Enkla Elbolagets logga

Norba: har minskat sin elförbrukning med 77%

Norrbackens metallgjuteri och mekaniska verkstad startades redan 1870. Men bolaget, som bytte namn till Norba och sedan 2008 finns i Kalmar, tittar sällan bakåt utan vill vara förebilder inom utveckling av produkter för avfallsinsamling, miljö- och energieffektiviseringsarbete. Och förebilder är ett bra epitet för ett bolag som minskat sin elförbrukning med 77%.

– Vi tillverkar och slutmonterar sopbilar för den nordiska marknaden. 2008 köptes Norba upp och slogs samman med holländska Geesink och det är i Holland aggregaten tillverkas innan de kommer hit. Vi sätter dem på chassi och gör kompletta sopbilar – det blir 100-150 stycken om året. Vi säljer även komprimatorer och sopmaskiner, berättar Geesinknorbas produktionschef Per Håkansson och underhållschef Fredrik Hermansson.

– För sex år sedan började vi granska vår energiförbrukning och märkte att den kunde sänkas ordentligt. Vi tog hjälp av ÅF för att göra en energikartläggning och hittade fler besparingsmöjligheter. Totalt minskade vi vår förbrukning från 994 000 kWh till 352 000 kWh. Besparingar gjorda innan 2012 beror dock till stor del på en anpassning av verksamheten och lokalernas storlek.

– Vi är nöjda kunder hos Enkla Elbolaget sedan 2012 och har nyligen bytt avtal till Enkla Portföljen. Att all el är klimatklok är mycket viktigt – vi är ISO 14001-certifierade och har högt satta miljömål. Det finns mycket att göra i industrin, många slösar men det finns besparingar som snabbt kan räknas hem. ÅF gav oss värdefullt stöd och vi rekommenderar alla industriföretag att nappa på erbjudandet om energikartläggning.

Läs mer på geesinknorba.com

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00