Enkla Elbolagets logga
Så jobbar du hållbart från (hemma)kontoret

Restriktionerna lättar, men för många är hemmakontoret här för att stanna – åtminstone en eller flera dagar i veckan. Hur kan man tänka för en mer hållbar arbetstillvaro från vardagsrummet? Och hur tar vi med det hållbara tänket till kontoret?

Något de senaste pandemipräglade och hemmajobbande åren synliggjort är vikten av att ta hand om både sig själv och planeten – och att det går att göra med både stora och små medel. Ta del av våra enkla tips på hållbara arbetssätt som gör skillnad för både människa och miljö nedan – att ha i bakhuvudet både hemma och på kontoret.

Förespråka hemmakontoret
Bara det att jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan bidrar till minskade utsläpp, lättar på trycket i rusningstider och sparar in restid – argument starka nog för att delvis fortsätta med det även den dag pandemin är över. Undersökningar från de senaste åren pekar även på att många tycks uppleva att både mående och produktivitet ökar med hemmajobbandet. När allt kommer omkring är det inte så konstigt ­– stressar vi mindre presterar vi bättre.

Följ dina vanliga vardagsrutiner hemifrån
Det må vara självklarheter vid det här laget, men tål alltid att upprepas. Vi mår bra av rutiner. Av att gå upp och gå och lägga oss rimliga tider, ta nödvändiga kaffepauser, se till att få luft och dagsljus …

Transportera dig grönt
De dagar du tar dig in till kontoret, välj ett så klimatklokt färdmedel som möjligt. Har du möjlighet att gå eller cykla är det såklart det bästa alternativet. Visste du förresten att regeringen vid årsskiftet införde en skattelättnad till förmån för cykelpendling? Här kan du läsa mer om det.

Digitalisera mer
Att se över utskriftsrutiner är ett bra sätt att få syn på onödiga mindre hållbara vanor. Att bara skriva ut det som är verkligt nödvändigt, och gärna dubbelsidigt så ofta som möjligt för att minimera antalet sidor, är ett enkelt steg att ta mot en mer klimatklok vardag. När du väl skriver ut – se till att använda ett kvalitativt papper med så liten inverkan på klimatet som möjligt.

Mejla lätt
Att skicka mejl med många eller stora bilagor drar mer energi än många kanske är medvetna om. Då är ett mer miljövänligt alternativ att skicka en länk till ett dokument eller en webbsida.

Termos till kaffet, tack!
Dags för lunch – dagens höjdpunkt! Gör den ännu trevligare genom att ta med egen matlåda. Det funkar även när du köper med dig mat ute – välj bort plast- eller pappersförpackningen och be att få maten i din medhavda behållare istället. Samma sak gäller take away-kaffet – be att få det i din egen termosmugg, så njuter du garanterat ännu mer av det.

Tipsen i artikeln är inspirerade av Naturskyddsföreningens bok ”Ett hållbart liv”. Vill du veta mer om hur vi tänker kring arbetsmiljö och att må bra på jobbet? I vår kulturhandbok Den enkla vägen, som du hittar här, kan du läsa vidare om hur vi på Enkla Elbolaget jobbar!

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt