Enkla Elbolagets logga
Ljuset åter på livescenerna trots inställd festivalsommar

Ännu en sommar utan Storsjöyra och Sweden Rock, och den nya festivalen Alive i Borlänge får vänta med premiär ytterligare ett år. Hur ska du klara ännu en inställd festivalsommar och vad finns att se fram emot 2022? Vi har pratat med några arrangörer.

För andra året i rad är det paus för Storsjöyran i Östersund och Sweden Rock i Sölvesborg, liksom för alla andra festivaler runt om i Sverige. Andrea Wiktorsson och Sofia Lindqvist Lacinai arbetar för de förstnämnda, medan Daniel Olsson är verksamhetsledare på Dalapop, ett resurs- och produktionscentrum för musik i Dalarna.

Hur ska vi klara ännu en inställd festivalsommar?
Sofia, Sweden Rock: Verkligen en bra fråga! När vi fick ställa in förra året kunde vi inte i vår vildaste fantasi drömma om att historien skulle upprepa sig. Många stunder har varit både sorgliga och tunga, men på sistone har det känts som att vi ser ljuset i tunneln, med vaccinationer och lättnader av restriktioner. Det hjälper mig att blicka framåt.

Andrea, Storsjöyran: Pandemin har verkligen visat hur viktig kultur och det sociala är för välmåendet och jag tror att vi kommer att uppskatta det än mer framöver. Tills vidare får vi konsumera kultur på annat sätt genom att lyssna på musik och läsa böcker. Att man nu öppnat för 500 åskådare är ju ett steg mot att vi ska kunna mötas och uppleva livemusik tillsammans igen.

Daniel, Dalapop: Realiteten är att vi ska ta oss igenom den här pandemin med så många levande som möjligt. Ta ansvar, håll i och håll ut och ta vaccin. Nu ser vi ljuset, ta vara på det varsamt så det kan bli en brinnande låga till i höst och nästa sommar.

Har du några tips för att lindra den värsta festivalabstinensen?
Daniel: Det finns ett jättesug efter livemusik, både från arrangörer, musiker och publik. De nya reglerna har ju öppnat upp för spelningar i mindre skala, utomhusscenen Dalhalla har till exempel möjlighet att ta 500 besökare och kanske ännu fler under sommaren om smittspridningen fortsätter peka neråt. Mitt tips är att gå på så många arrangemang som möjligt för att stötta och för att uppleva den härliga stämningen med livemusik.

Andrea: Vi är glada över att kunna presentera Parksommar, tio exklusiva konserter i Badhusparken i Östersund mellan 16 juli och 14 augusti. Det blir i mindre skala och anpassat efter rådande restriktioner, vi hoppas att det kan lindra det värsta suget efter liveupplevelser.

Sofia: Mitt tips är att göra som en del av våra besökare och fixa ”hemmafestival” i trädgården med typisk festivalmat och dryck, musik och brassestolar.

Hur kan man stötta sina favoritfestivaler, band och artister i sommar?
Daniel, Andrea och Sofia: Behåll din inköpta festivalbiljett till nästa år. Stötta musiker genom att lyssna på deras musik och köp merchandise (tröjor, kepsar och liknande, reds anm).

Kan man redan nu ladda upp för festivalsommaren 2022?
Daniel:  Det kommer vara mycket gigs nästa sommar, ta fram kalendern och häng på låset när biljetterna släpps för att garantera en biljett.

Sofia: Vi har skapat en spellista på Spotify med alla bokningar till nästa år. Där finns över tjugotvå timmars musik att lyssna in sig på!

Andrea: Lyssna in dig på musiken. Många artister är redan klara för 2022 och dessutom aktuella med nya släpp. Nytt för nästa år blir att Storsjöyran växer till en tredagarsfestival. Vi låter söndagen bli en extra dag i Badhusparken som avrundar festivalen, som ett sätt att trappa ner tomheten som brukar uppstå.

Hur ser framtiden ut för digitala evenemang?
Andrea: Det kan vara ett bra komplement men jag har svårt att se att det skulle ersätta det fysiska mötet.

Daniel: Livekänsla kommer alltid att vara livekänsla, men streamade konserter är här för att stanna. Jag tror att en del artister kommer att sälja ett begränsat antal streaming-biljetter till sina konserter. Det blir ytterligare en inkomstkälla och ett sätt att nå ut till ännu fler och hålla nära kontakt med sin publik. Branschen har lärt sig mycket under den här perioden för att kunna göra bra streamade produktioner.

Sofia: Visst finns det en hel del livestreams och annat man kan ta del av för att försöka få till lite festivalkänsla, men många har nog insett att det är svårt att ersätta livemusik med digitala event.

Sommar utan festival – arrangörernas tips

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt