men varför åskar det? Och hur gör man för att skydda sina elprylar bäst? Vi har svaren!

Åska – enkelt förklarat
Ett åskmoln bildas genom att solen värmer upp kall luft. När luften blir varm blir den också lättare och stiger uppåt, precis som en ballong. När den varma luften stiger kyls den ner ju högre upp den kommer. Till sist kondenseras fukten i luften och ett åskmoln bildas. Åskmolnet i sin tur kan bli flera mil högt (!) och är både positivt och negativt laddat. Det är spänningsskillnaderna mellan de låga, kalla delarna av molnet och de höga, varma delarna som gör att det bildas åska.

Men – varför blixtrar det?
När det är hög negativ laddning i molnets botten drar det till sig positiv laddning från marken vi går och står på. När urladdningen går från moln till mark blir luften så pass varm att den självlyser och en blixt syns. Och inte heller är det konstigt att man brukar säga att någon/något är ’’snabbt som blixten’’ – urladdningen sker med en hastighet av 30 000 km/s. Det är verkligen imponerande snabbt!

Elprylar och åska – ett spänt förhållande
Säkert har du hört att du ska dra ur sladden när åskan hälsar på. Men varför är det så? Jo, för om blixten slår ner tar den sig ofta in just via el- eller telenätet. Även om den inte slår ner direkt i ditt hus kan ledningar och komponenter skadas ändå. Något som också kallas för krypström kan uppstå, vilket kan orsaka brand antingen dagar eller veckor senare.

Så här elprylssäkrar du hemma
– Installera ett överspänningsskydd. Bor du i tätort har telefon – eller nätbolagen ofta redan inbyggt skydd. Om du bor i hus utanför tätort kan det vara bra att åsksäkra med både jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Jordfelsbrytaren bryter snabbt strömmen vid jordfel i elanläggning eller elprylar. Överspänningsskyddet fångar blixturladdningen och leder strömmen från huset ner i marken.

– Dra ur sladdarna! Om du inte har ett installerat överspänningsskydd kan det vara klokt att dra ur sladden till elprylarna. Och lägg de minst 50 cm från uttaget, annars finns risk att blixt hoppar från uttag till kontakt. Ta gärna för vana att göra detta när du åker på semester för att slippa tråkiga överraskningar vid hemkomst.

För fler kloka tips, gå in på Brandskyddsföreningen.se

Källor: SMHI.se, Elsäkerhetsverket.se och Brandskyddsföreningen.se

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00