Enkla Elbolagets logga
2019-06-26
Podtaxi – det nya gröna

Fem svenska smarta energiinnovationer testas just nu i USA. En av dem – eldrivna och helt utsläppsfria taxipodar.
– Städer runt om i världen kämpar med trängsel och utsläpp. Vi är övertygade om att vi kommer kunna göra skillnad, säger Örjan Jansson, en av grundarna till företaget Bzzt.

Det är Energimyndigheten som tillsammans med Svensk-amerikanska handelskammaren New York har gett fem svenska företag chansen att vara en del av Gateway – en innovationsplattform och fysisk mötesplats där svenska företag får hjälp att nå ut i USA. Och ett av de företag som nu alltså intagit New York är Bzzt.

Fick idén på fest
Det var Örjan Jansson och hans kompis Sven Wolf som var på en fest och stod och pratade om Uber som precis hade kommit till Sverige. En briljant idé, konstaterade de – att med en enkel app kunna beställa sin taxiresa.

– Vi insåg också att den skulle bli än mer briljant om tunga dieselbilar byttes ut mot mindre och grönare fordon, förklarar Örjan.

Utsläppsfri taxi
Sagt och gjort. Örjan, Sven och Per Nyrenius grundade företaget Bzzt. Affärsidén är enkel – billiga resor i city med små smidiga taxipodar som bokas med hjälp av en app. De trehjuliga och eldrivna taxipodarna tillverkas i Trollhättan, är helt utsläppsfria och elen, ja den är Bra Miljövalsmärkt.

– Dessutom är podarna resurssnåla. Energiförbrukningen är 15 procent av vad en Volvo V70 diesel – som är en annars vanlig taxibil – förbrukar, förklarar Örjan.

Satsar utomlands
Till en början gjordes ett test med tre taxipodar i Lerums kommun. I dag har man 60 taxipodar i Stockholm city och till slutet av året räknar man med 100 stycken på rull.
Och med hjälp av satsningen i USA hoppas Örjan och hans kollegor på att ta mark även där.

– Just nu utvecklar vi teknik och mjukvara för att kunna starta i andra länder och det hoppas vi kunna göra under nästa år.

Rätt i tiden
Idén med utsläppsfria resor mitt i city ligger helt rätt i tiden, konstaterar Örjan. ­

– När vi startade fanns det absolut en nyfikenhet kring miljö och hållbarhet men nu har det blivit mer självklart och viktigt för så många fler.
– Alla länder kämpar med trängsel och utsläpp, det finns helt enkelt för många bilar i städerna. Vi börjar nå ett tak och vi tror att det här kommer att göra skillnad på riktigt.

De 5 smarta svenskarna i NY

Nyfiken på vilka företag som fick chansen att göra karriär over there? Här är hela gänget:

Alterd – Extremsparande munstycken som installeras på befintliga kranar och sparar upp till 98 procent vatten med full funktionalitet.

Bzzt – Små, smidiga taxipodar som beställd med en app. Billigare än vanlig taxi och helt utsläppsfria.

Enjay – Energiåtervinning som fungerar i aggressiva miljöer såsom restauranger.

Greather Than – Digital försäkringslösning som bidrar till minskad bränsleförbrukning.

RumbleStrip – Mjukvara som automatiskt kan ställa in lastbilarnas takluftriktare och påtagligt minska bränsleförbrukningen.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt