Enkla Elbolagets logga
Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.

 

Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet

Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla anslutna elprodukter är hela, samt att utrusta hemmet med brandvarnare, brandfiltar och pulversläckare – en brandsläckare på sex kilo per våningsplan. Han vill också slå ett slag för spisvakten, en timer för spisen.

– De allra flesta bränder i hemmet är kopplade till spisen och beror oftast på den mänskliga faktorn, berättar Joakim.

 

Om olyckan är framme – Så hanterar du en brand i hemmet

Vad ska du då göra om det börjar brinna hemma? Joakim menar att det är din kunskapsnivå  och den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du ska agera. Om du bedömer att elden kan släckas ska du använda en brandsläckare och sikta mot brandhärden, inte mot lågorna.

– Pulversläckare är lätta att använda, klarar alla olika typer av bränder och har en bra räckvidd. De är inte frostkänsliga så du kan utan problem förvara dem både utomhus och i ett fordon. Släckmedlet leder inte ström och därför är pulversläckare godkända för släckning av bränder i elektrisk utrustning.

 

Hantering av bränder i batterier – Kyla är nyckeln

Däremot går det inte att släcka bränder i litiumjonbatterier eller andra typer av  uppladdningsbara batterier där cellerna har antänts. Då handlar det i stället om att försöka kyla ner de celler i batteripacket som ännu inte börjat brinna, menar Joakim.

– Det effektivaste kylmedlet är mängder av vatten. Produkter med batterier som ryker eller avger onormalt mycket värme, ska du alltid försöka ta utomhus. Men bara om du kan undvika att utsätta dig själv eller andra för fara.

Om det inte går att få stopp på branden ska du först och främst varna alla som påverkas, ta dig ut så snabbt du kan, stänga alla dörrar bakom dig, larma 112 och ta emot  räddningstjänsten, berättar Joakim.

– Tänk på att den giftiga röken alltid stiger uppåt, så ta dig ner under den. Nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känn på dörren – om den är varm i överdelen du på dörren brinner det förmodligen i rummet som den leder till.

 

Vad du ska göra efter en brand

Om en brand har orsakat skador i din bostad, fastighet eller miljön runt omkring dem ska du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag.

– Men låt oss säga att ingenting i ditt hem, eller du, har skadats, till exempel att det var en en mobilladdare som hade tagit eld och att du lyckats släcka elden eller låtit den brinna klart och fått ut laddaren ur bostaden. Då kan det istället vara läge att kontakta Elsäkerhetsverket för att de ska bedöma om det bör göras en utredning av produkten. Kanske var det något fel på den? säger Joakim Jonsson.

BRANDSÄKER I PRAKTIKEN

 

Så använder du en pulversläckare:

 

  • Dra ut säkringen vid handtaget och lossa slangen.
  • Håll lite avstånd från branden och huka dig ner för att undvika röken som stiger.
  • Du kan släpa brandsläckaren i slangen, men se till att den står upp rakt när du ska använda den.
  • Tryck ner handtaget och spruta på branden, sikta mot basen av lågorna.
  • Om det bildats mycket giftig rök eller om det brinner kraftigt – utrym och stäng dörren bakom dig. Ta inga onödiga risker.

Så använder du en brandfilt:

 

  • Förvara brandfilten så att du lätt kommer åt den, helst i eller nära köket eftersom det är där många bränder startar.
  • När en brandfilt används rätt så kväver den elden och det är viktigt att inte kasta filten på branden. Lägg den i stället bestämt över lågorna och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.
  • Om det har tagit eld i en persons kläder, försök få hen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Stryk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten för att se till att den sluter tätt.
  • När du ska ta bort brandfilten, börja alltid lyfta nere vid fötterna så att det inte finns risk för att elden flammar upp i ansiktet på personen.

Källa: brandskyddsforeningen.se

Liknande artiklar

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Trampa elektriskt – Experttips för dig som vill köpa elcykel

När vägarna sopas rena från grus då vet man – våren är här och det är dags att ta ut cykeln från förrådet. Är du en av dem som funderat på att skaffa elcykel? Här är experttipsen du vill läsa innan du investerar. Och du som redan “trampar elektriskt” hittar kloka råd om service och […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt