Så fixar du både julmys och elspar i helgerna

Måste vi skippa julens kakbak och ljusslingor på grund av energikrisen? Eller finns det sätt att lysa upp den mörka årstiden utan att det behöver dra så mycket el? Vi har ställt frågan till energi- och klimatrådgivare Tove Österud. Hon har flera kluriga lösningar som gör att vi både kan mysa och bli mer elsmarta i jul – men även resten av året.

Att påbörja en god vana under julen kan lätt leda till nya rutiner som ger positiv effekt – varje dag. Att inte mysbelysa för tomma rum är ett exempel. Att bli medveten om skillnaden mellan en ny LED-belysning i granen kontra en gammal är ett annat.

– Genom att använda LED-belysning kan mysig stämning skapas utan att det blir någon hög elförbrukning. Och genom att dessutom stänga av belysningen under dagtid, när ingen är hemma och njuter av den, kan energianvändningen minska ännu mer, säger Tove Österud.

Tove drar några exempel från energimyndighetens tester – som tydligt visar skillnaden mellan jullådans gamla belysning och den nyare LED-tekniken:

 

  • En sjuarmad elljusstake med glödlampor förbrukar 27 gånger mer än en elljusstake med LED-lampor.
  • En julgransbelysning med glödlampor drar 16 gånger mer än en motsvarande julgransslinga med LED-lampor.

 

Den klassiska elljusstaken gör av med 15 kWh om den är tänd dygnet runt i en månad, vilket kostar 30 kronor (med en elkostnad på 2 kronor per kWh). En LED-ljusstake som stod på dygnet runt i en månad skulle å andra sidan bara kosta runt en krona. Det är alltså värt att titta lite extra på energimärkningen när du köper ny julbelysning. Om du ska byta ut dina gamla stakar och lampor som fungerar är, precis som för andra elektriska saker, en avvägning som bör göras med helhetsperspektiv. Det är inte alltid mest hållbart att slänga gamla grejor.

Matlagning = energitjuv

En annan eltjuv i helgtider är matlagningen. Att baka, koka knäck och griljera skinka hör till det klassiska julstöket som de flesta uppskattar. Men det innebär också att både ugn och spis går för högtryck. Även här finns det smarta knep att komma ihåg.

– En enkel sak du kan göra för att minska elanvändningen vid matlagning är att koka med locket på kastrullen.

Denna åtgärd kan låta simpel, men Tove Österud berättar att ett lock på grytan kan spara upp till 30 procent av energiåtgången. Hon tipsar också om att använda eftervärmen på ugnen (och spisen) när det är möjligt.

– Samkör också saker i ungen när det går, och välj rätt storlek på kastrullen som passar till plattan. Om spisplattan är en centimeter större än kastrullen ökar energianvändningen med 20 procent. Fyll också både disk- och tvättmaskinen helt innan du kör i gång och välj eco-program.

Nyttja utekylan

Kylen är en annan av våra vitvaror som körs hårt under helgerna. Här går det faktiskt utmärkt att ta till farmors gamla knep om det är kylskåpskallt ute.

– Om temperaturen tillåter går det bra att förvara maten ute, se bara till att förpackningen är väl tillsluten. Ett annat tips är att tina frysvaror i kylskåpet, de hjälper till att kyla och minska energiförbrukningen för kylskåpet. Och se upp för matsvinn! Laga lagom mängd mat och förpacka den så att det går att frysa in om det blir över, säger Tove.

Med smarta lampbyten och gamla hederliga husmorstips kommer vi alltså långt i jul, utan att varken slösa med energi eller tumma på julmyset.

Energi- och klimatrådgivarens tre bästa energispartips – året om

  • Sänk inomhustemperaturen (om många samlas i jul bidrar det till extra värme inomhus)
  • Res klimatsmart och effektivt; ta tåget om det går och samåk när det är möjligt
  • Slösa inte med golvvärmen om du har el-slingor

Fler användbara tips från Sveriges Energikontor.

Vill du ställa frågor och få råd utifrån dina förutsättningar? Kontakta din kommunala energi-och klimatrådgivare kostnadsfritt. Du hittar kontaktuppgifter här.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt