Prata och surfa vid strömavbrott

Med sommar, sol och värme följer också ett inte lika välkommet inslag – åska. Den viktiga rutinen att dra ur sladdar till elektronisk utrustning gäller även fasta telefoner, om du har någon. Mobiltelefoner är helt okej att ringa med så länge de inte laddas samtidigt, men var gärna sparsam med användandet – för vår gemensamma säkerhets skull.

I vårt digitaliserade samhälle är nog en av de första tankarna vid ett strömavbrott hur vi ska ladda våra mobiltelefoner eller ansluta oss till olika online-tjänster. Men har du någonsin funderat över hur ditt mobilanvändande kan påverka risken för överbelastning av nätet?

– Mobilanvändarnas beteenden har en stor inverkan på hur väl det fungerar att ringa och surfa vid strömavbrott, säger Maria Jonsson, nätchef på mobiloperatören Tre i en nyhetsartikel på KTH:s hemsida.

 

Vårt beteende påverkar
De svenska mobiloperatörerna arbetar kontinuerligt för att mobiltäckningen inte helt ska försvinna vid ett strömavbrott. Om ett strömavbrott inträffar, hålls masterna i gång med tillfällig reservkraft, men de kan ändå snabbt slås ut vid alltför hög belastning på nätet. För att säkerställa kapaciteten på landets tusentals basstationer byter mobiloperatörerna löpande ut stationernas gamla batterier mot nya.

Men vid ett strömavbrott eller annan krissituation måste vi, som mobilanvändarna, hjälpa till att minska användningen av nätet. Alla är säkerligen medvetna om att batteriet i telefonen eller datorn tar slut utan strömtillförsel, men tänker kanske inte på att även de basstationer vi är anslutna till har en begränsad batterikapacitet. Det är viktigt att inte belasta nätet i onödan vid strömavbrott eller en krissituation.

 

Sms i stället för samtal
En enkel åtgärd är att kommunicera via sms i stället för att ringa, menar Maria Jonsson. Ett sms tynger inte nätet lika mycket som ett samtal som kräver uppkoppling under hela tiden vi pratar. Vid en överbelastning av nätet är det dessutom större chans att ett sms slinker igenom jämfört med att ett samtal kopplas fram. Larmsamtal till 112 prioriteras alltid.

Risken för snabb överbelastning av vårt mobilnät är särskilt hög när flera mobilanvändare samtidigt flyttar all digital kommunikation från det nedsläckta fibernätet till mobilnätet.

Ett exempel kan vara om fibernätet inne i ett flerbostadshus slutar fungera på grund av strömavbrott.

– Då kopplar sannolikt många fler personer än vanligt upp sig mot mobilnätet, som snabbt kan överbelastas när all digital kommunikation flyttas över samtidigt, säger Maria Jonsson.

 

Grundläggande skydd
Det finns en lag som kräver att teleoperatörerna måste upprätthålla en grundläggande skyddsnivå. Enligt denna lag måste teleoperatörerna ha reservkraft för att klara sig utan extern strömförsörjning. I tätorter krävs det en timmes reservkraft, medan kravet utanför tätort är fyra timmar.

Post- och telestyrelsen (PTS) samarbetar med teleoperatörerna för att stärka nätens motståndskraft och uthållighet så att vi som användare kan känna oss trygga.

 

Några saker att tänka på:

  • Bor du i ett område som ofta drabbas av åska? Då kan det vara en bra idé att ha olika abonnemang från olika operatörer inom samma familj, eftersom olika operatörer inte nödvändigtvis påverkas av samma störningar.
  • Nödnumret 112 fungerar så länge som någon operatörs nätverk fungerar i området. Du kan även prova att ta ut SIM-kortet innan du ringer.
  • Se till att ha en laddad powerbank hemma.
  • Skicka sms i stället för att ringa, eftersom sms inte belastar mobilnäten lika mycket.

Källor: KTH, PTS, www.krisinformation.se

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Öppet
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00