Enkla Elbolagets logga
2019-06-26
Mjölken tar plats på catwalken

Älskar du mjölk? Perfekt – då är det här något för dig. Det finns nämligen kläder som är gjorda av mjölkprotein. Är du ingen mjölkfantast finns det ändå anledning att haka på – kläderna är nämligen antibakteriella, hudvårdande och mjuka som siden.

För tyska Anke Domaske föddes idén om kläder gjorda av mjölk när en nära släkting insjuknade i cancer. På grund av sjukdomen kunde han inte bära vanliga textiler då dessa gav honom allergiska problem. Anke som både är designer och mikrobiolog ville hitta en lösning på detta – lösningen blev mjölkfibern Qmilk.

Använder obrukbar mjölk
Vid mjölkproduktion är det stora mängder mjölk som inte går att använda och därför slängs. Det är denna mjölk som används vid framställningen av Qmilk. Genom att hetta upp torrmjölk och andra naturliga ingredienser blir resultatet en textilfiber som är helt nedbrytbar.

Skonsamt mot huden
Mjölkfibern Qmilk är med sina många goda egenskaper extra bra för personer med allergi och känslig hud. Den är faktiskt så pass skonsam för huden att den i flera dermatologiska tester fått betyget ”utomordentligt”. Mjölkfibern går att tvätta i 60°C och är helt luktfri – du behöver alltså inte oroa dig för att gå omkring och lukta gammal mjölk.

Flera klädkedjor intresserade
Flera stora klädkedjor uppges vara intresserade av tyget och Anke Domaske har vunnit Tysklands Textile Research Association-pris för uppfinningen. Vem vet – snart kanske mjölken är hetast på catwalken?

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt