Enkla Elbolagets logga
Luftvärmepump gör stor skillnad

Dagens energiläge innebär att många husägare ser över sin uppvärmning. Luftvärmepumpar installeras på löpande band över hela landet, inte bara i fritidshus utan även i villor. Och det ger stor effekt! Besparingar på 30 till 40 procent är inte ovanligt.

Vi har pratat med en erfaren expert i frågan. Anders Hägglund är vd på Frys- och kylservice i Jämtland, där intresset alltid varit stort, men ökat markant under hösten. Situationen är likadan från norr till söder.

– Det är generellt en hög efterfrågan på just luft-luftvärmepumpar, men när det blev mer och mer prat om energipriser i höstas så har intresset nästan skenat, säger han.

Den helt korrekta benämningen på den klassiska värmelösningen är precis som Anders säger faktiskt ”luft-luftvärmepump”. Det finns nämligen andra varianter så som luft-vattenvärmepump.

Mycket att tjäna

En husägare som värmer sin byggnad med direktverkande el har en hel del att tjäna på att byta värmesystem. Förutom nuvarande uppvärmningsmetod är det dock viktigt att tänka på husets utformning innan man slår till och beställer en luft-luftvärmepump.

Den utvinner värme ur uteluften, och har ett aggregat på utsidan av huset och en fläkt på insidan. Det behövs alltså plats både ute och inne för dessa delar.

Planlösningen är också viktig när det gäller energiförbrukningen och hur mycket man kan spara med en luft-luftvärmepump. Det vill till att luften kan nå en så stor yta som möjligt – med en öppen planlösning blir det allra bäst.

– Beroende på husets befintliga isolering och ventilation är det inte ovanligt med besparingar på uppåt 30 till 40 procent. De allra flesta upplever också en jämnare temperatur; golven känns varmare och det blir ett behagligare klimat, jämfört med direktverkande el. En luft-luftvärmepump sprider värmen bättre i huset eftersom den har en fläkt som cirkulerar luften, säger Anders Hägglund.

Smart placering

Som med alla typer av uppvärmningsmetoder finns det också baksidor, men det går att komma runt de flesta med hjälp av en smart placering av fläktdelen.

– En liten nackdel kan vara att en del upplever ett visst ljud eller drag. Det är en avvägning att placera fläkten optimalt – mellan komfort och energieffektivitet. Till exempel kan man försöka undvika att ha fläkten ovanför soffan eller på andra ställen där man sitter ofta, säger Anders Hägglund.

Väderskydd

Även utomhus gäller det att placera pumpen strategiskt. Sätter man den för lågt på fasaden kan man få problem, och placerar man pumpen på skuggsidan blir effekten inte lika bra. Själva aggregatet ska helst sitta på husets varmaste sida, där solen ligger på, eftersom maskinen nyttjar den värme som finns i luften. Under senhöst och tidig vinter kan det byggas upp mycket is under aggregatet, därför ska det sitta minst en meter från marken. Det är bra att tänka på när man planerar för en luft-luftvärmepump. Ett väderskydd kan man också ha, dels av estetiska skäl, men det kan också vara positivt som skydd för snö och starka vindar.

Klimatvänliga

Många kunder frågar efter specifika modeller. Nya, mer klimatvänliga värmepumpar är populära.

– Det händer väldigt mycket på marknaden för den här typen av produkter. Det stora är att det byttes köldmedium för några år sedan – man har numera fasat ut de som har mest påverkan på klimatet och växthuseffekten, säger Anders Hägglund.

Tips!

För dig som funderar på att byta uppvärmningssystem finns en bra översikt på Energimyndighetens hemsida.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt