Luffa med familj – så funkar Europatåg med barn

Reslusten är starkare än någonsin efter ett par pandemiår och vi har fått vänja oss vid att planera flexibelt. Med intresset för hållbart resande växer tågluff i popularitet samtidigt som det blir allt enklare att boka och få tips online. Familjerna Hollström och Asklund delar med sig av tips och upplevelser.

Fyra av tio säger att de vill flyga mindre efter pandemin, enligt en undersökning från Naturvårdsverket. Det märks inte minst på Facebookgruppen ”Tågsemester” som nästan har fördubblat antalet medlemmar sedan pandemin bröt ut. En som hittat till gruppen är Malin Hollström, som redan 2019 började fundera över hur hon och familjen kunde resa mer hållbart. Tillsammans med sambon Per och sonen Elis, då sex år gammal, gav de sig i väg på sitt stora tågäventyr i juni samma år.

Det tog rätt mycket tid att planera allt men det var det absolut värt. Jag plockade pärlor från Facebook-sidan Tågsemester. Det blev ställen som folk tipsat om och som såg mysiga ut, säger Malin.

Familjen bor i Piteå och valde att flyga till Tyskland. Därifrån tog de sig vidare till Österrike, Slovenien och Italien där de avslutade resan. Tågetapperna var runt tre timmar långa och de stannade några dagar på varje ställe.

– Med det upplägget lönade sig att köpa biljetter för varje sträcka i stället för Interrail-pass. De flesta tågresorna hade flera avgångar varje dag och behövde inte förbokas. Däremot bokade jag alla boenden hemifrån, berättar Malin.

Nattåg till kontinenten
En annan familj som reste samma sommar är Andreas och Helen Asklund och deras tre barn, då mellan fyra och tretton år gamla. Andreas var inbjuden till en konferens i Lugano i Schweiz och familjen bestämde sig för att kombinera hans arbetsresa med semester.

– Vi valde tåget, i första hand av miljöskäl men också för att det är ett trevligt sätt att ta sig fram, berättar Andreas Asklund.

Familjen bor i Östersund och tog tåget till Stockholm för att sedan fortsätta med nattåg till Köpenhamn och vidare till Tyskland. Ytterligare ett nattåg senare vaknade de i Basel i Schweiz och kunde enkelt ta ett lokalt tåg till Lugano. Där stannade familjen i nästan två veckor innan de återvände hemåt via Zürich, Hamburg, Billund med Legoland och Göteborg.

– Vi kom fram till att Interrail-pass blev billigast för oss. Jag hade gjort en del planering med hjälp av appen Railplanner men sen tog vi hjälp av en resebyrå för att boka alla platsbiljetter. De var otroligt hjälpsamma och hjälpte oss att få ordning på allt mot en liten avgift, berättar Andreas.

Smidigt med barn och tåg

– Det är inte tjorvigare än att flyga eller bila, tvärtom. Det är en stor fördel att kunna ha med egen vattenflaska och mat och det finns gott om plats att duka upp, berättar Malin Hollström.

Familjen Asklund, som sov stora delar av restiden, såg till att ha egen sovkupé.

– När vi vaknade i Schweiz kom konduktören med mackor och varm choklad. Det var väldigt uppskattat. Barnen tyckte att resan var kul. Och så var vi rätt frikostiga med skärmtid, berättar Andreas.

Interrail eller färdbiljett?
Om du ska du resa långt lönar det sig att köpa Interrail-kort. Kortet gäller i 33 europeiska länder och finns i olika varianter, från fyra resdagar inom en månad till obegränsat resande under tre månaders tid. Barn upp till tolv år reser gratis och unga och äldre har rabatt på ordinarie pris. Observera att du på många sträckor behöver göra en platsbokning även med Interrail-kort. Läs mer och köp biljett på www.europarunt.se eller www.interrail.se

Planerar du att resa en kortare totalsträcka kan det vara bättre att köpa vanlig tågbiljett. Boka på tågbolagens egna hemsidor för bästa pris. Tänk på att tågbiljetter ofta är billigare ju tidigare de bokas.

Om det känns krångligt att boka själv finns tågresebyråer, både online och med personlig service, som kan hjälpa till. Ett exempel är Centralens resebutik i Kalmar, som har stor erfarenhet av tågresor.

Vakna på kontinenten

  • Med nattåg från Stockholm kan du sova hela vägen till Hamburg eller Berlin. Därifrån kan du enkelt upptäcka Europa.
  • En nyhet för 2022 är att du kan ta skidorna på Snälltåget från Malmö och vakna i österrikiska alporten Zell am Zee.
  • Hos SJ kan du numera boka tåg till ett antal populära resmål i Europa, genom ett samarbete med bokningsplattformen Omio.

Resenärer tipsar resenärer
Facebook-gruppen Tågsemester samlar idag nästan 120 000 medlemmar som friskt delar med sig av både tips och reseberättelser. Ett tips är att söka bland äldre inlägg – till exempel ”Spanien” eller ”nattåg Paris” – innan du ställer en ny fråga.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00