När elen står på spel

Är du en av alla de svenskar som gillar gameing eller spelar någon annan i familjen både ofta och länge? Har du någon gång funderat över hur mycket el en speldator egentligen drar och ifall det går att spela el-smart? Vi delar med oss av fakta och tips!

Det spelas som bara den i vårta land och datorspel är långt ifrån bara en fritidssysselsättning för tonåringar. En färsk Sifo-undersökning visar att 76 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 19-79 år spelar datorspel. Vi kan alltså konstatera att gamingvärlden är en självklar del i många svenskars verklighet.

 

Dator eller TV?

PC eller spelkonsol? “that is the question”. Undersökningen visar på marginella skillnader när det gäller antalet användare och att valet av enhet tycks hänga ihop med hur mycket man spelar. TV- spelarna gamear mer sporadiskt och avslappnat, medan fler av PC-spelarna hamnar i ”Hardcore gamer-kategorin’’ – de som spelar ofta och intensivt.

 

Diska eller spela?

Det är knepigt att ange exakta siffror på hur mycket el spelandet förbrukar. Det beror nämligen på vilken enhet som används, kapaciteten och hur gammal den är. Men en sak är tydlig: de stationära datorerna slukar mest energi och drar ca 50 W/h. Spelar du på en sådan 10h i veckan ger det energiförbrukningen på 260kWh per år – ungefär samma förbrukning som för en diskmaskin. Du som spelar på laptop klarar dig på en tiondel av det och för spelkonsolanvändare är förbrukningen ca 52kWh per år.

 

Mer spelande för pengarna

Precis som för all annan elanvändning kan det löna sig att tänka ett varv eller två. Här bjuder vi på några tips för gamers som vill hålla elkostnaderna nere:

 

  • Spela när elen är som billigast. Efter kl 22 är elpriset ofta lägre. Av kostnadsskäl är det alltså inte någon dum idé att spela halva natten.

 

  • Stäng av! Apparater som står i standby-läge fortsätter att dra ström, så pass mycket att det står för ungefär fem procent av ett hushålls totala elanvändning.

 

  • Välj rätt. Tittar du på film eller lyssnar på musik via din spelkonsol? Halvera elanvändningen genom att kolla direkt på din TV istället.

 

  • Konsumera med koll. Dags att köpa ny skärm? Då spelar storleken roll. Jämför energiförbrukningen på olika apparater innan du slår till.

 

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt