Nio lifehacks i vardagen

Det finns mycket som kan komplicera livet. Det positiva är att det oftast också finns många lösningar på de flesta problemen eller irritationsmomenten, i alla fall för de där små energitjuvarna som kan göra oss så matta. Här ger vi dig några tips som kan förenkla din vardag hemma.

 

Enklare matlagning

Oavsett om du är halvproffs, glad amatör eller lagar mat för att du måste, finns smarta tricks som sparar tid i köket.

 

• Skala inte vitlöken

Ska du krydda med vitlök behöver du inte lägga pillig tid på att skala vitlöksklyftor. Lägg dem direkt i vitlökspressen och kläm åt handtagen ordentligt. Vitlöken kommer då pressas ut ur hålen men skalet stannar kvar i pressen. Efteråt blir det också lättare att rengöra vitlökspressen.

 

• Hyvla smöret

Ska du baka men glömt att ta ut smöret i tid för att det ska bli rumstempererat? Ingen fara. Riv smöret med ett rivjärn (de stora hålen) eller använd en osthyvel. Du kan också lägga smöret i mikron en kort stund, max 10 sekunder.

 

• Förvara plastfolien i frysen

Att försöka hitta änden på plastfolien och dessutom riva av en lagom bit kan vara minst sagt utmanande. Plasten klibbar gärna ihop sig och det är lätt hänt att man river av sneda bitar i fel storlekar. En lösning är att förvara rullen i frysen istället för i kökslådan. När plasten kyls blir den lättare att handskas med.

 

Enklare städning

Vissa gillar att städa men många av oss tycker att det är ganska tråkigt. Däremot gillar alla när städningen går snabbt. Då får man ju mer tid till att njuta av resultatet.

 

• Multitaska

Tycker du det är tråkigt att städa? Passa på att lyssna på den där podden alla talar om, en föreläsning eller din favoritspellista samtidigt som du gör fint. Då slår du två flugor i en smäll och det känns som att städningen går snabbare.

 

• Dela upp arbetet

Att städa ett helt hus eller en hel lägenhet i ett svep kan kännas övermäktigt. Dela istället upp arbetet i mindre ytor eller kortare tidsblock så känns det lättare. Du kan också sätta en maxgräns, till exempel att inte städa i mer än 30 minuter – eller 10 minuter, om det känns bättre. Testa vilken tidsgräns som passar dig. Om du städar lite längre är det ingen katastrof, då kommer du antagligen bara att känna dig extra duktig.

 

• Tävla med dig själv

Ett sätt att lura hjärnan och känna mer lust för att ta tag i tråkiga uppgifter är att ge dig själv en utmaning. Testa att städa sovrummet på tio minuter, eller badrummet på en kvart. Det är lite som att köra intervaller på gymmet. Innan du vet ordet av kommer hela hemmet vara städat. Och du kommer antagligen få lite bättre flås på köpet.

 

 

Enklare hemelektronik

Ny teknik är skoj och underlättar mycket i vardagen. Men när saker och ting inte funkar som de ska, eller är krångligare än vad de behöver vara, är det varken skoj eller enkelt. Och så ska det ju inte vara. Kolla in de här tipsen som kan förenkla livet för både prylintresserade och teknikanalfabeter.

 

• Få koll på alla kablar

En paradox med modern trådlös teknik är att den genererar ormbon av sladdar och kablar bakom möblerna. Och det är inte alltid så lätt att veta vilken kabel som går till vilken pryl. Brukar du köpa hem bröd är lösningen nära. Clipsen som används för att försluta påsen, särskilt den lite äldre varianten, är perfekta att märka upp sladdarna med. Skriv på clipet vilken apparat det gäller och fäst på kabeln.

 

• Öppna plastförpackningar med konservöppnare

Teknik är ibland inbrottssäkert förpackad i plastemballage. Det är nog bra vid transporter och sådant, men när du ska packa upp din nya pryl eller batterierna som ska driva den, är det lätt att gå bet. Ta fram din gamla konservöppnare och öppna förpackningen med den. Det är mycket enklare (och säkrare) än att använda kniv och försöka hacka, bända eller skära upp förpackningen.

 

• Hitta filmerna och tv-serierna du inte trodde fanns

Du har städat, lagat middag och matat husdjuret och tänker att du förtjänar lite filmtajm. Men så upptäcker du att du har sett allt, eller i alla fall allt som är bra. Eller har du verkligen det? Om du har ett Netflix-abonnemang kan du hitta massor av nya filmer och tv-serier i kategorier som du antagligen inte visste fanns. I sökrutan skriver du in en kod, till exempel 7700 för westernfilmer, eller 8985 för kampsortsfilmer, och klickar sedan på sök.

Fler koder och genrer hittar du här: https://www.moviezine.se/nyheter/netflix-hemliga-koder-hitta-gomda-filmer-och-tv-serier

 

Källa: Allas.se, Moviezine.se

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt