Enkla Elbolagets logga
Ny skattelättnad ska öka cykelpendlingen – så här kan ditt företag bidra!

Det nya året inleddes med goda nyheter för redan frälsta och aspirerande cyklister. Första januari 2022 infördes en skattelättnad för cykelförmån, som förhoppningsvis ska få fler att ta cykeln till jobbet. Här förklarar vi vad skattelättnaden innebär, och ger tips på hur företag kan premiera sina cyklande anställda.

Diskussioner om miljövänligare alternativ till fossilt bränsledrivna farkoster går heta just nu, ofta med elbilen i huvudrollen. Men när det kommer till kritan är det mest klimatkloka alternativet förstås att skippa bilen helt så ofta det bara går, oavsett drivmedel – och att välja cykeln i stället. Det vill regeringen främja med den nya skattelättnaden.

Så här funkar skattelättnaden
Att använda sin arbetsgivares cykel privat är en skattepliktig förmån. Den nya skattelättnaden innebär att endast den del av cykelförmånen som överstiger 3 000 kr under ett beskattningsår behöver beskattas. Uppgår den totala årskostnaden som cykeln (med tillhörande service, reparationer och tillbehör) innebär för arbetsgivaren i mindre än 3 000 kr behöver man alltså inte betala skatt för förmånen.

Skattelättnaden gäller för alla tillsvidareanställda på ett företag, och rör både trampcyklar och elcyklar (dock inte elsparkcyklar). Läs mer om skattelättnaden för cykelförmån på Skatteverkets hemsida här.

7 tips för att stötta cyklande anställda

Här ger vi några tips på hur arbetsgivare kan bidra till att stötta anställda som väljer cykel till och från jobbet – och uppmuntra de som funderar på det.

  • Informera om skattelättnaden och hänvisa till mer information och tydliga exempel på Skatteverkets hemsida.
  • Att cykla kan bli svettigt. Se till att det finns dusch och ombytesmöjligheter till de som cyklar till jobbet.
  • Bra och säkra cykelställ är en nödvändighet för alla cyklister ­– och kan vara en faktor som får fler att välja cykeln till jobbet.
  • Elcyklar är praktiska – när de är laddade. Därför bör en god arbetsplats också kunna erbjuda möjlighet att ladda elcykelbatterier på plats.
  • Erbjud tjänstecyklar för kortare resor, i stället för firmabilar.
  • Initiera en tävling med en cykel eller bra cykelprylar som pris. Den som cyklat mest under året vinner?
  • Föreslå återkommande cykelveckor med cykel-aw (ett stopp hos varje kollega!) som avslutning på veckan.

Listan är delvis inspirerad av tips i boken ”Ett hållbart liv” av Johanna Ståhl och Naturskyddsföreningen. Kolla in den för fler klimatkloka vardagstips!

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt