2019-02-28
Pigg och effektiv med rätt ljus

Äntligen blir dagarna längre och ljuset kommer så sakta tillbaka. Det mörka halvåret får oss ofta både trötta och håglösa. Och visst är det frånvaron av ljus som påverkar oss rent biologiskt.

Forskning visar att ljusets olika färg och intensitet påverkar vår hjärna på olika sätt rent kemiskt, via våra hormoner. Antingen piggnar vi till eller så slappnar vi av. Därför är rätt belysning extra viktig för att må bra. Idag finns mängder av automatiserande produkter som förenklar vår vardag. Belysning är förstås en av dem. Genom att skräddarsy ljuset i ditt hem kan du uppnå en bättre hälsa genom balans mellan god sömn och rätt energi.

Ljus som ljus – eller?
Vår mänskliga biologiska klocka styrs av ljuset. Att skapa belysning som speglar den naturliga dygnsrytmen har därför många fördelar. Ett levande och dynamiskt ljus liknar dagsljuset. Ett varmt ljus förstärker balansen då det verkar avslappnande på morgonen och kvällen, medan det kallare ljuset ger oss energi under arbetsdagen. Rätt ljus gör alltså att vi hamnar i jämn rytm och balans, vilket får oss att sova bättre – en av de viktigaste parametrarna för att vi ska må bra.

Smart ljus är en växande marknad
Marknaden för smart ljus har exploderat de senaste åren. Idag kan du styra din belysning helt trådlöst och självklart även med din röst. Här krävs någon typ av gateway som i sin tur använder ett eller flera protokoll, några exempel på protokoll är Zigbee och Z-way, men många gånger fungerar helt vanligt Wi-fi lika bra för att koppla upp hemmet till ditt smarta system. Systemen för att automatisera hemmet fungerar alla på liknande sätt och bjuder på många möjligheter, inte bara för din belysning. Stora varumärken som IKEA och Philips erbjuder enkla startpaket för smart belysning.

Trygghet, säkerhet och harmoni
Smart ljus handlar förstås inte bara om att tända och släcka. Du kan också justera ljusets värme, intensitet och färg – till exempel ställa in ökande ljus med rätt värme i ditt sovrum för att enklare komma upp på morgonen.

Flera fördelar:

  • Schemalägg din belysning, även när du inte är hemma
  • Tänd och släck från annan plats
  • Rörelsesensor som gör att ljuset tänds när någon rör sig i rummet
  • Färgjustering för stämning och olika effekter

Kom igång
Det finns några enkla frågor att ta ställning till innan du drar igång:

  • Hur vill du styra din belysning? Med rösten, en app eller sensorer?
  • Vad vill du kunna justera? Färg? Ljustemperatur? Intensitet?
  • Vilka lampsocklar finns i hemmet idag? Är dessa kompatibla med det system du valt?
  • Vilket rum vill du börja med?

 

Vilket system du sedan väljer har förstås att göra med pris, kvalitet och vilka finesser som känns nödvändiga. Zigbee gör exempelvis att lampor från olika lamptillverkare kan fungera tillsammans.

Smart ljus är här för att stanna och kommer med all säkerhet att utvecklas ytterligare. Så varför inte starta dagen med en soluppgång i sovrummet eller skaka loss helgen med disco-belysning i hallen?

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00